17 Ocak 2013 Perşembe

Mutlu Orkide Sahibi Olmak

Mutlu Orkide Sahibi Olmak

Orkide Bakımı


Merhaba beni instagramdan @orkidekeyfi isimli sayfadan takip edebilirsiniz
Orkide sevmeyen var mıdır bilmem, ben çok seviyorum Aslında ben tüm çiçekleri seviyorum. Bu sevdam yüzünden iki sene önce Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinde Bahçıvanlık Eğitimi dahi aldım :-) Bahçe ve çiçek bakımı hakkında pek çok şey öğrendim, uyguladım ve sonuç aldım. 

Çiçek ve bahçe bakımı hakkında da detaylı yazılarım olacak. Ancak bugün orkide bakımı hakkında bilgi vermek istedim. 

Neden derseniz hemen söyleyeyim, bir süredir yeni yapraklar, dallar ve tomurcuklar çıkartan  orkidelerim açmaya başladı. Bu mutluluğu paylaşırken nasıl bakım yaptığımı da sizinle paylaşmak istedim. 

Yaklaşık üç yıldır orkide bakıyorum ve üçüncü yılın sonunda işi çözdüm sevgili arkadaşlar...Artık gerçekten orkide ne ister, ne istemez, nasıl mutlu olur öğrendim. Orkide bakmak zor derlerdi, ben de bunun arkasındaydım taki bu seneye kadar. Bu nasıl iştir derseniz, olmazsa olmazları var bu işin. Bu şartları yerine getirdiğiniz zaman orkidenizin açmaması mümkün değil, çok iddialı konuşuyorum!!!

Kural - 1

  1. Her bir canlı için ne gerekli? (HAYAT ARKADAŞI) 
Bu da demek oluyor ki, orkideniz yalnız kalmayacak, en az iki orkideniz olacak...İyi günde kötü günde birbirlerine arkadaş olacaklar...Gülmeyin ama doğru değil mi? Bizlerin arkadaşa ihtiyacı yok mu? Vaaar..Eeee onlar da canlı...Siz onlara fazla su verirseniz o fazla nemi paylaşmaya, az su verirseniz hayatta kalması için kendi soyundan bir canlının desteğine, çiftleşmeye tozlaşmaya ihtiyaç duymazlar mı? Duyuyorlar arkadaşlar inanın...


Kural - 2

Hangi mevsimde daha mutlu hissedersiniz ? (BAHAR) 

Kendinize bir sorun bahar aylarında mı kendinizi daha iyi hissedersiniz? Yoksa Sonbahar ve kış aylarında mı? ( istisnai insanlar vardır elbet) Ben bahar insanıyım, güneşi görmeden, mutlu olamıyorum. Kış aylarımı genelde depresif bir ruh hali ile geçiririm. Orkidelerimiz için de aynı durum geçerli ( yaz olsun kış olsun) onlar aydınlık ve ferah mekanlar istiyorlar...Karanlık ışık almayan havasız ortamlar hiç onlara göre değil. 

Yazın güneşte fazla kalırsak ne olur? Yanarız tabi ki...canımız acır...üzerimizdeki incecik penye bile rahatsız etmez mi? İşte bizim nazende orkidelerde güneşte kavrulmak istemiyor. Onlar sadece ve sadece ışık, aydınlık ferah ortamları seviyorlar.

Kural - 3

Hayatta kalmak için neye ihtiyaç duyarız? (SU)

Siz su içmeden kaç gün yaşarsınız? Doğal afetlerde hayata kalan insanları bir düşünün, hayatta kalma şanslarını arttıran su değil midir? Ama fazlası değil sadece ihtiyacı kadar su...Fazla su da ne olur? havuz deniz gibi yoğun bir su kütlesinde yüzme bilmiyorsanız boğulursunuz. Bizim orkideler de yüzme bilmiyorlar. Ne az ne de fazla su istiyorlar...Susuz kalırsa kökleri kuruyor, fazla suda kalırsa da çürüyüp ölüyor. 

Kural - 4

Vücudumuz için gerekli vitamin ve mineralleri almazsak ne olur? (HASTALANIRIZ)

Vücudumuz için gerekli vitamin ve mineralleri doğal yollardan alabiliyorsak ne ala, alamıyorsak vitamin mineral desteği alırız. Tabi bunu da her mevsim değil, muhtemelen dönemsel olarak yapmaz mıyız? Orkidelerimiz bu desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Bağışıklık sistemlerini güçlendirmez isek, kendi doğal yaşam alanlarının dışındaki bir ortamda yaşayamıyorlar. Vitamin olarak her yerde bulabileceğiniz orkide vitaminlerinden suya katarak iki ayda bir kez minimum dozda vermeniz yeterli. Mineral desteği için de sihirli formülü açıklıyorum. 'MADEN SUYU'. Evet ben de ilk duyduğumda çok şaşırmıştım. Ama onlara verdiğimiz damacana sularından bile (asla çeşme suyu vermeyin) ihtiyaçları olan mineralleri alamıyorlar. Bu nedenle bu konudaki en iyi destek, tabaklarına koyacağınız maden suyu olacaktır. İki orkideye bir şişe maden suyu yeterli. Bunu da ayda bir verebilirsiniz.

Bunlar orkidelerimiz için olmazsa olmazlardı. Bir de onları biraz daha mutlu edelim diyorsak yapabileceğimiz birkaç şey daha var. 


  • Zaman zaman onları mutfak ya da banyoda duş aldırın, yapraklarındaki ve köklerindeki tozlar gidecek ve daha rahat nefes alabilecekler. ( çiçekleri asla ıslanmamalı) 
  • Periyodik sulamanızı üstten değil kökten (tabağından) yapın.
  • Evde en çok sevdiği yerler, mutfaklar ve banyolar (doğal ortamlarına en yakın neme sahip mekanlar)
  • Hııım bir de meşhur bir 3. boğumdan kesme meselesi vardır. (YALAN) Çiçekler geçtikten sonra bir çok çiçek konusunda tecrübeli kişinin söylediği 3. boğumun üzerinden dalını kesmeniz gerektiğidir. Bu bana hiç mantıklı gelmiyordu açıkçası. Çiçekçilere gittiğinizde bakın, o orkideleri o boylara nasıl getiriyorlar? Oralardakiler hep büyük, evinizdekiler hep küçük değil mi? Ben bu sene iki orkidemin dalını kesip diğerlerini kesmedim bakalım ne olacak diye....Sonuca inanamazsınız. Dalı kesilen orkide şuan daha yeni yeni dal çıkartmaya çalışıyor. ama kesmediklerim eski dallarının bir çok yerinden yeni yan dallar çıkarttı, ayrıca yine kesmediklerim yeni dal vermeye de başladı. Dolayısı eğer orkidenizin dalı kurumadı ise, yeşil kaldığı müddetçe asla kesmeyin. 
Bu akşamlık da bu kadaaarrr...Sizlere konuyu resimler ile anlatmak isterdim ama orkidelerim gece resim çekilmekten hoşlanmıyorlar...Şuan uyuyorlar, onları rahatsız edemem :-) Resimleri yarın paylaşacağım...


Aklınıza takılan bir şey olur ise lütfen çekinmeden sorun...

Orkide keyfiniz daim olsun :-)

Sevgi ve selamlar

Elif Ersin



243 yorum:

  1. Bende çiçekleri çok seviyorum Elif hanım,özellikle de orkideleri..
    Bundan 4 yıl önce eşim yıldönümümüzde hediye etmişti,ilk 1 yıl gayet güzel çiçekleri vardı açıyordu.1.yıldan sonra tüm çiçekleri döküldü ve 3 yıl tek bir çiçek açmadan yaşadı.Sonra da çürüyürek öldü.Çok üzüldüm bir daha asla bakmam diyordum ki 3 ay önce bir tane daha hediye geldi,yer olmadığı için tesadüfen mutfağa koydum ve orayı çok sevdi,şuana kadar çiçekli ama bundan sonra da inşallah çiçekleri devam eder,sizin bakım bilgilerinizden yararlanacağım .
    Teşekkür ederim bu güzel bilgilendirme yazısı için :)

    YanıtlaSil
  2. Serap Hanımcım,
    Çiçekteyken çok fazla su vermeyin. Zira aksi halde çok çabuk döker çiçeklerini. Fazla su köklerini de çürütüp, orkidenizi tamamen kaybetmenize sebep olabilir. Gelişmelerden haberdar edin beni, umarım mutlu mesut yaşarsınız beraberce:-)

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. İdil Hanım selamlar,
    Açıkçası ben de bir orkideyi çiçeklendirebilmek için yaklaşık 3 yıl ve bir çok orkide feda ettim. :-( Ama bir kez yerini bulduktan sonra arkası geliyor inanın. Ben elimden geldiğince size yardımcı olmaya çalışacağım. Arzu ederseniz orkidenizin bulunduğu mekanın resmini çekip gönderin bana, günün en aydınlık saatinde çekim yaparsanız iyi olur. Bir de bulunduğu cam hangi cepheye bakıyor? kuzey, doğu batı? aslında bakım önerilerinin kombinasyonu ile mutlu orkide oluyor diye düşünüyorum. Ancak bunlardan en önemlisi ışık. Aydınlık mekanları çok seviyorlar ancak direkt güneş ışığı yakıyor yapraklarını. Sulama konusunda ben şöyle yapıyorum. Orkidemi mutfaktaki musluk altına alıyorum. Su sıcaklığını soğuk olmayacak ancak sıcak ta olmayacak şekilde ayarlıyorum. Musluğu açıyorum, ve saksıyı altına oturtuyorum. Su saksının üstünden tabi her yere dağılıyor ve akıp gidiyor. Bu şekilde yaklaşık beş dakika suluyorum. sonra musluğu kapatıyorum ve orkidemi süzülmeye bırakıyorum. Köklerdeki fazla su gidince alıp tekrar yerine koyuyorum. Yani tabağında hiç su bırakmıyorum. Bu işlemi de yaklaşık 20 gün bir ay gibi aralıklar ile yapıyorum. Bu bir ay içerisinde 10 günde bir de bir çay bardağu kadar su veriyorum saksısına. Zaten tabağa akan bu bir çay bardağı suyu orkideniz aynı gün içerisinde emecek ve tabağı yine kuru kalacaktır. Maden suyuna gelince, içerisinde mineraller sayesinde besin takviyesi oluşturuyor. Ama saksıya üstten dökmeyin, tabağına koyun. iki orkideye bir şişe maden suyu yeterli. Ben kızılay marka kullanıyorum. Umarım yanıtım faydalı olur. Lütfen istediğiniz zaman yazın, sorun, fikir alışverişi ile bu defa orkidelerinizi mutlu edelim. :-) Sevgiler
    Elif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orkidem zor durumda sanirim öluyor ve bu beni cok uzuyor. Sulamayi vs okuduklarim gbi yaptim ama sorun ne bilmiyorum. Ciceklerini doktu dali da kurumaya basladi. Yani durum acilllll

      Sil
    2. Maden suyunu açtıktan sonra biraz bekletmek gerekirmi ?

      Sil
  5. Merhaba, ben önceki yorum sahibi İdil. Elif Hanım'a danıştıktan sonra yani yaklaşık 2.5 aydır orkidelerime tamı tamına önerdiği gibi bakıyorum, hayatımda gördüğüm en mutlu orkidelerim oldular. uzun vadedeki sonuçlar için birşey söyleyemesem de şu ana kadar orkidelerimin kök, kandil ve yaprak durumu harika. Hele biri yaprak mı versem tomurcuk mu yarışında. Olmazsa olmaz koşul Elif Hanım'ın da dediği gibi ışık.. Işık isteği iyi ayarlanmazsa istediğiniz kadar uğraşın. Sulama konusunda kendime göre bir yöntem geliştirdim : Saksının dibindeki kökler yeşilden gri-beyaza dönmeden sulamıyorum. Saksının alt yanlarına da delik açmalısınız, özellikle nemli iklimde bakılanlara gerek. Bence su dolu çakıl tepsisinden mutlaka vazgeçilmeli yine özellikle nemli iklimlerde.. Nem kaybetmek çok hasar yaratmıyor ama aşırı nem kök çürüğü mutlaka yapıyor. Birde serin mevsimlerde asla ıslak ve soğuk yerde olmamalı..Belki Elif hanım'ın düzeltecek yada ekleyecek birşeyleri olur. kendisine tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  6. İdil hanım selamlar,
    Oncelikle geri dönüş yaparak bilgilendirdiginiz Icin çok çok teşekkür ederim. Orkidelerinizin mutlu olmasına çok sevindim. Koklerin gri beyaz oluşuna ben de bakiyorum. Tespit ve önerilerinize aynen katılıyorum. Her ne kadar nemi sevdikleri söylense de ben ortamın nemli olmasını sevdiklerini ancak kendilernin nem olsun diye su icinde bırakılmayı sevmediklerini düşünüyorum. Uygun bir vaktinizde resim de paylaşırsanız çok mutlu okurum. Facebook üzerinden hobikeyif ya da elif Ersin olarak da bana ulaşabilirsiniz...sevgiler, haberleselim....

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Elif Hanım
    Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Benim de 1 ay önce 2 adet hediye orkidem oldu, çok istediğimi bilen arkadaşlar almışlar. Ancak ilk defa orkide bakacağım, o yüzden nette önerileri dikkatle takip ediyorum. Bir tanesi gayet güzel, çiçekli ve yapraklı devam ederken, diğerinin çiçekleri döküldü, yaprakları da döküldü ve dalı da neredeyse köke yakın bir yere kadar kurudu.Kuruyan yerini budamasam tekrar canlanma ihtimali var mı.kuruduğu için çok üzüldüm:(

    YanıtlaSil
  8. 10 temmuz tarihli adsız dostum, size mesajınızın geldiği gün yanıt verdim aslında ama nedense burada gözükmüyor.
    Orkidenin çiçeklerini dökmesi normal aslında, ama çiçekte iken çok su verilmesi erken dökülmesine sebep oluyor. Kuruyan dalı malesef tekrar canlandıramazsınız. Onu uygun bir yerineden kesin. eüer yeşil yaprakları duruyor ise tekrar canlanabilir. ama yeşik yapraklarını da döktü ise sanırım gereğinden fazla su veriyorsunuz ve kök çürümesi başlamış olabilir. Orkideler çiçeklenme döneminden sonra alttan bir ya da bazen iki yaprağını döker ama bu arada yeni bir yaprak veriyordur. Eğer sizinki yeni yaprak vermeden sadece çiçek ve yapraklarını döktü ise kötü. çok sulama yapmayın, 10 günde bir bir çay bardağı yeterli. hatta siz arayı biraz dah auzatın ki kökler biraz kurusun. selamlar, sevgiler

    YanıtlaSil
  9. seray hoşsever : Merhaba ; 3 haftadır phalaenopsis cinsi orkidem var.haftada bir daldırma yöntemiyle sulayıp perde arkası esintili aydınlık pencere önüne konumlandırdım.saksım şeffaf ve delikli ancak tüm uğraşmalarım boşa gitti rüzgardan yere düştü kaldırdığımda sağlamdı ancak bir hafta içinde iki dalıda yeşilden kahverengiye döndü bir dalı çiçeklerini tamamen döktü ayrıca hiç yaprak kalmadı kökleride kahverengi bir şekilde saksıdan dışarı çıkmaya başladı sanırım orkidem öldü çok üzgünüm bu arada çiçekçiden sıvı gübre aldım ama sanırım artık çok geç.. yardımcı olur musunuz eğer düzelme şansı yoksa ümitlenmeyeyim teşekkür ederim şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seray Hanım selamlar,
      Orkidenize üzüldüm, görmeden bişey söyleyebilmek çok zor tabi. Sanırım orkidenizin yere düşmesinin dışında da bir sorun var gibi. Yere düşmesi ile dal ve yapraklarda kırılma ve dolayısı ile kuruma olabilir. Ancak bu yapraklarını dökmesini ya da kahverengi kök çıkartmasını açıklamıyor.

      Sil
    2. Sanırım suyu fazla gelmiş, çünkü yapraklarını da dökmüş, ayrıca köklerin kahverengine dönmesi de fazla sulamadan olabilir. Benim nacizane bir önerim olacak
      Sulama periyodunuzu 15 gün aralıklar ile yapın. Daldırma yöntemi ile suladıktan sonra iyice süzülmesini bekleyin.

      Sil
  10. Elifcim çürüyen kökleri bazen kesip topluyormusun bir arkadaşım önermişti iç kısımda toparklı yerde bazı kökler artık çürüyor çokça onları kesip atmak lazım demişti kokuda yapıyorlar bu çürümüş eski kökler?
    Ayrıca eski kökler toprakta iken dışarı fırlamış yüzlerce kök var bunlara toprağa girmiyor dal gibi yandna uzun bunları nasıl sulamalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esracım, kök çürümesi fazla sulamadan kaynaklanıyor. Bunların sayısı artar ise zaman içinde orkideni kaybedebilirsin maalesef. Çürüyen kökleri kesebilirsin ama bunu çiçeksiz uyku döneminde yapman lazım. Benim önerim şu şekilde olacak, saksıyı tamamen boşalt. Eski toprağı at. Kökleri akar suda iyice yıka. Bahçe makasını alkol ile temizledikten sonra çürüyen kökleri keserek iyice temizle. ulabilirsen çiçekçilerde satılan mantar giderini fısfıslardan sıkabilirsin köklere. Eğer çok fazla kökte çürüme var ise ya da sağlıklı kök çok kalmadı ise, orkideni dışa çıkmış olan köklerini bir gece suda beklet, bu kökleri ( en azından bir kısmını toprak altına alabilirsin, ıslatmaz isen kökler çok gevrek olduğundan kırılabilir. Mantarlaşma başladığı için koku yapıyor.
      Orkideni ekmek için aynı saksıyı kullanacaksan, yeniden ekim yapmadan önce saksıyı da çok iyi temizlemen lazım. Bu işlemleri yaptıktan sonra yeni alacağın orkide toprağına orkideni yeniden ekebilirsin. Daha önce toprak değişimi yaptın mı bilmiyorum, arzu edersen onu da anlatabilirim. Ya da hiç uğraşma orkideni bana gönder, bakımını yapayım:-) şuan evimde 3 tane misafir orkide var. Seninki de onlarla arkadaşlık eder canı sıkılmaz:-) öpüyorum canım, sevgiler...

      Sil
  11. Esracım, kök çürümesi fazla sulamadan kaynaklanıyor. Bunların sayısı artar ise zaman içinde orkideni kaybedebilirsin maalesef. Çürüyen kökleri kesebilirsin ama bunu çiçeksiz uyku döneminde yapman lazım. Benim önerim şu şekilde olacak, saksıyı tamamen boşalt. Eski toprağı at. Kökleri akar suda iyice yıka. Bahçe makasını alkol ile temizledikten sonra çürüyen kökleri keserek iyice temizle. ulabilirsen çiçekçilerde satılan mantar giderini fısfıslardan sıkabilirsin köklere. Eğer çok fazla kökte çürüme var ise ya da sağlıklı kök çok kalmadı ise, orkideni dışa çıkmış olan köklerini bir gece suda beklet, bu kökleri ( en azından bir kısmını toprak altına alabilirsin, ıslatmaz isen kökler çok gevrek olduğundan kırılabilir. Mantarlaşma başladığı için koku yapıyor.
    Orkideni ekmek için aynı saksıyı kullanacaksan, yeniden ekim yapmadan önce saksıyı da çok iyi temizlemen lazım. Bu işlemleri yaptıktan sonra yeni alacağın orkide toprağına orkideni yeniden ekebilirsin. Daha önce toprak değişimi yaptın mı bilmiyorum, arzu edersen onu da anlatabilirim. Ya da hiç uğraşma orkideni bana gönder, bakımını yapayım:-) şuan evimde 3 tane misafir orkide var. Seninki de onlarla arkadaşlık eder canı sıkılmaz:-) öpüyorum canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bana eşim 3 tane orkide almıştı. orkidelerim uzun bi aradan sonra çiçeklerini döktü. daha önce hiç çiçek beslemediğim için ne yapacağımı bilemedim. en mantıklısının çiçekçiye gidip fikir almak olduğunu düşündüm.gittim ve sordum. çiçekçi bana orkidelerimi en alt yani dipteki boğumundan budayıp sonra oraya çiğnenmiş sakız yapıştırmam gerektiğini söyledi. ben de aynısını yaptım. hatta bu şekilde orkide sayımda da artış olacağını söyledi. sonuç: 3 orkideden bi tane zar zor dal verdi :( onlar da çiçek açtı ama. diğer budadığım orkideler aynı budadığım gibi duruyo. hiç bi ilerleme yok. ne yapmam gerekir benim şimdi? o dalları tekrar çıkmayan orkideler artık işe yaramaz mı? lütfen yardımcı olun :(

      Sil
  12. fotoğraf eklemeyi beceremedim:(

    YanıtlaSil
  13. Demet Hanım selamlar,

    bana facebook dan istek gönderir misiniz? ben sizi bulamıyorum
    Elif Ersin
    HobiKeyif

    YanıtlaSil
  14. elif hanım merhaba benimde 2tane orkidem var beyaz olanı geçen seneden çiçekleri geçtikten sonra 3cü boğumdan kestim ama dal kurudu ama busene belinden dal birşey geliyo acaba açarmı yeni aldığım morrenkte onunda çiçekleri geçti onunda dalına kesmeyi korkuyorum bana cevab yazarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar adsız dostum. Çiçek geçtikten sonra dalı hemen kesmenizi önermiyorum. Çiçeği kesen dal kuruya bilir, ya da kurumayabilir. Eğer kurumaz ise hiç dokunmayın, bir sonraki çiçeklenme döneminde o dal üzerinden yan dallar verebilir, ayrıca taze dal zaten verecektir. Eğer dal kurudu ise o zaman boğum sayısı fark etmez köke zarar vermicek gibi kesebilirsiniz.
      Sevgiler

      Sil
  15. merhabalar,
    Bende bir orkide severim ve 3 yıldır keyifle bakıyorum.Tabiki sıkıntılı zamanlar yaşadığımızda oldu çiçeklenip beni çok mutlu ettikleri zamanlarda oldu. Fakat şu yorumlara katılıyorum hiçbir zaman yeni alınan bir orkide gibi büyük kalmıyorlar. En azında yeni açan tomurcukları çok küçük oluyor(bu benimkilere ait bir sorun tabiki herkes de farklı olabilir) ve tabi açan çiçekler de küçük açıyor.bunun ile alakalı bir öneriniz var mı? bu tomurcuklar nasıl büyür acaba henüz küçükken büyüteyim:)) Bir de maden suyu öneriniz çok ilginç geldi duymamıştım hiç ama denemek istiyorum tabi kullanma şeklini öğrenerek:)) şişeyi açtığımız gibi gazlı gazlı dökmüyoruz dimi güzelim orkidelerimize:)) kısaca bahsederseniz çok sevinirim. güzel orkidelerinizle keyifli günler dilerim.fulya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fulya hanım selamlar, maden suyunun çiçek gelişmesine faydası olacağını düşünüyorum. Sulama yöntemi ile ilgili de lütfen bu yazıma bir göz atınız
      http://hobikeyif.blogspot.com/2014/01/orkidelerinizi-maden-suyu-ile-besleyin.html?m=1

      Sil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel Haımcım selamlar,
      Öncelikle geç yanıt verdiğim için çok özür dilerim. Sömestir tatili olması nedeni ile iki yawrum da evdeler ve benim bloğuma vakit ayormama pek vakit bırakmıyorlar :-) Anlayışınızı rica ederim, ne olur kusuruma bakmayın.
      Orkideniz bence kötü durumda değil. Yaprakları canlı ve anladığım kadarı ile bir de canlı dalı var. Köklerin çürümesi elbetteki kötü ama kurtarabiliriz diye düşünüyorum. Çiçekçinizin size söylediği yöntem daldırma yöntemi ile sulama tekniği olarak literatürde yer alıyor. Bu konuda benim de bir yazım var. Ana sayfaladan çiçek keyfi başlığı altından ya da bu yazının sonundaki benzer yazılar eklentisinden bu yazıma ve orkideler ile ilgili diğer yazılarıma ulaşabilirsiniz.
      Daldırma yöntemini kullandığınız zaman sulama aralıklarını uzatmakda fayda var. Çünkü suyun içine daldırdığınızda tüm kökler ve orkide toprağı dediğimiz ağaç kabukları suyu emiyor. bir gece suda bırakılması bence çok uzun bir süre. En fazla bir iki saat bırakmanız yeterli. Saksı toprağı suyu tamamen emdiğinden kuruması daha uzun sürüyor. yaz aylarında havaların çok sıcak olması nedeni ile aralıklar kısalabilir ama bu mevsimde bu sulama yöntemi orkidenize çok fazla gelmiş ve kök çürümesi yapmış. Benim nacizane önerim orkidenizi iki ila üç hafta kadar sulamayın. Daldırma yöntemini zaten kullanmayın ama üzerinden de su vermeyin. Ulaşabildiğiniz yüzeysel köklerden çürüyenler var ise steril bir makas ile kesebilirsiniz. Ama ama saksı değişimi yapmanızı şuan için önermiyorum. . Bırakın kurusun, iki üç hafta kadar sulamamadan hiç birşey olmaz. inanın hem orkideler hem de diğer çiçekler fazla sulanmak yerine sulanmamayı tercih ediyorlar. Lütfen iletişimde bulunalım. Üç hafta sonra bana orkidenizin durumunu yazın. Facebook grubu üzerinden ya da mailimden bana resim de gönderebilrisiniz. ya da faceboook da denk gelirsek online mesajlaşabiliriz de, bana hepsi uyar. buradaki hedefimiz önce daha fazla çürümeyi önlemek olacak. Daha sonra yeni dal ve çiçek nasıl açtırabiliriz ona bakalım. Merak etmeyin, onu yaşatabileceğimizi düşüniyorum. :-) sevgiler, elif

      Sil
  17. Merhabalar Elif hanım,
    Eşim 5 ay kadar önce phalaenopsis cinsi orkide hediye etmişti. 1 ay kadar sonra çiçekleri dökülünce bende 3. boğuma yakın bir yerden kestim yanlız bir çiçekçi bana vazosuna taşmayacak şekilde su koyduktan sonra 1 gün bekletmemi we suyunu süzmemi söyledi bende birkaç hafta dediği şekilde yaptım, ardından 2. boğumundan serçe parmağı büyüklüğünde dal çıkardı durdu ve küçük yaprağıda sararıp döküldü. Şuan yapraklar canlı durumda yeşil, dalıda öyle fakat köklerin çoğu çürümüş durumda. Sizce orkidem tekrar çiçek açabilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel Haımcım selamlar,
      Öncelikle geç yanıt verdiğim için çok özür dilerim. Sömestir tatili olması nedeni ile iki yawrum da evdeler ve benim bloğuma vakit ayormama pek vakit bırakmıyorlar :-) Anlayışınızı rica ederim, ne olur kusuruma bakmayın.
      Orkideniz bence kötü durumda değil. Yaprakları canlı ve anladığım kadarı ile bir de canlı dalı var. Köklerin çürümesi elbetteki kötü ama kurtarabiliriz diye düşünüyorum. Çiçekçinizin size söylediği yöntem daldırma yöntemi ile sulama tekniği olarak literatürde yer alıyor. Bu konuda benim de bir yazım var. Ana sayfaladan çiçek keyfi başlığı altından ya da bu yazının sonundaki benzer yazılar eklentisinden bu yazıma ve orkideler ile ilgili diğer yazılarıma ulaşabilirsiniz.
      Daldırma yöntemini kullandığınız zaman sulama aralıklarını uzatmakda fayda var. Çünkü suyun içine daldırdığınızda tüm kökler ve orkide toprağı dediğimiz ağaç kabukları suyu emiyor. bir gece suda bırakılması bence çok uzun bir süre. En fazla bir iki saat bırakmanız yeterli. Saksı toprağı suyu tamamen emdiğinden kuruması daha uzun sürüyor. yaz aylarında havaların çok sıcak olması nedeni ile aralıklar kısalabilir ama bu mevsimde bu sulama yöntemi orkidenize çok fazla gelmiş ve kök çürümesi yapmış. Benim nacizane önerim orkidenizi iki ila üç hafta kadar sulamayın. Daldırma yöntemini zaten kullanmayın ama üzerinden de su vermeyin. Ulaşabildiğiniz yüzeysel köklerden çürüyenler var ise steril bir makas ile kesebilirsiniz. Ama ama saksı değişimi yapmanızı şuan için önermiyorum. . Bırakın kurusun, iki üç hafta kadar sulamamadan hiç birşey olmaz. inanın hem orkideler hem de diğer çiçekler fazla sulanmak yerine sulanmamayı tercih ediyorlar. Lütfen iletişimde bulunalım. Üç hafta sonra bana orkidenizin durumunu yazın. Facebook grubu üzerinden ya da mailimden bana resim de gönderebilrisiniz. ya da faceboook da denk gelirsek online mesajlaşabiliriz de, bana hepsi uyar. buradaki hedefimiz önce daha fazla çürümeyi önlemek olacak. Daha sonra yeni dal ve çiçek nasıl açtırabiliriz ona bakalım. Merak etmeyin, onu yaşatabileceğimizi düşüniyorum. :-) sevgiler, elif

      Sil
  18. MRH ELİF HANIM .çiçekte olan iki dallı orkidem var zira köklerinde çürüklerle geldi bana.son zamanlar çiçekçide çok sulanmış ve kabında su birikmiş kalmış.o yüzden sulamaya ihtiyaç duymadıkça sulamıyorum fakat ben rahat edemedim o köklere ne zaman müdahele etmeliyim.3 boğumdan kesme işindende vazgeçtim sizden sonra fakat ben çoğaltmak istiyorm nasıl yapmalıyım.tarçın tozu dediğiniz çiçekçilerde mi bulunur.kökleri temizlerken kesip serpmek yeterli mi .bu çürük kökler diğerlerinede zarar verir diye korkuyorum mantarlaşır felan kaybetmek istemiyorum.şimdiden teşekkür

