22 Temmuz 2013 Pazartesi

Annemin Etli Biber Dolması

Anne Eli Değmiş Etli Biber Dolması 


Herkese yürekten bir merhaba,

Ramazan ayı başından bu yana size yemek tarifleri veriyorum. Bu tariflerin hepsi ya benim tarafımdan şahsen yapılmış ve geçer not almış, ya da yakın dostlarım, marifetli akrabalarım tarafından yapılmış ve adını o tarife vererek yemek defterime not aldığım tariflerdir. 

Dolayısı ile gerçekten gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz. Aslında benim için bu tarifleri özel yapan, tarifi aldığım kişinin el emeğine olan güvenim ve inancımdır. Kardeşim büyük akılllık ederek, annemizin elinden yediğimiz geleneksel yemeklerimizden bir kısmını not etmiş (örneğin, pilav, köfte, dolma vb)... Eee bunların ne özelliği var ki diyebilirsiniz.. Bunları özel yapan anne eli değmiş olması ve bu nedenle de tadına doyulmayan bir lezzete sahip olmalarıdır. Ben de annemin ve kardeşimin izni ile bu tarifleri yaşatmak adına bloğumda paylaşmaya karar verdim. 

İşte bugün de sizlerle geleneksel Türk yemeklerimizden biri olan 'dolmanın'  anne eli değmiş tarifini paylaşıyorum. Sizin de bir sonraki nesillere aktarmak istediğiniz, tadı bugün bile damağınızda kalan yemek adları ya da tarifleriniz var ise lütfen paylaşın...

Malzemeler

* 250 gr kıyma
* 10 adet dolma biber
* 3 dolu yeemek kaşığı pirinç ( ya da bulgur)
* 1 yemek kaşığı salça
* 1/2 çay bardağı zeytinyağ
* bir avuç nane
* 1.5 çay kaşığı kara biber
* 2 baş soğan
*  tuz
* 1 iki diş sarımsak (ezilerek konur)
* 1 adet domates (harç içine konmaz, sonradan dolamların üzerine rendelenir)

Yapılışı

* Listede yer alan tüm malzemeler karıştırılır
* Dolma biberler doldurulur ve tencereye dizilir.
* Üzerine sıvı yağ gezdirilir
* Üzerine bir adet domates rendelenir
* Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su konur.
* Pişip pişmediğini anlamak için annem aranır :-)
* Annem  'dolmanın iç harcından bir çatal al, kıyma ve prinç pişti ise yemek olmuştur der, böylece piştiğini anlarsınız..


Anne eli değmiş gibi afiyet bal şeker olsun...






1 yorum: