24 Ocak 2013 Perşembe

Mutlu Orkide Sahibi Olmak - 2

24 Ocak 2013

Mutlu Orkide Sahibi Olmak - 2

Orkidelerimden bir Demet...


Herkese kocaman bir merhaba,

Orkide bakımı ile ilgili daha önce bir yazı yazmıştım. Şimdi de sizler ile bir kısım resimler paylaşacağım. Orkide bakımında klasik yöntemlerin dışına çıkarak orkide sapının kesilmemesini önermiştim.

Şimdi sizlere ile orkide sapının kesildiği orkidelerim ile kesilmeyenler arasında farkları göstermeye çalışacağım.



Resimler ile bunu anlatmak aslında biraz güç. Ama temel farkı göstermek adına açıklamaya çalışacağım. Birinci resimde bir adet daha önceden çiçeği geçmiş ancak dalı kurumadığı için kesmediğim orkide var.   Şuan bu orkiden eski dallarının yanlarından üç ayrı yan dal verdi ve bunların üçünün de üzeri tomurcuk dolu. Ayrıca bir tane de yeni dal verdi bu da büyüme aşamasında.


Bu da aynı cins ve renkte ikinci orkidem, o da 3 ayrı yan dal verdi ve çiçeklenmeye başladı bile...


Gelelim bu amazon kaçkını görüntülü orkideme :-) Bu gariban orkidemi öldüğünü düşünerek evin normal ısısından daha serin olan çalışma odama koymuştum. Orada da tabi sulamayı unuttum. Uzun süre yaklaşık iki üç ay gibi...Sonra bir gün baktım ki yeni yapraklar vermeye çalışıyor, ama dallarından kök kısmında değil. Onu da son bir gayret canlandırabilir miyim diye diğer arkadaşlarının yanına aldım.  Suyunu verdim...Soğuktan daha sıcak bir ortama geçiş yapmış oldu ve yaprak sayısı arttı. Sonra internette araştırdığımda aslında bilinçli olmayarak orkidemi çoğalttığımı anladım. Meğer orkidelerinizin yavrulamasını istiyorsanız böyle bir yöntem uygulamak gerekiyormuş. Önce daha serin ve susuz bir ortama alıyorsunuz, sonra da tekrar doğal ortamına yakın bir ortama transfer ediyorsunuz. 

Orkide öldüğünü düşünerek, neslinin devamı için çiçeğe değil ama yavruya gidiyormuş bu şekilde olunca. Yani anneanne oldum arkadaşlar :-) üç tane kız torunum var :-)...Çiçeklenme dönemi bitince onlar annelerinden ayırıp kendi saksılarına alacağım.


Bunlar da çiçeklenme dönemi sonrasında dallarını kestiğim iki orkidem. Onlarda sade yeni birer dal çıktı. Ama yeni dönemlerinde eğer dalları kurumaz ise bunların da dallarını kesmeyeceğim ki bir sonraki çiçeklenme döneminde daha çok daldan sarkan bol çiçekli orkidelerim olsun.

Keyifli günler geceler dilerim...

Elif



6 yorum:

  1. çok sağlıklı görünüyorlar, anneleri, anneanneleri iyi bakıyor belli :)
    benimkiler yeni çiçeklenmeye başladı. dallarını bende bırakacağım bakalım nasıl olacak :)

    YanıtlaSil
  2. Elif Hanım Merhaba,
    Orkide bakımı ile ilgili yazılarınızı okudum konu ile ilhili sorularım olacak size.

    Öncelike benim orkidemin henüz bir arkadaşı yok en azından şimdilik çünkü önceliğim ilk orkidemi yetiştirebildikten sonra ikincisini alabilmek orkidenin tek olması olumsuz bir etkenmidir?
    2. olarak ilk defa orkide bakıyorum ve orkidem hwnüz 2 aylık ilk iş yerimde olan orkidemi yaklaşık 3 hafta önce eve getirdim ve bu haftanın başından itibaren de çiçeklerini döktü şu an hiç çiçeği yok:( haftada 1 kez içme suyu olarak kullandığımız damacanadan orkidenin alt tabağına çok olmayacak şekilde su bırakıyorum.Bunun dışında bir şey yapmıyorum.Orkidemin haytta kalması ve yeniden çiçek açabilmesi için neler yapabilirim ne yapmam lazım öncelik olarak yardımcı olursanız çok memnun olurum.

    Şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba beni instagramdan @orkidekeyfi isimli sayfadan takip edebilirsiniz

      Sil
  3. Dilek Hanım Selamlar,
    Orkidelerin arkadaşı olması gerektiğini düşünüyorum ama öncelikle siz elinizde mevcut orkideniz ile orkide bakımında biraz tecrübelendikten sonra ikincisini alabilirsiniz.
    Mekan değişikliği olduğunda orkideler çiçeklerini dökebiliyorlar. Ama şöyle de bir gerçek var ki orkideniz yeni olduğundan, ne kadar zamandır çiçeğinin üstünde olduğunu bilmiyorsunuz. Belki de normal sürecinde yaprak dökümü de yaşamış olabilir. çiçekler genelde 3-4 ay kadar kalıyor üstlerinde, ardından da dökülüp bir dinlenme sürecine giriyorlar, bu dönemde iyi bakım yaparsanız birkaç ay içerisinde yeniden çiçeklenmeye başlayacaktır.
    Yaprakları canlı yeşil ise orkideniz yaşıyor demektir. Çiçeklerini dökmesi öldüğü ya da hastalandığı anlamına gelmez. yarpraklar sağlam ve kök çürümedikçe her zaman bir umut vardır. :-)
    Öncelikle dikkat etmeniz gereken evde ışık alan bir yerde mi duruyor. Direkt güneş ışığı değil ama evinizin en aydınlık köşesine koymalısınız orkidenizi.
    İkinci olarak da sulama yaparken tabakta su olup olmadığına bakın. eğer su bitmiş ise yeniden sulama yapabilirsiniz. ama azar azar. 10 günlük periyotlarda birer çay bardağını geçmeyecek kadar içme suyu verebilirsiniz. Ayrıca ayda bir yarım şişe maden suyunu tabağına koyun. Bunu çok sevecektir. saksının içinde görünen köklerin yeşil, dışarı uzamış olan köklerin ise gri olması gerekir.
    Bir ay kadar sonra tekrar konuşalım...selamlar sevgiler

    YanıtlaSil
  4. merhaba elif hanım öncelikle paylasimlariniz icin teşekkürler ben orkidemi iki hafta önce aldim küçük bir orkide yazilarinizi okumadan önce cok su veriyordum bu yüzden de bir yaprağı sarardı ve üzerindeki üç çiçekte kuruyup döküldü diğer yazınizda okuduğum gibi su vermiyorum suan fazla suyuda pamukla aldim ve mutfakta pencere önüne koydum yapraklari canlandı sayenizde teşekkürler bu arada bi sorum var mutfakta bırakıp hiç su vermesem sizce yavru verir mi

    YanıtlaSil