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Şeyda Hanım, öncelikle değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Aslında bu durumda yapılması gerken şudur. Mevcut saksıyı tamamen boşaltıp, akarsu su altında orkide köklerinizi önceden alkol ile temizlenmiş streil bir bahçe makası ile temizledikten sonra kaliteli bir orkide toprağın ile (mevcut saksısını da alkol ile temizleyip, su ile duruladıktan sonra) şeffaf saksıya yeniden ekmektir. ilk ekimden sonra alttan sulama yöntemi ile içme suyu kullanılarak tüm toprağın tamamen suyu çektiğinden emin olduktan sonra, rutin bakım ve sulamalarına devam edebilirsiniz. Ancak! şuan orkidenizin çiçekte olduğunu söylüyorsunuz. Orkideniz çiçekte iken şuan için herhangi bir müdehale yapmanızı önermiyorum. Sadece şunu yapabilirsiniz, saksının üst kısmından çıkan ve alt deliklerinden çıkan çürüyen kökler var ise yani kökünü oynatmadan erişebildiğiniz kökleri steril bahçe makasınız ile kesebilirsiniz. Çok çok az sulama yapın. ayda bir bir çay bardağı gibi. Zaten çiçekte iken orkide fazla su istemez. içindeki kökleri ve de toprağı fazlası ile su çekmiş olduğundan kuruması epey bir zaman alacaktır. Zaten sıcaklar da başlamadı. Dolayısı ile çiçeği biraz kuruya bırakmakta fayda var. Tabi görmeden birşey söylemek çok zor, ben anlattıklarınızdan anladığım kadarı ile durumu hakkında yazıyorum. Sizden ricam bana orkidenizim kök, yaprak, dal ve çiçeklerinin yakın çekim resimlerini göndermeniz. bunu 15 gün sonra tekrr isticem. bu arada hiç sulama yapmayın. durumuna bir bakalım. ve tekrar konuşalım. yani yazışalım. tarçın tozu dediğim bildiğimiz aktarlarda, marketlerde satılan tarçın. sahlep üstüne konan tarçın. eğer dalı keseseniz kalan dalın kurumaması için dalın hava ile olan temasını kesmek için kesik kısma bir miktar serpmek gerekiyor. olmazsa olmaz bir uygulama değil. yapsanız da olur, yapmasanızda olur. bu konuda çok takılmayın derim. orkide çoğaltmak konusuna gelince, bu başlı başına bir uzmanlık gerektiren bir konu. Ben şans eseri bunu başardım ama şuan yap deseniz nasıl yaparım inanın bilmiyorum. bir orkidem bir dalıının yanından bir yavru verdi, nasıl verdi neden verdi bilmiyorum. Bu konuda çok fazla bir tecrübem yok. ama öğrenirsem ve tecrübe edersem size de elbette bilgi veririm. lütfen bana hobikeyif@gmail.com adresinden ya da facebook elifersin mesaj atacılığı ile orkide resimlerinizi gönderin. bir takibe alalım. orkideniz çiçeğini döktükten sonra yukarıda anlattığım temiz operasyonunu yapabilirsiniz. sevgiler, elif

      Sil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. cevabınızı yeni gördüm o yüzden teşekkür ederim cevaplarınız için.orkidemin resimlerini çekip en kısa zamanda yollarım size.maden suyu demişsinz onun yarısını daldırma yöntemiylemiylemi yapalım su katmadan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeyda Hanım, mailinizi aldım, orkidenizin resimlerini gördüm. size bir mail attım. yanıtları takip eden ve benzer sorunlar yaşayan diğer arkadaşlara faydalı olması açısından burdan da yanıt vermek istedim. orkideniz çok iyi durumda ve hiç edecek bir durum yok bence. abartmamışsınız, resimden başka türlü teşhis nasıl konurki di mi ama :-)) yalnız şeyi anlayamadım. kökteki beyazlık dediğiniz hani orkidenin kökü mü böyle uzar gider, bir kısmı içe, orkide toprağının altına, bir kısmıda havaya doğru uzatır uçlarını. bunu mu diyorsunuz? yoksa orkide toprağındaki yani kabuklar üzerindeki beyazlığı mı soruyorsunuz?

      eğer kök ise? ki sanırım öyle bu aksine orkidenin kökünün sağlıklı olduğunu gösterir. bunlar dış kökler yani havai köklerdir. renkleride gümüşi gri tonlarda olmalıdır. eğer bunlarda hakverengileşme olur ise o zaman çürüme başlamış demektir. toprak altındaki kısımlar daha nemli olduğundan yeşil olur. burada ben bir sorun görmüyorum. Sizden ricam konuyu takip eden diğer arkadaşların da yanıtları takip edebilmeleri açısından yazışmalara blog üzerinden devam etmemiz. resimleri hobikeyif@gmail.com adresime göndermeye devam edebilirsiniz.selamlar, elif

      Sil
  21. sanki çocuğumu doktora göstermişte gayet iyi demesine öyle sevinmişçesine mutlu ettiniz beni.bugün şöyle köklerine baktımda azıcık su vermem fayda vermiş geldi benimde gözüme.yani çürüyenler çürümüş diğerlerine bi sıçrama yok.çiçeksiz bi dönemde dediklerinizi uygulayacağım.keşke diğer orkidemde de sizle tanışmış olsaydım.kurtarırdık bence.beyaz dı orkidem tam 3 yıl mutlu mesut yaşadık.yapraklandı çiçeklendi.üstelik bunları bek bilmeyerek yapmıştım.sadece 7-8 günde bi içme suyu vermiştim.vitaminde kullanmamıştm galiba yerini çok sevmişti.mutfak.mecbur orası oluvermşti.camımı sık sık havalandırırdım da.sorun eşimin ben memlekette olduğum dönemlerde bol bool 3-4 günde sulayıp çürütmesi oldu.o haliyle bile dal çıkardı bana çiçekçiye götürdüm at gitsin dedi.ama yaprak veriyor atılır mı hiç dedim kabına su koy yarıdan az öyle bırak bunlar suyu çok sever dedi.resmen öldürdük çiçeği ya hala içim yanıyor ona.neyse çok uzattım çok özür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili şeyda hanım, :-) ne güzel ifade etmişsiniz:-) sanki çocuğu dr'a götürmüş de güzel haber almışım derken:-) benim de yüzümü güldürdünüz. ben de çok hata yaptım ve malesef 3-4 orkidemin göz göre göre ölmesine neden oldum. Ama bunlar bana ders oldu ve bu bilgileri o zavallıları öldürürken öğrendim aslında. Çpk okudum. çok şey denedim. Yani onlar benim kobaylarım oldu malesef, affetsinler beni zavallılar. aslında doğru bilindiği düşünülen ancak yanlış ifade edilen bir konu var, ben yazılarımda özellikle bunun altını çizmeye çalışıyorum. orkide suyu sever diyorlar ya bu doğru değil. orkide nem seviyor su değil. ikisi birbirinden çok farklı. suyun içinde durursa çürüyor. ama nemli bir ortamda olmayı seviyor. ben kışın buhar makinası bile çalıştırıyorum evde onları mutlu etmek için. ya da çay içmesemde ocakta su kaynıyor ortam nemlensin diye. orkide o gri dış kökleri ile havadaki nemi emiyor zaten, dibine ayrıca çok su koymaya çok da gerek yok. ben inanır mısınız 15 günde bir 1 çay bardağı kadar su veriyorum zaten onu da kuruyan topak çekiyor dibinde hiç kalmıyor. en güzel orkide nerede oluyor biliyor musunuz :-) inanmıcaksınız ama hamamda :-) çiçeği hiç bitmeden daima çiçekli kalıyor:-) ne hoş değil mi...her zaman yazın. lütfen 15 gün su vermeyin. 15 gün sonra resim gönderin sonra gene konuşalım. sevgiler, elif

      Sil
  22. Merhabalar Mehmet Bey,
    Çok fazla sulama yapmamakla çok iyi yapıyorsunuz. Ancak ışık da bir o kadar öemli orkideniz için. Direk güneş ışığı zararlı ancak mümkün olduğunca aydınlık bir yerde semelisiniz orkideniz için. cam önceleri bu açıdan güzel yerlerdir ancak bir tül olmalı. direk güneş ışığı almamalı çiçek. yoksa yapraklarında bordo kırmızı renklenme olur. sanıryorum sizin orkideniz şuan uyku döneminde, merak etmeyin tüm orkideler bu döenmi yaşıyor. bzısı daha kısa bazısı daha uzun ama mutlaka bir dinlenme dönemi geçiriyorlar. bazen üç ay bazen bir yıl sürüyor bu dönem. eğer gerekli su ve ışık dengesini sağlarsanız eminim sizin de orkideniz mutlaka açacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için lütfen orkide bakımı ile ilgili diğer yazılarıma da göz atın, orada da güzel ip uçaları bulacaksınız. ilerleyen zamanlarda tekrar haberleşelim lütfen, ne yapıyor orkideniz durumu nasıl yazın bana lütfen. selamlar, elif
    http://hobikeyif.blogspot.com.tr/2013/01/mutlu-orkide-sahibi-olmak.html?showComment=1394037916189

    http://hobikeyif.blogspot.com.tr/2013/01/mutlu-orkide-sahibi-olmak-2.html

    http://hobikeyif.blogspot.com.tr/2013/11/mutlu-orkideler.html

    http://hobikeyif.blogspot.com.tr/2014/01/orkidemi-nasl-sulamalym.html

    http://hobikeyif.blogspot.com.tr/2014/01/daldrma-yontemi-ile-orkide-sulama.html

    YanıtlaSil
  23. Elif Hanım Merhabalar,
    Öncelikle böyle güzel bilgiler paylaştığınız için çok teşekkürler..
    Benim için anlamı çok özel olan iki tane orkidem var. Ekim ayından bu yana birlikteyiz :)
    Geldiklerinde ikisi de çok güzel çiçekliydi. Bir süre sonra çiçekleri döküldü. Acemi bir orkidesever olarak internette birçok yorum okudum. Nasıl bakılır, nasıl büyütülür çok fazla araştırdım. Ama sanırım yanlış bilgiler okudum, ya da ben bir yerlerde yanlış yaptım :(
    - İlk başlarda şeffaf saksıda olan orkidelerimi (saksıyla birlike) desenli seramik bir saksının içerisine oturtup bakıyordum. Bir süre sonra kökleri fışkırdı, saksıdan taşmaya başladı. Araştırdım, kökler güneş almadığı için saksıdan taştığını, bu taşan kökleri orkidelerin enerjisini almaması için köklerinin kesilmesi gerektiğini okudum ve taşan kökleri kestim. Sanırım kesememem gerekiyodu.
    -Çiçekler döküldükten sonra meşhur 3. boğumdan kesilmesi gerektiğini okudum.Dalları 3. boğumlardan kestim. Ama zamanla o kestiğim dalların içi köke kadar kurudu, ve bu kuruma kök diplerine kadar indi.
    -Yaprakları yeşil ve gür olan orkidelerim 20 gündür tek tek yapraklarını dökmeye başladı. Önce sararıyor, yaprak diplerine doğru cansızlaşıyor ve yapraklar düşüyor. :(

    Saksılarını değiştireyim mi bilemiyorum. Saksı içerisindeki kökler kurumuş olanlar da var, yemyeşil sağlıklı görünenler de var. Epey araştırdım yaprak dökmelerini çok fazla sulamadan olabilir deniyor ama çok fazla da sulamıyorum. Daldırma yöntemi ile 10-15 dakika su içerisinde bekletip sonrasında çıkarıyorum. Bu işlemi de 10 günde bir yapıyorum. Size orkidelerimin 20 günönceki hallerinin fotoğrafları da ekliyorum. Şu anki halleri gerçekten çok kötü :( Şu anki hallerinin fotoğraflarını çektim ama
    Konum olarak öğlene kadar güneş alıyor. Camın hemen kenarında..

    http://i.hizliresim.com/wvj08R.jpg (sarı yaprağın sol arkasında görünen siyah, kestikten sonra kuruyan dal)
    http://i.hizliresim.com/eQVkY3.jpg
    http://i.hizliresim.com/xG9q26.jpg (burda uzun olan dalı da okuduğum birçok yorumdan sonra kestim.. Keşke sizin syfanızı daha önce bulabilseymişim )
    http://i.hizliresim.com/eoOLrk.jpg (bu eski hali, şu anda bu kadar yapraktan sadece 2 tane kaldı)
    http://i.hizliresim.com/KPlRPN.jpg
    http://i.hizliresim.com/eaz435.jpg ( bunlar da eski halleri)

    Aşağıdaki linklerde de yeni halleri var :(
    Bunlar orkidemin biri:
    http://i.hizliresim.com/x96Z25.jpg
    http://i.hizliresim.com/xGqMRr.jpg
    http://i.hizliresim.com/wMzAJ1.jpg (bu da bir tanesinin şu anki kökü)
    http://i.hizliresim.com/x96ZGZ.jpg

    Bunlar da diğeri:
    http://i.hizliresim.com/eNy0lg.jpg
    http://i.hizliresim.com/x96ZgZ.jpg (küçük filizlenmiş yapraklar kopack gibi, güçsüzleştiler)
    http://i.hizliresim.com/xVZW0B.jpg

    Umarım orkidelerimi kurtarabilirim. Merakla cevabınızı bekliyorum.
    Şimiden çok teşekkürler, mutlu günler..
    Neslihan




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevgili Neslihan Hanım,

      Öncelikle bu kadar güzel hazırlanmış olan yazınız için çok çok teşekkür ederim. Ne kadar özenlisiniz. Eminim orkidelerinize de bu özeni gösteriyorsunuzdur. bu yazı da zaten bunun ıspatı. İyi ki mail de atmışsınız çünkü buradan resimleri göremiyorum. bir yolu varsa bile ben henüz keşfedemedim.

      Gelelim sizin güzellere; Size geldiklerinde sanırım bir tanesi çok sağlıklıymış. Diğeri ona kıyasla daha narinmiş resimlerden doğru anladıysam. Eğer yanılmıyor isem (ki yanılabilirim iddia etmiyorum) kalın yapraklı olan muhtemelen beyaz, diğeri de sarı ya da pembe olabilir.
      Şimdi öncelikle orkide bakımındaki bazı genel kurallardan bahsetmek istiyorum, sonra da sizinkilere özel ne yapabiliriz onlara bakalım.
      Orkidelerin yapraklarında srarma olması normal (ama belli bir sayıda tabi), mesela yeni bir yaprak verince alttan bir yaprağını sarartıp atmasını normal, bazen bu iki yaprak da olabilir. Ama bundan fazlasını normal karşılayamayız. Dalı kesmek kesinlikle yanlıştır diyemem. Ama benim tecrübelerime göre eğer dal kurumuyor ise kesmek illa gerekli değil. Dal sağlıklı ise ben kesmiyorum. Eğer dalı keserseniz kestiğiniz yerden hava lamasını engellemek için o kısma tarşın sürmek ya da mum sürmek işe yarıyor. o kısımdan dalın hava almasını engelliyor ve kurumasını önlemiş oluyorsunuz. Ama bu işlemi yapmadan yeşil kalan dal da olabiliyor. bu işlemi yapmanıza rağmen kuruyan dal da olabiliyor. Önemli olan orkidenin genel sağlığı. Ben dış köklerin kesilmesini kesinlikle doğru bulmuyorum. Benim bildiğim kadarı ile orkideler sadece toprak altındaki kökleri ile değil. toprak dışına çıkan dış kökleri sayesinde de havadaki nemi emerek su gereksinimlerini karşılayabiliyorlar. Bu nedenle aslında çiçeğinizi ne kadar sulamanız gerektiğinin kesin bir ölçüsü yok. Bu ölçü bulunduğunuz ile, iklime, evinizin sıcaklığına, çiçeğinizin konumua ve belkide daha bilmediğimiz ya da tahmin edemediğimiz bir çok değişkene göre farklılık gösterebiliyor. Mesela genelde orkidelerin mutfak ve banyolarda çok iyi olduğu söylenir. Neden? Çünkü bu yerler evin en nemli yerleridir. Orkidelerde yaprak ve dış kökleri ile bu nemi emer ve beslenir. yazın sıcaklarda her çiçekte olduğu gibi sulama sıklığı arttırılmalıdır. Ama köklere bakılıp kontrol edildikten sonra bu yapılmalıdır.
      Şimdi benim size önerilerim şu şekilde olacak.
      1- steril bir bahçe makası temin edin
      2- mutlaka alkol ile bahçe makasınızı temizleyin. (alkolü eczanelerden temin edebilirsiniz. bunu bulamazsanız kolonya da kullanabilirsiniz). makas üstünde pas olmamalı.
      3- orkide saksısı şeffaf olmalı
      4-orkidenin tabağında su bırakılmamalı
      5- steril bahçe makası ile kuruyan kökleri temizleyin. saksıyı kaldırıp dipten dışarı çıkan ve çürümüş olan kök var ise bunları da temizleyin. ama sadece rengi kahverengiye dönmüş olanları keseceksiniz. rengi yeşil de gümüş gri olanlar asla kesilmeyecek.
      6- bana son sulama tarihinizi yazın ve bu tarihten itibaren 10 gün sulama yapmayın. 10 gün sonra her iki orkidenin de resmini çekip bana gönderin lütfen.
      7- orkidelerinizi evin ışık alan en aydınlık yerine koyun. orkideniz hangi camda duruyor ise bu camın hangi yöne baktığını öğrenin lütfen. eğer yapabiliyorsanız. sabah, öğlen, ikindi olmak üzere aynı açıdan resimlerini çekerseniz aldığı ışığı daha iyi görebilirim.
      8- eğer güneş ışığı direk orkidenin yapraklarına gelmiyor ise, ya da tül çok kalın bir tül ise tülü biraz açıp orkideyi de güneşten yanmaması için biraz geri çekip daha iyi ışık almasını sağlayabilirsiniz.
      Şuan için aklıma gelenler bunlar. Eğer haftalık bazda yazışır ve haberleşirsek daha sağlıklı olur. Çünkü şuan ezbere ne desem çok doğru olmaz. Bu şekilde yönlendirdiğim bir bazı arkadaşlarım var ve güzel sonuçlar aldılar. Siz de hiç çekinmeden bana yazabilirsiniz. resimleri mailime atabilirsiniz. Yanıtları, blog yayınları üstünden vermeyi tercih ediyorum ki bu yanıtlar diğer okurlarımıza da faydalı olabilsin.
      haberleşelim, görüşelim. sevgiler, elif

      Sil
  24. Merhaba Sevgili Elif Hanım, :)
    Güzel fikirleriniz için gerçekten çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince özenli olmaya çalışıyorum orkidelerime karşı. Ama sanırım yeterince olamadım :(
    Tespitleriniz gerçekten çok başarılı. Orkidelerimin biri geldiğinde daha sağlıklıydı. Ama sağlıklı olan şu anda daha kötü durumda. Nasıl oldu anlamadım. 1 haftada oldu her şey.. Belirttiğiniz gibi biri beyaz, biri katmerli pembe.

    Yazdıklarınızın tamamını harfi harfine dikkatlice okudum. Yorumlarınız ve blogunuz gerçekten çok faydalı bilgiler içeriyor. Önerileriniz sonucunda yaptıklarımı yazayım:
    Öncelikle her iki orkidenin kurumuş ve çürümüş köklerini steril makasla güzelce temizledim.
    Orkidemin birinde saksı içerisine yeşil canlı kökler olmasına rağmen toprak üzerinde kalan kısım tamamen kurumuş. Artık orkidede hiç dal kalmadı, hepsi döküldü :( Ben yine de sizin belirttiğiniz şekilde güzelce temizleyip, çeşmenin altında her iki orkideyi de güzelce suladım.
    Size attığım iletide de bahsettiğim üzere evimi taşıyorum. Taşınacağım ev tüm gün güneş alıyor. Orkidemi koyduğum yer tavandan yere kadar komple cam. Güneş direkt gelmesin diye camın biraz gerisine arada tül olacak şekilde koydum. 5 nisan günü orkidelerimin kuruyan köklerinin temizliğinin ardından, lavabonun altına koyup güzelce suladım. Saksıdaki su, tabağında hiç kalmayacak şekilde iyice süzüldü. Kalan yaprak içlerini ve yaprakları da peçete ile güzelce kuruladım. Ve orkidelerimi yeni yerlerine koydum. Şu an için iyi veya kötü bir gelişme yok. Biraz bekleyeceğim sanırım. Saksının içinde köklerde hafif nemlilikler var hala. 5 Nisan’dan bu yana daha sulamadım. Sabırla bekliyorum. Umarım yapraksız orkidem ölmez :(
    Paylaşımınız ve verdiğiniz bilgiler için tekrar çok teşekkür ederim.
    Sizleri takip etmeye devam edeceğim.
    Sevgiler, Neslihan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Neslihan Hanım :-) Moral bozmak yok, ben bunları öğrenene kadar kaç orkideyi defnettim bir bilseniz...malesef, arada kayıplar olabiliyor. inşallah sizin olmayacak ama olursa da üzülmek yok. bunlar birer tecrübe napalım. bundan sonrakilerde aynı hataları yapmayız. tam olarak anlayamadığım bir konu var. umarım yapraksız orkidem ölmez demişsiniz. bir orkidede hiç yaprak kaşmadı mı? sanki daha önce dalalrı kurudu gibi bir ifade kullanmıştınız. yanılıyor muyum?Şimdi siz daldırma yöntemi değil ama çeşme altında sulama yöntemini kullanmışsınız. bu yöntemde de tüm saksı çok iyi bir şekilde, yani ağaç kabukları suyu çok iyi bir şekilde çekiyor. bugün ayın 10'u. henüz daha 5 gün olmuş sulama yapılalı. daha sulama yapmak için çok erken. daha 10 gün sulama yapmayın. 20 nisanda bir çay bardağı kızılay maden suyununa yarım çay bardağı su ilave edin ve bu karışımı tabağına koyun. bu işlemi de sabah saatlerinde yapın lütfen. akşama kadar bu sıvıyı emmiş olmasını bekliyorum. eğer emmediyse, haberleşelim. ama çeşmeden ya da daldırma yöntemi ile sulama yapmayın olur mu?. aynı yöntem diğer orkideniz iin de geçerli. bazen orkidelere çok ilgi göstermemekte daha iyi olabiliyor. siz onlara biraz küsün bakalım :-) bunu da onlara söyleyin hatta. bakalım durum değişecek mi, gözlemleyelim. görüşmek üzere,elif

      Sil
  25. Merhaba elif hanım. Bir ay önce orkide hediye geldi. Geldiginde de beyaz yapraginda bir adet beyaz delik vardı. Smdi ise cicegimde toplam 4 adet delik var... bunun nedeni ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba adsız dostum,
      rica etsem orkidenizin bana lkelerinin yakından bir kaç tane resmini gönderir misiniz? görmeden ne desen yanlış olur. teşekkürler, elif. (hobikeyif@gmail.com)

      Sil
    2. Yakın çekim olarak resimleri gonderdim, umarım gonderebilmisimdir.

      Sil
    3. hayır resimleriniz elime ulaşmadı.

      Sil
  26. ELİF HANIM MERHABA , BENİM ORKİDEMİN İÇİNDE BU SABAH 2 TANE BEYAZ KÜÇÜCÜK BÖCEK GİBİ BİRŞEY GÖRDÜM :( ŞEFFAF RENKTELERDİ. NE YAPABİLİRİM ÇİÇEKSİZ DURUMDA ŞİMDİ TOPRAĞINI MI DEĞİŞTİRSEM NE YAPMAM GEREKİYOR :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegül Hanımcım, o yaramazlar bizimde görebikeceğimiz büyüklüktemi? hareket ediyor mu? böcek olduğuna emin misiniz? yani böyel zamanlarda görmeden bişey demye o kadar korkuyorumki anlatamam. eğer görünen biey ise siz gene bana bir resim gönderin. bir bakıp araştırayım. benim orkidelerimde hiç hastalık olmadı ama araştıabilirim. büyüteciniz var ise büyüteç ile bakın, ya da en yakın kırtasiyeden bir tane alın :-) dha iyi görürsünüz. hareketli yaratıklar var mı üstlerinde. sevgiler, elif

      Sil
  27. Pazar günü orkidemi çeşmenin altında suladım, sonrasında süzülmesi için tezgaha bıraktım , 5 dakika sonra yapraklarına doğru tırmanan 2 tane aynı böcekten gördüm . çok büyük değillerdi iğne ucu kadar... bugün eve giderken büyüteç alıp inceleyeceğim hemen her tarafını inşallah sadece o iki yaramaz vardır . Teşekkür ederim :) Saygılar ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu konuda yanıt vermiştim diye hatılrıyorum. bana resim gönderecektiniz. nasıl son durumu orkidenizin?

      Sil
  28. Elif hanim benim orkidemin yavrusu var ama kok salacakmi yada herhangi bir sey yapmam gerekiyormu bilmiyorum simdiik 2 tane yapragi var onu nasil ayracagm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mesut bey merhabalar, ayırmanız için daha epey bir süre geçmesi gerekiyor. öncelikle kök verecek, sonra da büyümesi lazım. bir yıl kadar ona orkideden ayırmanızı önermem. Daha sonra ayırıp ayrı bir saksıya alabilirsiniz.selamlar,elif

      Sil
    2. Blog hala aktif mi acaba ? İki tane orkidem var 6 ayi gecti çiçek açmadı yaprak veriyor sürekli dallarda bir hareket olmayınca kökten kestim bende belki yenisi çıkar diye . Besin vedip düzenli suluyorum tam güneş almayacak şekilde cam önünde esinti ve maden suyu işini okudum onları da deneyeceğim

      Sil
  29. Merhabalar bloğunuzda orkide bakımı ile ilgili yazinizi okudum ama sorunumun cevabını bulamadim gözümden kaçtiysa kusura bakmayın. Yaklaşık 2 aydir bir orkidem var ilk aldigimda cama yakin bi yere koymustum iyi gelmediğini görünce daha uzak fakat aydinlik bi yere aldim gayet güzeldi bugune kdr.2 gündür evde degildik eve geldiğimde çiçeklerini solmuş olarak buldum :( cok üzüldüm susuzluktan olduğunu pek düşünmedim ama havasızlıktan olabilir mi? Ne yapmaliyim cevaplarsaniz çok sevinirim.fotografta gonderebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve Hanım,

      Orkideniz çok sağlıklı endişe etmeyin. sadece çiçekleri vaktini doldurmuş. Aynı şekilde bakmaya devam edin. Bir süe uyuyacak, dinlenme dönemine girecek, sonra tekrar açacaktır.

      Sevgiler

      Elif

      Sil
  30. Elif hanım merhaba, çok güzel ve özenli anlatımlarınız gerçekten başarılı. Tüm bilgiler çok işe yarıyordur eminim. Benim size bir sorum olacak. Bir arkadaşımın evinde aktığı orkidenin kabı ağzına kadar su dolu. Yaklaşık 2 yıldır orkide bu su dolu kabın içinde. Köklerde çürüme kesinlikle yok. Hatta artık ağaç gibi olmuş ve nerdeyse üzerinde 30-40 çiçek var. Tabii çiçek saplarını söylememe gerek yok. Aynısını bende kendi orkideme yaptım ve çok geçmeden kökleri çürüdü ve orkidem öldü. Acaba diyorum tür farkımı var yada nasıl oluyor böyle bir durum. Sizede danışmak istedim.Teşekkürler iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  31. Elif hm merhaba, önerileriniz gerçekten çok başarılı. Öncelikle teşekkürler.. Benin bir sorum olacak. Bir arkadaşımın orkidesi nemli bir ortam yerine saksının içi ağzına kadar su dolu bir şekilde duruyor. Sürekli bu su dolu kap içerisinde olmasına rağmen ne köklerde bir çürüme nede bir sorun gözüküyor. Tam aksine gayet güzel hemen hemen 20-30 çiçekli hatta görünümü çok heybetli ve büyük bir orkide. Birsürü çiçek olmasına karşın birsürüde ektra dallanma oluşmuş. Benim bildiğim kadarıyla en azından 2 yıldır bu su dolu kap içinde. Bende aynı uygulamayı kendi orkideme yaptım kökleri çürüdü ve maalesef öldü. Burda orkide türü farklı olabilirmi acaba diye bir soru geldi aklıma. Siz ne dersiniz bu duruma fikrinizi almak istedim. Çok teşekkür ederim. iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili İnci tanesi, evet söylediğiniz gibi onun cinsi farklıi Ben o çeşit bir orkideye hiç bakmadım ama bir çiçekçide görmüştüm. arkadaşınızdan cinsini öğrenirseniz bizimle de paylaşın lütfen, sevgiler

      Sil
  32. elif hanım mrh.orkide çiçekte iken çürük köklere müdahele etmeyin demiştiz.çiçekleri döktü.önceki halinden dah akötü geldi gözüme.çok çürükler var.dediğiniz gibi kestim tarçında döktüm eski toprağı attım yenisinide biraz vitaminli suda beklettim öyle diktim.size mail.gönderdim ayrıca yaptıklarımı adım adım resimledim.kabınıda sıtralize ettim sayılır.umarım doğru yapmışımdr.kökleri o kadar az kaldıki canım sıkıldı.ama bitaraftan o haliyle bile yaprak veriyor.şimdi 15 gün sulamayı düşünmüyorm.çiçeklerini 3 hafta önce döktü tekrar çiçeklenmesi ne kadar sürer acaba.tabi kaybetmezsem canım çiçeği.şimdiden çok teşekkür ediyorum sevgiler.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba elif hanim. Esim haziranda orkidemi aldi. Cicegi beyaz ortasi sari turunu bilmiyorum. Simdi ciceklerini dokuyor iki tane kaldi. Size bir kac sorum olacak.
    1) bu ayda solmasi normal mi
    2) cicegi varken sapi sararmaya basladi ne yapmaliyim.
    3) koklerinde biraz curumeler var ve saksini en ustundeki kokler de kahve rengi gibi
    4)bir de yapraklari dik degil asagiya sarkiyor.
    Bu sorularimin nedenlerini paylasirsaniz cok sevinirim. Benim gibi numara halinde cevap verin lutfen. Simdiden cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kenan Bey merhabalar,

      Sorularınızı maddeler halinde yanıtladım. Umarım yardımcı olabilmişimidir.

      1) orkidelerin kendi içlerinde bir açma solma döngüsü var. Yani diğe birçok çiçek gibi mevsimsel olarak açıp solmuyorlar. Dolayısı ile kendi yaşam eğrisinde çiçeklerinin dökme zamanı gelmiş olabilir.
      2) çiçekte iken sapının sararması normal değil. Ama sanırım bu durumd ayapabileceğiniz pek birşey yok malesef. aklıma sacaba bir hastalık mı geldi sorusu geliyor.
      3) köklerdeki ufak tefek çürümeler normal. biraz fazla su veriyor olabilirsiniz. sulama aralıklarını biraz uzatebilirsiniz. ama dış köklerin gümüş gri olmaıs gerekiyor.
      4) yaprakların aşağı bakması normal, canlı yeşil olduğu müddetçe sorun yok.

      Sil
  34. Cok mutsuzum ben ya. Orkidem yere dustu. Bisi yok ama. Kokleri hep fosalmis elif hanim bi kac tane canlnli var sizce normal mi. Cok uzuluyorum

    YanıtlaSil
  35. Selam elif hanim bu mevsimde çiçek sapi cikarttirmak mumkunmus duyduğum kadarıyla şuanda 3 tane orkidem çiçeksiz 1 tanesi tam iki senedir çiçek acmadi ama bu sene supriz yapti ve yavru verdi çiçek actirmak için ne yapmam gerekiyor yardim ederseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
  36. Selam elif hanim bu mevsimde çiçek sapi cikarttirmak mumkunmus duyduğum kadarıyla şuanda 3 tane orkidem çiçeksiz 1 tanesi tam iki senedir çiçek acmadi ama bu sene supriz yapti ve yavru verdi çiçek actirmak için ne yapmam gerekiyor yardim ederseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, yavru verdi derken ne kastediyorsunuz? Dalı'ndan yaprak mı verdi. Bana yakın çekim resim gönderir misiniz

      Sil
  37. Elif hanim keiki yani ama dalinda değil saksi icinde

    YanıtlaSil
  38. Elif hanim dalinda değil saksi içinden keiki yani

    YanıtlaSil
  39. Elif hanım selamlar.Öncelikle burda yazdığınız faydalı bilgiler için teşekkür ederim.Benim birkaç sorum olacak.
    1-Orkidem beyaz orkide.Aldığımda tek dalı vardı ve yanında bir dal daha çıktı.Eski daldaki çiçekler kurudu ve dalda tamamen kahverengi olunca dibinden kestim.Öbür çıkan dalda çiçekler açtı ve şimdi yavaş yavaş soluyorlar.Acaba bu dalda kuruyup yani kahverengi olacak mı?Ne yapmalıyım.
    2-Bazı orkidelerde sap sayısı farklı oluyor.Örneğin 1 saplı bir orkide ile 2 saplı veya 3 saplı bir orkidenin fiyatı farklı oluyor.Benim orkidemde sadece tek bir tane sap var.Diğer orkideler gibi çiçeğin dibinden ayrı bir sap nasıl çıkartabilirim?
    3-Orkidemin toprağını ve saksısını değiştirmek istiyorum.Size orkidemin detaylı bir şekilde fotoğraflarını çekip göndersem orkidem ile ilgili bana net bir bilgi verebileceğinizi umuyorum.E-posta adresinizi öğrenebilir miyim?
    4-Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  40. Merhaba Elif Hanım,

    Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Benim de phalaenopsis cinsi iki dallı mor bir orkidem var. Haziran ayı gibi hediye gelmişti. Çiçekleri yavaş yavaş dökülmeye başladı. Bir dalı ise en ucundan sararmaya başlamış. Bir de yapraklarında sarı sarı lekeler ve bu sararmaların olduğu yerde kırılmalar, çatlamalar olduğunu farkettim. Yaprakları büyük, irice bir orkide. Acaba bu sararmalar ya da yaprakların dökülmesi normal mi?
    Evimizde kaloriferler yeni yanmaya başladı, hava değişiminden olmuş olabilir mi?
    Onun dışında genel olarak bahsettiğiniz şeylere dikkat ediyorum bakımını yaparken.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  41. Merhaba Elif hanım,
    Benimde beyaz cicekli orkidem var esim nisanliyken hediye almisti bana. O zaman iki tane dali ve bir suru cicegi vardi fakat şu an ne çiçeği var ne de dalı bir sene oldu artık dallansin budaklansin istiyorum. Lütfen bana yardım edin

    YanıtlaSil
  42. Merhaba elif hanim.ben orkidemi budadiktan sonra zaman içerisinde dalında kuruma oldu yani yeşilliği gitti ve aşağıya doğru devam ediyor bunun için ne yapmak gerekir.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba Elif Hanim,
    benim bir sene evvel almanyadan hediye gelen bir orkidemivardin kökleri sarardi, sanirim cürüyor, lakin yumsama yok. Yapraklari hala cok sert, sadece üst yapraklarda siyah/mor beneklenme/renklenme var. Ne yapacagimi sasirmis durumdayim lütfen yardimci olun :-(. Resim eklemek istiyorum lakin nasil ekleniyor bilmiyorum.

    Saygilarimla
    Melek

    YanıtlaSil
  44. Merhabalar Elif Hanım, Size orkidem için araştırma yaparken rastladım,ben bir türlü orkidelerimi mutlu edemedim. 9 tane orkidem vardı geçen hafta bir tanesini kaybettim ve bir diğer oncidium türü orkidem de ölmek üzere.Lütfen bana yardım edin :( Yaprakları buruştu,bir tanesi kahverengileşmeye başladı.Oncidium türü bir orkide, yardım edin lütfen :(
    Saygılarımla
    Emine

    YanıtlaSil
  45. Emine Hanımcım, elbette elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Lütfen buradan yani yorumlar kısmından bana biraz bilgi verin, genel anlamda sorunun ne olduğunu ve evde nasıl bir yerde bulunuyorlar yazar mısınız. Ayrıca bana hobikeyif@gmail.com a orkidelerinizin resimlerini gönderin. Kök ve yaprak kısımlarını yakından da çekerseniz sevinirim. Mailinizde subjek kısmına her bir orkidelerde bir numara vererek gönderirseniz, hangi orkide için nenyapacağınız konusunda sizi yönlendirmem çok daha kolay olur. Sizden haber bekliyorum, sevgiler Elif

    YanıtlaSil
  46. Mrhba elif hanım2yıl önce orkide aldım.hiç açmadı ama kökleri ve yapraklrı sağlamdı.dün ise köklrn çürüdğü sdce birkç yeşil kök kldığını gördüm.ne yapmam gerekmktedr:(.yrdmcı olrsnız sevnirm.teşşükrlr

    YanıtlaSil
  47. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  48. merhaba. benimde yaklaşık 2 haftadır orkidem var ama köklerinin bazı yerlerinde kahverengi sert lekeler oluştu. Toprağın üzerine çıkan kökündede azcık var aşağıdaki köklerin bazı yerlerindede var. Ayrıca çiçeğindede kahverengi benekler var. neşesi iyi ama .Diğer orkideninde en alt yaprağı sarardı.Onunda köklerinin bazı yerlerinde kahverengi lekeler var. hatta saksının altından aşağı kökü çıkmış kök çürümüş. ama genel olarak kökler yeşil.Bulunduğu yer sabah güneşini biraz alıyor ama oda aydınlık. ölcekler mi çiçeklerim yaa:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tugba Hanim hobikeyif@gmail.com a orkidenizin resimlerini gönderir misiniz

      Sil
  49. Merhaba elif hanim benimde 3 tane pha.cinsi orkidem var 1 tanesi cicekli ve tekrar cicek dali veriyor yaklasik 1 aydir ayni hizli gelismiyor diger 1 tanesinin ise cicekleri dökülünce dali kestim tekrar dal cikarmasini bekliyorum. Gelelim asil meseleme gecen sene cicek dali hala yesilken kestigim orkideye yaprak veriyor bir türlü cicek dali vermiyor . Önceki yerleri günes almayan ve fazla aydinlik olmayan odadaydi mutfaga aldim bide böyle deneyim dedim. Kesdigim cicek dalinida suya koymustum sabirla bekledim 4ay icerisinde bogumlardan yapraklar (yavru) vermeye basladi 1seneyi gecti simdi 2 kücük yapragiyla birde kökü var biraz daha büyümesini bekliyorum saksiya gecirmek icin. Ana bitkiden ayri oldugundan tam beslenemiyor galiba köklenmesi icin ne yapabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hobikeyif@gmail.com a orkidenizin resimlerini gönderir misiniz

      Sil
  50. 10 gundur orkide ile alakali her siteye girdim mesaj bıraktım mesaj yayınlanıyor bile umarım siz bakarsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Pelin Hanım, buyrun, nasıl yardımcı olabilirim ?

      Sil
  51. Teşekkür ederim.resimleri yolladım.2 dalli bi Daldan 3 çiçek döküldü diğer daldakiler duruyor acıyor hatta.sanırım cicekle karsilikli alışma evresindeyiz.bide mutfakta olur mu diye soracagim yoksa yerini hiç değiştirmeyeyim mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelin hanım resimleriniz malesef bana ulaşmadı. Rica etsem hobikeyif@gmail.com a orkidenizin resimlerini gönderir misiniz

      Sil
  52. Merhaba elif hanim benimde 3 tane pha.cinsi orkidem var 1 tanesi cicekli ve tekrar cicek dali veriyor yaklasik 1.5 aydir ayni sekilde diger biride cicekleri döküldükten sonra dalini kestim bugunde köklerinin cürüdügünü gördüm temizledim ve ayni saksiya ve topragina tekrar diktim fazla sulama yapmamaliyim diye biliyorum kac güne bir sulamaliyim balkona aldim burda biraz daha iyi olacagini düşünüyorum havalarda 20 ° günes direk alcak sekilde degil ve sonuncu orkidemin problemide yaklasik 2 sene önce cicek dali kurumadan kestigim orkidem hala cicek dali vermedi yeni yaprak veriyor ama bir türlü dal çıkarmıyor ondan kestigim dali suya koymustum sabirla bekledim 4ay icerisinde bogumlardan yapraklar ( yavru ) vermeye basladi 1seneyi gecti simdi 2 kücük yapragiyla birde kökü var ana bitkide olmadigindan galiba cok yavas gelisiyor köklenmesi icin yapabilcegim bisey varmi? sphagnum yosunu iyi geldigini okudum bulamadigim icin pamuk sardim köklerin cogalmasini bekliyorum saksiya gecirmek icin. Bu haftada besin almayi düsünüyorum.Önceki yerleri aydinlik degildi simdide mutfaga aldim orasi da aydinlik degil ama biraz buhar nem ve havalandirmadan dolayi daha iyi olur diye düşünüyorum. Sizce nasıl teşvik etmeliyim cicek dali vermesi icin ve kök sorunlari icin
    Simdiden cok tesekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hobikeyif@gmail.com a orkidenizin resimlerini gönderir misiniz

      Sil
    2. Ayşe Hanım selamlar, resimlerinizi aldım, inceledim. Resimlerden ve anlattıklarınızdan anladığım kadarı ile yapabilceklerinizi açıklamaya çalışayım.
      1- iki senedir dal vermeyen orkide için; bu bazı cinslerde olabiliyor, hata genellikle çok paralar verip iyi yerlerden ve pahalı aldığımız orkidelerde daha çok görülüyor. Benim de böyle bir orkidem vardı, çok sağlıklıydı, canlı Kökleri ve yeşil Yaprakları vardı ama dal vermiyordu. Çok tercih etmemekle birlikte uyandırmak için ben dopum kontrol hapı koydum. Hemen canlanmadı hatta bir 3 ay daha geçti ama sonunda dal verdi. Siz de bu yöntemi deneyebilirsiniz, takip etmek lazım. Üstten hafifçe toprağı kaldırıp, saksının iki ayrı yerine doğum kontrol hapı koyun, sonra ilk sulamayı daldırma yöntemi ile sulayın. 15 günde bir bir Çay bardağı su v bir Çay bardağı maden suyunu karıştırıp saksının tabağından sulayın. Ben sıvı besin vermiyorum. Bu karışımı tüm orkideleriniz için verebilirsiniz.

      Sil
    3. Ayşe Hanım bana gönderdiğiniz ikinci resimdeki orkideniz yavru vermiş, tebrik ederim sizi ;-) mutfaktaki iki orkideniz de sağlıklı. Ben porselen saklı kullanmıyorum, güzel görünmese de köklerinin Işık alması için porselen saksıdan çıkarın bence, altına sığ bir tabak koyup sulamayı oradan yapmanızı öneririm.

      Sil
    4. Ayşe hanım, 6-7-8. Resimlerde balkona koyduğunuz orkidenizi bence acilen içeri alın, orkşdeler ısı farklılıklarını hiç ama hiç sevmezler. Bulunduğunuz şehri bilmiyorum ama Türkiye genelinde gündüz ve gece arasında hala daha çok büyük sıcaklık Farkları var.

      Sil
    5. Son resmi ve soruyı anlayamadım, bunu tekrar açıklarsanız üzerinden konuşalım.

      Sil
  53. Teşekkürler bu kadar hizli cevap vermenizden dolayi . Resimleri biraz önce yolladim

    YanıtlaSil
  54. Teşekkürler elif hanim balkondakini iceriye aldim son orkidemde sorun yok yeni aldim insallah hepsi bol cicek verirler ben yurt disindayim. Türkiye kadar sicak degil burda cubuk halinde besinler var topragin dibine koyuluyor 2 ay sinra tekrar veriliyor bunuda denemeyi düsünüyorum maden suyuyla birlikte. Izine gelirken aklim hep onlarda birakacak kimse yok 3-4 hafta gibi kaliyolar geçen sene 1 tanesi kurumustu digerleri iyiydi sizce ne yapmaliyim.

    YanıtlaSil
  55. Elif hanim balkondaki orkideyi iceri aldim. Dediginiz gibi isi farkindan mi bilmiyorum yapraglari yumusadi ve asagiya dogru sarkti. Köklerinde sorun yok sulamayi azalltim. Baska ne gibi önlem almaliyim

    YanıtlaSil
  56. Elif Hanım, Merhaba. Orkide yetiştiriciliği yaklaşık 1 yıl oldu. Bana eşimden gelen 1 adet orkide ile bu çiçeğe aşık oldum. Geldiğinde çiçekleri vardı, sonra döküldü. Ben haftada bir kere su vererek bilinçsizce bakım yaptım. O aralar internet de araştırmak aklıma gelmedi. Bu arada geçen haziranda Avrupa yakasından Anadalolu yakasına taşındık. Bütün arkadaşlarım, dostlarım, akrabalarım hepsi Avrupa yakasında kaldı. :) Bende bu ara orkideme daha bir ilgili bakmaya başladım. İnternetden araştırdım falan. Şu an çok güzel çiçeklerini tam bir sene sonra açtı. Sonra yengemde bakamadığı 3 tane orkidesini bana verdi. İçine normal toprak koymuş, düşünün artık durumlarını İnternetden topraklarının değişimini öğrendim ve uyguladım. şimdi onlara bakıyorum. Bu arada cok sevdiğim canım arkadaşım bakamadığı orkidesini bana verdi onu iyileştirebilirsem geri vereceğim. : ) Asıl söylemek istediğim o kadar araştırma yaptım, Facebook dan yorum okudumki anlamatamam size ve bugüne kadar Orkide hakkında en güzel yazıyı okudum... Bu güzel bilgilendirme için teşekkür ederim.... Sevgilerimle Tülay Tiryaki Dolu

    YanıtlaSil
  57. Merabalar benım orkıdemın koklerınde beyaz pamucupabenzer bırseyler olusdu ne yapmam gerek bılgıveren olura memnun olurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla sulama yapmayin, sulama araliklarini 3 hafta gibi bir sureye cekin. Kendi kendine kuruyabilir. Kurumaz ise bakteriyel bir ilaclama yapmak gerekebilir

      Sil
  58. Merhaba Elif hanim benim orkidem ilk defa sürgün verdi o da 6 cm kadar büyüdü simdi tomurcuklandi. Neden bu kadar tez tomurcuk verdi anlamadim bakimda mi hata yaptim aceba

    YanıtlaSil
  59. Merhabalar. İki ay once aldigim orkidem tum tomurcuklarini acti ve fakat gelisimi durdu. Dort yapragi var alt iki yapragi yumusadi kokler icini bosaltmaya basladi yeni kok olusumu yok. Ne yapacagimi nasil bir tedavi uygulayacagimi bilemiyorum. İki kere olen koklerini temizledim ama yeni olusum olmadigindan kokler iyice azaldi. Agac kabuklari icinde mi bekleteyim yoksa tamamen disari mi cikarayim bilermedim. Diger orkidelerim gayet iyi durumdalar fakat biliyorum ki bu orkide kok vermedikce ciceklerini doktukten sonra olecek. Lutfen yardim tesekkurler

    YanıtlaSil
  60. Merhaba Elif hanım, benim orkidemin dalları kahverengi oldu yani kuruyor galiba ne yapmam lazım?

    YanıtlaSil
  61. Selam orkide nin dal çıkarması için ne yapabiliriz ?

    YanıtlaSil
  62. Orkidem bundan yaklasik 3 ay once yesil yapragi kirildi ama suan minik yesil yaprak geldi 3 adet ama simdi dallari sapsari oldu ne yapm gerekli dallarini keseyim ki

    YanıtlaSil
  63. Orkidem yaklasik 3 ay once yesil yapraklari kirildi fakat suan 3 adet yaprak geliyor simdide dallari sapsari oldu ne yapmaliyim dallari kesmelimiyim

    YanıtlaSil
  64. Mrb yaklaşık 3 ay önce eşim hediye orkide aldı ve 1ay sonra çiçekleri döküldü bu güne kadar sabırla çiçek açması için bekledim fakat açmadı 2 önce dalın birinin ucundan sarardıgını gördüm ve çok hızlı ilerliyor sararma ne yapmam gerekiyor bilemedim internette herkes farklı bir şey söylüyor bu çiçek benim için çok kıymetli lütfen acil yardım edin şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  65. Merhabalar 23 Ağustos tarihinde erkek arkadaşım ve ailesi tanışma merasimi için beyaz orkide getirmişlerdi. Çok güzeldi. Getirirken düştü demişlerdi ama bir sorun yoktu. Onu güzel güneş alan bir pencere önündeki masa üzerine koymuştuk havadardı aynı zamanda. Sonraki gün çok az su verdik çeşme suyu değildi. hemen internette sulama ve bakım ile ilgili bilgileri okuduk ve yerini değiştirdik. Vermiş olduğumuz su dışında tekrar sulamadık.1 hafta geçtikten sonra açmamış çiçek tohumları döküldü. Bir süre sonra çiçekleri de dökülmeye başladı. Daha sonra annem ölü ve kurumuş olan köklerini koparmış, 10 Eylül de toprağını değiştirmiş ve daldırma yöntemiyle 1 kez sulamış. 2 çiçek açmış. ilk geldiğinde açık olan çiçekler dökülüyor ve diğerleri de dökülmeye hazırlanıyor gibi görünüyor. Daha yolun başındayız ilk ayımızı dahi bitirmedik. Çiçeklerini bu kadar kısa sürede dökmesi normal midir acaba?

    YanıtlaSil
  66. Merhabalar☺ yakın zamanda hediye olarak gelen orkideye nasıl bakacağım konusunda bütün araştırmalarıma rağmen net bir bilgim yok. Her sayfada farklı bir sulama yöntemi uygulamasından söz ediyor, ancak ben sizi bu konuda yetkin gördüm. Kısaca bahsediyim. Ilk zamanlar sabah akşam sularken orkideyi şimdilerde sadece sabahları suluyorum tabağına azıcık su taşana kadar. Ilk başta 14 çiçeği varken şimdi 2'si kurudu. Bende fazla sulamamdan kaynaklandığını düşünüp kestim akşam sulamasını. 3 ayrı dalında yanılmıyorsam tomurcuklanma oldu. Henüz açmış değil. Orkidem mutfakta cam önünde gün ışığını alıcak konumda. 2 gün önce ise sodayla suladım. Önerilerinizi okuduktan sonra şimdi ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler... Ayşenur☺

    YanıtlaSil
  67. Eylül 14'te hediye olarak bir orkideye sahip oldum. Fakat araştırmalarıma rağmen henüz nasıl bakılır bir türlü emin olamadım. Üstelik çok da nazlı bi çiçekmiş☺ her neyse. Orkide bana geldiğinde 14 çiçeğe sahipken ben onu sabah akşam sulamalarım yüzünden 12 çiçeğe düşürdüm😕 fark eder etmez de akşam sulamayı kestim. Şimdi sabah suluyorum tabağına su sızacak kadar. Orkidem mutfakta cam önünde konumlanmış durumda. Gün ışığını alıyor. Sulama konusunu çòzünce de açmak üzere tomurcuklar çiçeğe dönüşecektir diye ümit ediyorum. Yardımınız için şimdiden teşekkürler☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Hobikeyif@gmail.com a orkidenizin resimlerini gönderir misiniz

      Sil

      Sil
  68. merhaba ben emir, orkide aldım ıkı tane bırını arkadasıma verdım o bakamadı kurudu butun yapraklarını doktu ıkı dalı vardı ıkısıde kurudu ve sarardı bır tek yapragı kaldı koklerden hala yeşil olanlar yeniden çiçek açarmı besın de verıyorum ama nafile tek yaprak kaldı hatta onu dokecektır bugun yarın ne yapmamı onerirsiniz yardımcı olursnız minnettar olurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Atölye HobiKeyif3 Ekim 2015 16:35
      Hobikeyif@gmail.com a orkidenizin resimlerini gönderir misiniz

      Sil

      Sil
  69. Tekrar ben emir,Resimleri mail attim bugun son yapraginida doktu hic yaprak kalmadi kokleri beyaz olmus ama yesil koklerde var

    YanıtlaSil
  70. Merhabalar Elif hanım ben Mart ayında ucuz fiyata çiçeklerini dökümü bir orkide satın aldım. Dalı tamamen kurudu dibinden kestim. Saksısını ve toprağını değiştirdim özel orkide karışımşırık kullandım. Yaz boyunca da sıvı besinle karıştırdım suyla suladım şu sıralar da günde 12 saat karanlıkta bir yere alıyorum. Uygulamalarında bir eksik veya yanlış varsa yorumunuzu bekliyorum. Bu şartlarda orkidenin çiçeklenmesi mümkün mü mümkünse bu ne kadar zaman alır beni bilgilendirebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  71. Merhabalar Elif hanım ben Mart ayında ucuz fiyata çiçeklerini dökümü bir orkide satın aldım. Dalı tamamen kurudu dibinden kestim. Saksısını ve toprağını değiştirdim özel orkide karışımşırık kullandım. Yaz boyunca da sıvı besinle karıştırdım suyla suladım şu sıralar da günde 12 saat karanlıkta bir yere alıyorum. Uygulamalarında bir eksik veya yanlış varsa yorumunuzu bekliyorum. Bu şartlarda orkidenin çiçeklenmesi mümkün mü mümkünse bu ne kadar zaman alır beni bilgilendirebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  72. Elif Hanim merhaba..
    Sayenizde iki orkidemden birini ölümden döndürmüştüm 😊 Şu an 4 orkide sahibiyim. 2 sorum olacak. 1.Orkidemin bir tanesinin kökleri coştukça coştu. Odayı kökler saracak diye endişe ediyorum 😁😁 Kökleri kesmeye hem kıyamıyorum hem de zarar görürler diye korkuyorum. Sizce kesmeli miyim? 2. Yine aynı orkidemun çiçekleri döküldükten sonra dalın birinden 2 tane filiz verdi. Ama o filizler yaklaşık 8 aydır ne büyüyor ne soluyor. Minicik olduğu gibi aynı aylardır. Filizleri büyütmemin bir yolu var mı acaba? Köklerden dolayı büyüyemiyor olabilirler mi?
    Mutlu günler, sevgiler.. 😊☺ Neslihan

    YanıtlaSil
  73. Merhaba, geçtiğimiz ocak ayında iki tane hediye orkide geldi. Orkidelerin kökleri çok büyümüş, saksıları düz durmuyor, devriliyorlardı. Biraz büyük saksı ve toprak alıp- bu arada ikisinin üzeri de çiçek doluydu- ikisini de büyük saksılara aktardım. Ama topraklarını almadım, sadece saksıyı dolduracak kadar toprak ilave ettim. Yerlerini çok beğendiler. çok uzun süre çiçekli kaldılar sonra, dinlenmeye çekildiler. Çiçek dallarının biri hariç diğerleri yeşildi, onlara hiç ellemedim. Kuruyan kestim sadece.. çiçeklerimi sulamayı her zaman unuttuğum için sulamayla ilgili bir tehlikeyle karşılamadılar.. Şimdi biri yeniden çiçeklendi, diğeri de ona özenmiş, dalları gözelendi. Fakat bu arada kökleri de çok büyüdü. Birer karış dışarıya taşmış, bir sürü kök var. yine büyük saksı aldım, değiştirmeyi planlıyorum. Bu kadar gevezelikten sonra derdim şu: satıcı saksı ve orkide toprağı diye kıyılmamış kuru tütün yaprağı gibi şeyler olan iki paket verdi. Fakat gırtlak ameliyatı olmıuş, sanırım, Ne dediğini anlayamadım. En son sanki ''Her bir paketi 1,5 litre suda 4 saat tut'' dedi gibi geldi. Bu malzemelerle ilgili bilginiz var mı? doğru mu anlamışım. Malzemeyi aldım ama,risk almak istemiyorum. Ne dersiniz? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  74. Elif hanım merhaba bana orkide hediye geldi.çok güzel çiçekteler yanlız tomurcuklari dökülüyor neden acaba birde sodayi tabağa döküp saksiyi içinemi koyucam

    YanıtlaSil
  75. Benim orkidem kuruyor bir hafta oldu napacagmi bilemiyorum ve cok uzuluyorum

    YanıtlaSil
  76. Merhaba benim orkidem phaleopsis türünden. Cicekleri döktü 3-4 ay önce ve dalı dibine kadar kurudu kesmek durumunda kaldım. Ben halen bakıyorum yaprakları cok sağlıklı. Ara sıra cıkartıp kötü kökleri kesiyorum. Sürekli yeni kökler cıkıyor dipten, yaptak kenarlarından. Ama bi türlü dal cıkmıyor :( bu cıkmayacak anlamına mı geliyor? Cicekciler artık onun bir daha cicek acmayacagını söylüyor siz ne dersiniz teşekkürler..

    YanıtlaSil
  77. Merhaba, benim yaklaşık 2 aydir 2 dallı phalaenopsis turu bir orkidem var.bir dali çiçeklerini döktü ve dal kızıl bir renk aldı. Bunun nedeni ne olabilir acaba? Normal birşey midir? Diğer daldaki çiçekler de dokulecekler sanırım yakında.. yapılması gerekenler ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  78. Mrb orkidem düştü hem yaprak hemde çiçekli kısmında kırılma oldu kökleride sararmış durumda ne yapmalıyım acaba

    YanıtlaSil
  79. Mrb ilk defa orkide yetiştireceğim aldığımda kök kısımları sararmış ve kurumuştu bugünde maalesef düşürdüm bir yaprağı ve çiçekli bir kısmı kırıldı ne yapmalıyım teşekkürederim

    YanıtlaSil
  80. Merhaba. Benim orkidem gayet saglikli bir orkide iken hafta da bir sulama yaptigim icin koklerde curume basladi ve bir anda yapraklarindan bazilari dustu ve tam curumus olanida ben koparttim ve yeni bir dal vermisti suan tomurcuklu curumeyi gordugumden beri sulamiyorum. Orkidem ölürmü? Ölmemesi icin ne yapmam gerekiyor lutfen yardim edin

    YanıtlaSil
  81. Merhaba. Ben bir orkidenin dalından kırdım ve pamuğun arasında suluyorum dalın dibinden bir ki tane filiz cıktı sizce olur mu yeniden bir orkide o filizleri cogalırmı nolur cevap verin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, yogunlugum nedeni ile orkide bakimi hakkinda gelen sorulara detay yanit veremiyorum. Facebook'da orkide doktoru isimli sayfadayi size onerebilirim. Selamlar

      Sil
  82. Merhaba:) Açıklamalarınızı okudum ve bilgi birikiminize büyük bir hayranlıkla saygı duyarak sizden yardım istemeye karar verdim. benim yaklaşık 3 yıldır bir orkidem var önceleri düzenli bir şekilde çiçek açıp döküyordu. geçen sene yukarıya uzanan ve çiçeklenecek dalları veren ana dalı evden taşındığım süreçte sulamayı unuttuğum için aniden tamamen kurudu ve döküldü. Daha sonra yeni bir kök uzayarak dal haline geldi ve 5 ay önce 3-4 tane çiçek açmıştı. Ama şuanda yeniden üst dalların çıkacağı yerlerde kuruluklar var ve gövdesini düz bir şekilde uzatamıyorum. küçük bir dal ise tomurcuk verecek gibi uzamış ayrıca köklerinde beyazlıklar var , bir süredir sulamamayı deniyorum. bakımına nereden başlayacağımı bilemedim. vitamin maden suyu ve mantar ilacı alıp hepsini uygulamalı mıyım. Ayrıca saksı mutlaka şeffaf mı olmalı? bunun üzerine iki dalı olan ve çiçek vermiş bir orkide daha hediye aldım ama evime gelir gelmez 3 tomurcuğu birden sarardı. size danışmadan herhangi bir işleme başlamadım. plastik küçük bir saksı benzeri kapta sanırım o satılırken konulmuş bir kap ve toprak yok gibi içinde , o yüzden yeni saksıya ekmeyi düşünüyorum doğru bir karar olur mu? eğer eski orkidem de bir hastalık varsa yeni olana yan yana durduklarında bulaşabilir mi?

    YanıtlaSil
  83. NOT: Fotoğraflarını çektim ama nasıl göndereceğimi bulamadım

    YanıtlaSil
  84. Merhaba orkideleri cok sevdigim icin bi baskasinin cope atmak uzere cikardigi orkideyi sahiplendim ama isin kotusu cokta bilgi sahibi degilim mutfagim iyi isik aliyo ama soguk o yuzden oraya koyamadim diger odalarim az isik aliyo ama isi iyi ne cok sicak ne soguk evim merkezi sistem oldugu icin cok sicak olmuyo ben simdilik vitrinimin ustune koydum iyimi yaptim kotumu yaptim siz bilgilendirirseniz dogrusunu ogrenicem lutfen yardimci olunda olmesin cicegim

    YanıtlaSil
  85. Merhaba baskasinin cope atmak icin cikardigi orkideyi aldim ama bakimi konusunda cok bilgim yok mutfagim iyi isik aliyo ama soguk diger odalarim cok iyi isik almiyo ama isi cicekler icin uygun oldugunu dusunuyorum cok sicak degil bende o yuzden simdilik vitrinimin ustune koydum nereye koymam gerektigine karar veremedigim icin simdilik orda duruyo bugun aldim zaten lutfen beni bu konuda bilgilendirirseniz memnun olurum curumesini istemiyorum simdiden bilgilendirmeniz icin tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  86. Merhaba;
    Kökleri fazla sulanmaktan büyük oranda çürümüş bir orkideyi belki kurtarırım diye eve getirdim. Köklerini temizledik saksı değişimi yaptım. 10 dk kadar saksı yı suda bekleyerek suladim. Çiçek dalı verdi ve dal hızla büyüdü. Çok mutlu oldum. Bol miktarda tomurcuk verdi. Sabah akşam sürekli takip ettim çiçeği görüp mutlu olmak bana için. Ne var ki çiçek açmadan gelişen tomurcuk kuruyor. Sizin yazınızı okuduktan sonra 15 günde bir maden suyu da vermiştim. Ne yapabilirim? Bu benim 2. Orkidem. Internet ten çok okudum. Sizin sayfaniz kadar güzelini hiç görmedim. Ellerinizle emeginize yureginize sağlık. Herkese sağlıklı bol çiçekli orkideler diliyorum.

    YanıtlaSil
  87. Merhaba;
    Kökleri fazla sulanmaktan büyük oranda çürümüş bir orkideyi belki kurtarırım diye eve getirdim. Köklerini temizledik saksı değişimi yaptım. 10 dk kadar saksı yı suda bekleyerek suladim. Çiçek dalı verdi ve dal hızla büyüdü. Çok mutlu oldum. Bol miktarda tomurcuk verdi. Sabah akşam sürekli takip ettim çiçeği görüp mutlu olmak bana için. Ne var ki çiçek açmadan gelişen tomurcuk kuruyor. Sizin yazınızı okuduktan sonra 15 günde bir maden suyu da vermiştim. Ne yapabilirim? Bu benim 2. Orkidem. Internet ten çok okudum. Sizin sayfaniz kadar güzelini hiç görmedim. Ellerinizle emeginize yureginize sağlık. Herkese sağlıklı bol çiçekli orkideler diliyorum.

    YanıtlaSil
  88. Ben Fatma Merhaba 3 tane orkidem var ve 3 tanesinin de dali kurudu .Sizce yeniden dal verip çiçek açarmi? Bana ne onerirsiniz.

    YanıtlaSil
  89. Ben Fatma Merhaba 3 tane orkidem var ve 3 tanesinin de dali kurudu .Sizce yeniden dal verip çiçek açarmi? Bana ne onerirsiniz.

    YanıtlaSil
  90. Merhaba , benim yaklaşık 1 yıldır baktığım bir orkidem var. geldikten sonra bir kaç ay sonra yapraklarında lekelenmeler oldu çiçekler döküldü ve dalı biraz kurumaya başladı ben de kestim bütün yaz boyunca çiçeksiz durdu. şimdi yine tomurcuklandı bir tanesi çiçek açmak üzere iki-üç küçük tomurcuk daha var. Bu çiçeklenmeyi arttırmak için ne yapabilirim? Bir de toprak üstünde kalan kökler gri-beyaz gibi oluyor onları kesmek mi gerek? Hiç gübrelemedim. sadece hafata bir suluyorum.

    YanıtlaSil
  91. Merhaba benim orkidem ilk alındıgında tülünden çıkartmamıştım öylece sua koydum ve 4 aya yakın altan su verdim ama daha sonra dışındaki tülü çıkarttığımda içğnde bi saksıda daha olduğunu gördüm ve verdiğin su hiç köklere gitmemişti sadece 1 tane yapragının kökü yeşil kalan gövde kosmıda kup kuru oldu şimdi tekrar altan sulamaya özen gösteriyorum ve 2. Boğumundanda kestim sizce başka ne yapmalıyım lutfen yardımcı olun 😢😢

    YanıtlaSil
  92. Merhaba benim orkidem ilk alındıgında tülünden çıkartmamıştım öylece sua koydum ve 4 aya yakın altan su verdim ama daha sonra dışındaki tülü çıkarttığımda içğnde bi saksıda daha olduğunu gördüm ve verdiğin su hiç köklere gitmemişti sadece 1 tane yapragının kökü yeşil kalan gövde kosmıda kup kuru oldu şimdi tekrar altan sulamaya özen gösteriyorum ve 2. Boğumundanda kestim sizce başka ne yapmalıyım lutfen yardımcı olun 😢😢

    YanıtlaSil
  93. Merhaba benim orkidem ilk alındıgında tülünden çıkartmamıştım öylece sua koydum ve 4 aya yakın altan su verdim ama daha sonra dışındaki tülü çıkarttığımda içğnde bi saksıda daha olduğunu gördüm ve verdiğin su hiç köklere gitmemişti sadece 1 tane yapragının kökü yeşil kalan gövde kosmıda kup kuru oldu şimdi tekrar altan sulamaya özen gösteriyorum ve 2. Boğumundanda kestim sizce başka ne yapmalıyım lutfen yardımcı olun 😢😢

    YanıtlaSil
  94. bana yardım edin lütfen orkıdemın dalı kurudu kesmem soylendı kestım ama sımdı nasıl cıcek verecek ne yapmam lazım

    YanıtlaSil
  95. merhabalar tatile çıkarken orkidemi suladım ve mutfağa bıraktım serin de kalsın diye fakat plansız tatil uzadı ve döndüğümde 😞 orkidemin yaprakları yumuşak olmuş ve susuzluktan olduğunu düşünüyorum ne yapmalıyım sizce ??

    YanıtlaSil
  96. Merhaba
    bir hafta once hediye olarak bir orkide aldim. Cinsi phal.11 tane cicegi var fakat yapraklari bana gore biraz sorunlu. Suslemeli paket icerisindeydi bir gun sonra suslemesini cikardigimda 4 yaprak oldugunu gordum. Biri hala yesil ve iyi durumda. Lakin diger ikisi neredeyse ortadan kesilmis. Kesilen birinci yapragin tam ortasinda asagiya dogru bir yirtilma var. Ikinci yapraktayda orta kisimda baslayan bir sararma. Bu dort yaptaktan sonuncusundaysa tamamen bir sararma var ve bugun farkettigime gore yapragin ucundan ortasina dogru suyahimsi bi koyulasma baslamis bu yaprakra govdedeki en alt yaprak. Kesersem cicege şok yasatmaktan korkuyorum geldiginden beride birgun dinlenmis musluk suyuyla suladim. Sizce ne yapmaliyim lutfen yardimci olun. Tesekkurllerr

    YanıtlaSil
  97. Benim orkidem çiçek döktüğü yerden filizlendi ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  98. Benim orkidem çiçek döktüğü yerden filizlendi ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  99. Benim orkidem çiçek döktüğü yerden filizlendi ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  100. Benim orkidem çiçek döktüğü daldan filiz verdi ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  101. Bir buçuk yıldır baktigim bir orkidem var hiç çiçek acmadi acaba çiçek açması için ne onerirsiniz. Aslında gayet sağlıklı üzerinde iki tane keiki vardı.keikilerin biri koklendi onu ayırdım bugün diğeri keiki üzerinde hala bana geldiğinden beri ana orkide uç yaprak çıkardı ama hiç çiçek açmadı bunun için napmaliyim

    YanıtlaSil
  102. Selamunaleykum elif hanim ben orkide konusunda cok yeniyim bir çok yazı okudum öldürmemek için tüm tavsiyeleri yerine getircem fakat birşey takıldı aklıma ve onunla ilgili bi yazı bulamadım. Benim orkidem tomurcuklarini yavas yavas açıyo ama en üst kısımdaki çiçeği eğilmiş acaba hastalık mı yaptı yoksa dökülmeye mi başladı bilemedim bilginiz var mı bu konuda ?

    YanıtlaSil
  103. lütfen yardımcı olun orkidemin toprağını değiştirirken orta iki yaprağı kırıldı orkidem ölür mü ne yapabilirm ve de o kirılan yapraklara ne yapabilirim?,

    YanıtlaSil
  104. Merhaba benim orkidem bütün çiçeklerini kurutup döktü çiçeklerin çıktığı kısım da kurumaya dönmüş bu mevsimde budanır mı nasıl budamam gerekiyor nasıl bir makasla yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. boğumun biraz üzerinden kesebilirsiniz. Normal makas da olur ancak budama makasını tercih edin bence. Ben o şekilde kesmiştim ve 3 ay sonra yeniden tomurcuklandı.

      Sil
  105. Elif hanım merhabalar...
    3 aydır orklerim için savaş veriyorum ve okumadığım yorumlar girmediği siteler kalmadığını sanıyordum ama sizin yazınızı daha önce görmedim ve okuyunca içimde yine umut ışığı belirdi:) rica etsem bana yardımcı olabilir misiniz ? 5 tane orkidem var 2 tanesi çiçeklerini döktü. Şimdi 1 tane daha orkidem çiçeklerini dökmeye başladı ve sanki yaprak çıkardığı yerdeki kısmı çürümeye başladı gibi.. siyah siyah olmaya başlamış ve yaprakları çok yumuşadı. Bu yaprakları yumuşamaya, çürümeye başlayan orkidem için ne yapmalıyım? Diğer orkidem ise yapraklarında küçük kahverengi noktalar oluştu bunlar için ne yapabilirim? Lütfen bana yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  106. Benim orkidemin kokleri curudu bir yildir bnde yaprak aciyor tek bi saglam kok var bunu nasil canlndrabilirm keseyimmi olen kokleri yada canlanirmi geri ne yapyim

    YanıtlaSil
  107. Arkadaslarr orkide denilince benim icin akan sular durur.. kocamda bunu bildiginden evim bildiginiz cicek degil orkide bahcesine dondu diyebilirim.. ilk orkidem beyaz ve tek daldi. Ikinci orkidem pembe o da tek daldi. 3. Orkidem koyu mor ve 2 dal. 4. Orkidem ise biraz daha acik mor ve oda 2 daldi.. sirada mavi ve yaz atesi diye gecen turuncu sarili orkideler var:)) ancak elif hanim inda bahsettigi gibi en ama en onemli mesele hayat arkadasi. Ikinci meselede isik. Ben sulama ve nemden ziyade onlara olan sevginin onlarin nemi ve suyu oldugunu dusunuyorum :) ancak bu sira benim canlarim yeni yeni dallar vermeye basladi iki dal olan orkidelerim 3. Dali vermeye basladi. Onlar yapraklarin daha alt kismindan arasindan ciktigi icin yana dogru uzuyorlar onlari daha yasken yukari dogru kastirip plastik cubuga baglamak mi gerekiyor diye sormak istiyorum.. bilginiz ve tecrubeleriniz varsa bilginizi rica ediyorum.

    YanıtlaSil
  108. Arkadaslarr orkide denilince benim icin akan sular durur.. kocamda bunu bildiginden evim bildiginiz cicek degil orkide bahcesine dondu diyebilirim.. ilk orkidem beyaz ve tek daldi. Ikinci orkidem pembe o da tek daldi. 3. Orkidem koyu mor ve 2 dal. 4. Orkidem ise biraz daha acik mor ve oda 2 daldi.. sirada mavi ve yaz atesi diye gecen turuncu sarili orkideler var:)) ancak elif hanim inda bahsettigi gibi en ama en onemli mesele hayat arkadasi. Ikinci meselede isik. Ben sulama ve nemden ziyade onlara olan sevginin onlarin nemi ve suyu oldugunu dusunuyorum :) ancak bu sira benim canlarim yeni yeni dallar vermeye basladi iki dal olan orkidelerim 3. Dali vermeye basladi. Onlar yapraklarin daha alt kismindan arasindan ciktigi icin yana dogru uzuyorlar onlari daha yasken yukari dogru kastirip plastik cubuga baglamak mi gerekiyor diye sormak istiyorum.. bilginiz ve tecrubeleriniz varsa bilginizi rica ediyorum.

    YanıtlaSil
  109. Merhaba benimde 2 tane orkidem var daha önce salonda orta sehpa üzerindeydi ve çiçeklendiler evde çocuk olduğu için bir kaç düşürüldüğü için onları 15 gün önce kadar yatak odasına aldım ve beyaz olan orkidem çiçeklerini dökmeye başladı mor olan ise çiçeklerini dökecek gibi duruyor kıbrista yaşadığım için buradaki sıcaklık dereceside yüksek haftada 2 gün suluyordum ama yetmiyor diye düşünüyorum yardımcı olursaniz sevinirim çiçeklerimi çok seviyorum ve üzülüyorum Teşekkürler

    YanıtlaSil
  110. Elif hnm iki orkidem var bitenin yeni aldım ama yaprakları burustu ve cansızlasti napmaliyim

    YanıtlaSil
  111. Elif hnm iki orkidem var bitenin yeni aldım ama yaprakları burustu ve cansızlasti napmaliyim

    YanıtlaSil
  112. Acil yardiiimmm. ..1 aylığına tatile çıkıyoruz evde iki tane orkidenin var onların bakımını nasıl sağlayabilirim. .yeni taşıdığım için komşuda yok malesef ; (

    YanıtlaSil
  113. 1 aylığına tatile gidicez ama orkilerimin nasıl bakim yapacağımı bilmiyorum

    YanıtlaSil
  114. Merhaba Elif hanım
    İki ay önce orkide almıştım hiç bir sorunu yoktu fakat son günlerde yeşil yapraklarında bazı sorunlar var.Dört tane yeşil yaprağı var hepside büzüşmüş gibi duruyor şekilleri bozuk.Ayrıca hafif kararmalar var birde bugün gördüm bir tanesinin üstünde beyaz bir nokta var.Bunların sebebi nedir acaba ne yapmalıyım bilgi verirseniz cok sevinirim.İyi günler..

    YanıtlaSil
  115. Merhaba Elif hanım. Ben de kendi öyküm paylaşmak istiyorum sizinle. İki sene evvel çiçekleri büyük beyaz renkli bir orkide aldım.Çiçekleri döküldüktan sonra,3 boğumdan sonra kestim ..ve kestiğim sap bir süre sonra tamamen kuruduğunu gördüm. Bu sefer sapı dipten kesmek zorunda kaldım. Arada zaman geçti ve 1-2 yeni yaprak verdi. Bu sene ilk baharda ikinci orkideyi aldım ve ben farkettim ki çiçekler çok çabuk solup dökülmeye başladı... bu nedenle balkona koymaya karar verdim. Orada bir süre sonra gidişat daha iyi olduğunu gözlemledim ve diğer orkideği de balkona taşıdım. Yandaki inşaat nedeni ile,yaprakları tozlandığı için 10 günde 1 banyoda komple duş aldırıdım olara ve arada tabaklara biraz su koyuyorum,kökler ihtiacı olduğu kadar suyu çekiyor. Temmuz sonu ilk gelen orkide (çiçeksiz olan)dipten iki tane çiçek sapı vermeye başladığını gördüm. İlk defa böyle bir şeye şahit oldum ve bu beni çok mutlu etti:)) Şimdi çok güzel sağlıklı buyuk ve beyaz çiçekler açtı. Aynı bakımı yapmaya devam.
    Maden suyu tavsiye ettiniz.. bunu bilmiyordum...mutlaka deniyecam ben de,fakat size bir soru sormak istiyorum...bir tavsiyeye ihtiyacim var:
    YAPRAK BAKIMI NASIL YAPILIR? orkide yaprakları bazıları renkleri matlaştı,parlaklığını kaybetti gibi. Onları neyle silebilirim? Zeytin yağına batırılmış bir pamuk yardımıyla yapabilirmiyim? Bir zarar verir mi?
    Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, yogunlugum nedeni ile orkide bakimi hakkinda gelen sorulara detay yanit veremiyorum. Facebook'da orkide doktoru isimli sayfadayi size onerebilirim. Selamlar

      Sil
  116. İki tane orkidem var aldiktan kisa bi sure sonra ikisi de ciceklerini doktu saplari kurudu ve kestim yeni cicek sapi cikmasini bekliyorum ama cikmiyor ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  117. Orkide yaprakları ne ile silinebiliyor?

    YanıtlaSil
  118. Merhabalar. Bir buçuk yıl oldu orkidem ciceğini döktü dalları da kurudu kestim .Odam çok ışık alıyo sulamasinj da düzenli yapıyorum sürekli yaprak ve kök çıkarıyo ama çiçek dalı filan çıkarmıyor.bi süre mutfağa da koydum ama hiç bi değişiklik yok. Artık ne yapacağımı bilmiyorum :((

    YanıtlaSil
  119. Benim orkidem mini orkide. Ciceklerini doktukten sonra dibinden budamistim. Yapraklari cok iyi durumda, hatta yeni bir yaprak daha cikariyor. Fakat sap kismi buyumuyor, yeni bi sap cikmiyor. Ne yapmam lazim. Yardimci olursaniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
  120. merhabalar, orkidemin gövdesi tamamen kurumuştu. Sapsarıydı fakat yapraklar yeşil. Yeni açan bir yapragımdada sorun yok ama gövde tamamen sarıydı. Bende üçüncü boğumun biraz üzerinden kestim. Sizce işe yararmı gerçekten çok üzülüyorum.

    YanıtlaSil
  121. Merhabalar dün iki dal phalaenopsis orkide sahibi oldum. Bakımını arastirmistim. Sabah yeterli güneş alabileceği bir yere konumlandirdim. Fakat aksam eve geldiğim de bir dalın aşağıya doğru eğilmiş olduğunu gördüm. Üzerinde 8 adet çiçek var. Cicegin bir tanesi ezilen kısmın altında. Ne yapmam lazım yardım edin. Ölmesini istemiyorum

    YanıtlaSil
  122. Merhabalar benimde orkidemin iki dalı Tamamen sarardı fakat yaprakları gayet sağlıklı yeni yaprakta çıkarıyo ama dalı ne yapmam gerek bilmiyorım yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  123. Elif hanim benim iki orkidem var biri baya saglikli diyeride saglikli ama hic cicek sapi vermiyor birde tarcin diyolar tarcini nasil vericez ve ne ise yariyor tesekkurler

    YanıtlaSil
  124. Elif hanim benim iki orkidem var biri baya saglikli diyeride saglikli ama hic cicek sapi vermiyor birde tarcin diyolar tarcini nasil vericez ve ne ise yariyor tesekkurler

    YanıtlaSil
  125. Merhaba,
    Eğer borçlarını temizlemek için acil kredi ihtiyacınız veya işinizi geliştirmek için bir sermaye kredi gerekiyor mu?
    Eğer tarafından reddedilmiş
    Bankalar ve diğer mali kurumlar?
    Bir konsolidasyon kredi veya ipotek gerekiyor?
    hepimiz mali sorunlar geçmişte yapmak için buradayız olarak artık arayın. Biz bireylere dışarı fonları kredi
    mali yardım ihtiyacı olan bir kötü kredi veya para ihtiyacı var
    % 2 oranında iş yatırım, faturaları ödemek için. Ben güvenilir ve yararlanıcı yardımda ve size bir kredi sunmak için istekli olacağını sizi bilgilendirmek için bu orta kullanmak istiyorum. Yani e-posta yoluyla bize bugün: firstalliancesloanfirm@gmail.com

    YanıtlaSil
  126. Yardimci olurmusunuz orkidemi 1ay once aldim cicekleri dokuldu ve dallari sararip kuruyor kokleride toprak altinda kalan yesil ustekiler kuruyor ne yapmaliyim yardim edin lutfen

    YanıtlaSil
  127. Merhabalar;
    Yazın nişanlım bana beyaz bir orkide hediye etti. Zaman geçti çiçeklerini döktü. Ben bilemedim sanırım daha dal yeşilken 3. Boğumdan budadım. Şu ana kadar tek dal vermedi. Sürekli yeni yaprak verdi. Umudu kestim ben orkidemden 7 8 günlük bir tatile çıktım. Geldiğimde kestiğim dalın yanından dal vermiş ben de tam onun için besin almıştım. Şimdi besini vermeli miyim daha hızlı dalı uzasın diye yoksa hiç dokunmayayım mı bilemedim. İnceleyince yeni kökler de farkettim. Ne yapmalıyım sizce?

    YanıtlaSil
  128. Merhabalar;
    Yazın nişanlım bir beyaz orkide hediye etti. Orkidem bir süre sonra çiçeklerini döktü. Sonrasında ben bilemedim ve daha yeşilken 3. Boğumdan budadım dalı. Aylarca dal vermedi. Umudu kestim ve 7 8 günlük bir seyahate çıktım. Dönüşümde bi baktım kestiğim dalın yanından bi dal vermeye başlamış ve 4-5 cm boyu olmuş yeni dalın. Dönüşümde orkide besini almıştım. Şimdi besin verip vermemekte kararsızım. Ne tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
  129. Orkidemin yapragi kökünden çürüdü ve koptu yeşil oldugu icin hic dikkatimi cekmedi fazla sudan sabirim köküne baktigimda siyah renklj ve islakti hic yapragi kalmadi toprak icinde yesil kokler var orkide mi kurtara bilirmiyim yardima ihtiyacim var acill 😢😢

    YanıtlaSil
  130. Merhabalar yaklaşık 1buçuk yıl önce hediye olarak geldi orkidem. İlk geldiğinde tek bir daldan birsürü güzel çiçek vermişti ve sağlıklıydı. Daha sonra çiçekler döküldü bi daha çiçek açtıramadım yerini değiştirdim orkide besini aldım ama işe yaramadı. Daha sonra dal sararmaya başladı 3.boğumun biraz üzerinden kestim ve dal ertesi gün bir anda kurudu. Yeni yaprak veriyor ama tek dal komple kurudu bi tahta parçasından farksız sizce ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  131. Merhabalar yaklaşık 1buçuk yıl önce hediye olarak geldi orkidem. İlk geldiğinde tek bir daldan birsürü güzel çiçek vermişti ve sağlıklıydı. Daha sonra çiçekler döküldü bi daha çiçek açtıramadım yerini değiştirdim orkide besini aldım ama işe yaramadı. Daha sonra dal sararmaya başladı 3.boğumun biraz üzerinden kestim ve dal ertesi gün bir anda kurudu. Yeni yaprak veriyor ama tek dal komple kurudu bi tahta parçasından farksız sizce ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  132. Merhabalar
    Orkidemin çiçeklerini dökünce kalan sap kurumaya başladı.Üçüncü bogumdan budadım.Yeni yapak çıkardı.Budadıgım yerden kurumuyor yeşil güzel kaldı.Yapraklarda öyle.Ama yeni bir dal çıkarmadı.Ben topragını değiştirdim köklerini temizledim çürüyen dallarını kestim .Yaprak ve üçüncü bogumdan kestiğim dal yemyeşil ama yeni bir dal çıkarmadı.? Ne zaman çıkarır yardımcı olabilir misinz ?

    YanıtlaSil
  133. orkide çiçeklerimde benekler oluştu ne yapmam gerekiyor acaba :(

    YanıtlaSil
  134. İyi günler,
    Çiçekçiden aldığım orkidemin başta yeşil olan kökleri kahverengiye döndü ve yeşil yaprakları koptu. Ben de orkidemin ölmesini istemiyorum. O yüzden ne yapabilirim. Bu arada köklerin kahverengi kabuklarını soydum ve ve toprağına o şekilde diktim. Şu anda üzerinde ne çiçek ne de yaprak var umarım umut vardır. En kısa sürede bilgilendirme yaparsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  135. Meraba benim orkidemi bizim evin küçük afacanları fazla sevgi ve sulama kaydıyla çürütecekken farkına vardım ama bira geç olsu yaprakları sararıp düştü ve suyu kurusun derkende dallarını soldurduk malesef bende dallarırıı keserek temizledim ne kadar doğru bilmiyorum ama bide sararmış gibi görünen toprağını temizleyip hava ve suyunu altından rahat alabilecek bir saksıya dikip yoğurt kovasının kenarlarına sünger koyarak otutturdum yesil gibi görünüyor sulanınca köküde var ama nasıl canlanır tekrar ne yapmam gerekiyor tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  136. Merhabalar orkidem yeni dal çıkarıp çiçek açtıktan sonra eski dalları ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil
  137. Merhabalar benim orkidem dal verdi yaklaşık 10cm uzadıktan sonra büyümesi surdu (sanırım soğuktan) acaba baharda yeniden büyür mü?

    YanıtlaSil
  138. Merhaba esin hanım bir sorum olacaktı benimde orkidem var arkadaşımın hediyesi çiçekleri geçen sene döküldü budadim saksısını değiştirdim dalı tamamen kurudu şuanda çiçek falı yok ama yaprakları çok güzel dalının çıkması çiçek açması için ne yapmalıyım saygılarımla...

    YanıtlaSil
  139. Merhaba esin hanım bir sorum olacaktı benimde orkidem var arkadaşımın hediyesi çiçekleri geçen sene döküldü budadim saksısını değiştirdim dalı tamamen kurudu şuanda çiçek falı yok ama yaprakları çok güzel dalının çıkması çiçek açması için ne yapmalıyım saygılarımla...

    YanıtlaSil
  140. Selam benim bir sorum olacak ben orkide çiçeği besliyorum arkadaşım doğum günüm için aldı çiçeklerini döktü 1.5 sene oldu hala çiçek açmadı çiçek dalı kurudu ama yaprakları canlı ne yapmalıyım saygılarımla

    YanıtlaSil
  141. Merhaba bana hediye olarak bir orkide geldi cok fazla sulandigi icin kokleri curumustu bende koklerini temizleyip baska bir saksıya diktim ama simdide tek yapragı kalmis bir sekilde ve yapragi burusmus bir sekilde duruyor sizce ne yapmaliyim yardımcı olursaniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
  142. Benim orkidem düstü ve yapraklari zarar gördü nasl yasatabilirim.

    YanıtlaSil
  143. Meraba orkidem 1aydir benimle aldığımda çok güzel cicekliydi ama bilinçsizce hergun suladim ve su dolu kapta beklettim 2hafta boyunca çiçekleri ve yaprakları dokulunce arastrdm oyuzdendir diye düşünüp cikardm sudan ama iylesmedi kökleri çürümüş gbi dallarida kurudu suan iki kuru dal var sadece kökleri çürük küf kokuyu resmen yardmci olun lütfen kurtarabilirmiyim

    YanıtlaSil
  144. Meraba orkidem 1aydir benimle aldığımda çok güzel cicekliydi ama bilinçsizce hergun suladim ve su dolu kapta beklettim 2hafta boyunca çiçekleri ve yaprakları dokulunce arastrdm oyuzdendir diye düşünüp cikardm sudan ama iylesmedi kökleri çürümüş gbi dallarida kurudu suan iki kuru dal var sadece kökleri çürük küf kokuyu resmen yardmci olun lütfen kurtarabilirmiyim

    YanıtlaSil
  145. Merhabalar banada eşimden orkide çiçeği geldi bir yıl hiç bir sorun yoktu fakat sonra dal kurudu bende kezdim altı ay dir bir dal vermedi bide dikkatimi çekti kökler yeşil değil odunsu gibi ama yapraklar yeşil ve biraz yumuşak acaba orkidem ölüyorum yaklaşık iki as aydır bu şekilde bide bu hafta kenarından top gibi bir yeşillik var resim atmayı başarirsam atican bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  146. Merhabalar. Orkidemin yapraklari cok fazla ve cicek acmiyor. Gecen yil acmadi. Bu yil cicek acmaya basladi ancak tomurcuklari dokuldu. Suan tek bir cicek var. Sadece bol bol yaprak cikariyor. Acaba alttaki eski yapraklari kesmeli miyim. 12 tane yapragi var. Etrafimda gordugum orkidelerin hep 3- 4 yapragi var. Ciceksiz bol yaprakli bir orkide benimkisi. Gucunu yapraklara harciyor bu yuzden cicek acamiyor olabilir mi.

    YanıtlaSil
  147. Elif esin hanım merhaba , benim bir orkiden var ama nedense bir değilşiklik göremiyorum , ölüyordu suya koydum ,canlandı ektim bu seferde kökleri çürüdü , bende çürüyen kökleri kestim , bir daha suya koydum kök çıkarsın diye , ama bu sefer kök yerleri çürüdü, ne yapmalıyım bitkimi kurtarmak için lütfen yardım ederemisiniz .
    Birde maden suyu vermek faydalımı , bir şişeyimi vereceğiz yoksa yarım şieyimi

    YanıtlaSil
  148. Merhabalar,
    Çiçeğimin toprağını değiştirdim. 10-15gün sonra bir anda yaprakları kendini aşağıya doğru saldı, yumuşadı. 2 tane yaprağın alt ucunda biraz kararma ve yapışkanlık vardı. Yapışkanlığı nemli bir bezle silip giderdim. Çiçekleri de biraz boyunlarını büktü. Bunun ardından sulama hatası olabileceğini düşünüp bir süre su vermeyip daha sonra azar azar sulamaya başladım. Ama hala toparlanma yok, çiçekleri dökülmeye başladı. Sanki ucunda kararma olan yapraklar da sararacak gibi. Çiçeği eski haline getirebilmem için ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
  149. Merhaba 3 aydır baktığım orkidem hızlı şekilde çiçek döktü dalı kurudu budadım tarçınladım yapraklar koyu yeşildi aydıklık yere koydum şimdi 1 ay önce yeni olan kökteki yaprak patlıcan gibi morarmaya başladı şuan sade dal halinde önerilerinizi bekliyorum

    YanıtlaSil
  150. Orkidem cok saglikliydi. Fakat son zamanlarda cicek dokuyor. Ayni zamanda yeni tomurcuklar da cikiyor. Bir haftada bes cicek doktu bu bana normal gelmedi. Orkidemin bir koku yukari uzuyordu bir zaman sonra durdu ve ortadan bogumlanip bir kismi kurudu yani kisaldi. Ben de orayi kestim. Bir tane cicegine de dolleme yaptim. Sapi oldukca sisti. Uzun bir zaman saglikliyken birden bazi cicekler cansizlasti ben de bir tane daha tohum yapayim dedim ama zaten o cicek ölüyordu ise yaramadi. Baska bir uygulama yapmadim. Ama dedigim gomibi yeni tomurcuklar cikmaya devam ediyor. Yapraklari saglikli kokte curuk de goremedim. Sadece iki gunde cok cicek dokmesi beni korkuttu sizce durum nedir?

    YanıtlaSil
  151. Merhaba orkidemin çiçekleri soldu döküldü ve şimdi dalları koyu pembe olmaya başladı tıpkı çiçeklerinin rengi gibi? Ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  152. Merhaba. Orkidemin çiçekleri döküldü ve şimdi de dalları koyu pembe olmaya başladı tıpkı çiçeklerinin rengi gibi .. Ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil