31 Mart 2014 Pazartesi

Yolu Paris'e Düşenler için İğneden İpliğe Hobi Mağazaları

Paris Hobi Mağazaları

Paris!!! Aşk'ın, Neşe'nin ve Keyif'in Şehri...

Geçtiğimiz hafta dört günlük bir Paris kaçamağı yapma fırsatı yakaladım. 

İlk gün hava oldukça soğuk olmasına rağmen, son üç gün bana hoş geldin dercesine 18-20 derecelere varan güneşli bahar günleri yaşadım. Çok keyifli, bol bol yürüyüş yapabileceğim, yoruldukça oturup kahve keyfi yapabileceğim, adım başı kafelerin olduğu, muhteşem tarihi eserler ile dolu, harika parkları olan şahane bir şehir Paris.

Ben de bu parkların ve kafe'lerin hakkını fazlası ile vererek gerekeni yaptım :-) İlgi alanım hobi olunca elbette ilk gün önceliğim hobi mağazalarını  araştırmak ve bulmak oldu. Zaten gitmeden önce bir araştırma yapmıştım. Ancak mekanların birbirlerine olan uzaklıkları ve benim paris metrosundaki tecrübesizliğim hesaba katılınca bu mağazalardan sadece iki-üç tanesini bulmayı başarabildiğime pek de şaşmamak lazım :-). 

Diğer bir bakış açısından düşünürsek bol yürüyüş yapmak durumunda kaldım ki bu da sıkı bir kalori kaybına neden olduğundan bana çok faydalı oldu. 


La Droguerie - Dış Görünüş, Çekebildiğim Tek Fotoğraf

İlk olarak ziyaret ettiğim mağaza La Droguerie oldu. Giderken ne ile karşılaşacağımı bilmiyordum. Amacım çorap ve bebek örerken kullanmak üzere kısa beş şiş almak idi. İçeri girdiğim zaman dar uzun hareketli renkli bir görüntü ile karşılaştım. Sağ tarafta duvarda çile halinde rengarenk yünler duvarlarda asılıydı. Farklı bir sunum şeyliydi bu alışık olduğumdan.

La Droguerie - internetten alıntıdır.
Alt kısımda ise dolaplar vardı, üstlerinde de klasör dosyalar yer alıyordu. Üzerlerinde ne yazdığını anlamadım çünkü tek bir kelime dahi fransızca bilmiyorum. İçlerine baktığımda bunların bir kısmının yün bir kısmının da dikiş kalıpları/modelleri olduğunu anlamam çok uzun sürmedi. kendimle gurur duydum :-) hahahhahah...

La Droguerie - internetten alıntıdır.
Sonra buradaki tecrübelerimi sizler ile paylaşma düşüncesi ile dükkan sahibi bey'in yanına gittim. En şirin ve kibar halimle ama ingilizce olarak 'merhaba, ben Türkiye den geliyorum, mağazanızı da internet üzerinden buldum. Bu konularda blog yazıyorum ve arkadaşlarım ile gördüklerimi paylaşmak istiyorum, bir iki kare resim çekmemin sakıncası var mı diye sordum. Beyefendi dedi ki, Evet var. Ben şok! Yahu ben senin yünlerinin şişlerinin modellerini mi çalacağım arkadaşım, uluslararası reklamın olacak işte değil mi bak ne güzel, millet bu iş için para veriyor :-) dedim içimden. Hatıra olsun istiyorsanız orada kartpostallarımız var. Onlardan alabilirsiniz dedi Beyefendi. Ne diyeceksin. Peki deyip, teşekkür edip mağazada dolaşmaya başladım.  Mağaza sadece yüncü ya da kumaşçı değildi. Hobi mağazası dedikleri tarzda bir mağaza demek daha doğru açıkçası. 

La Droguerie - internetten alıntıdır.

Giriş kısımda yün, şiş, örnek modeller yer alıyor. Klasör içerisinde yer alan örnek modelleri de tanesini 4 Euro'dan satıyorlar. Bunlardan başka ilerleyince sağ tarafta takı ve takı tasarımında kullanılabilecek çok çeşitli malzemeler yer alıyor. Çok çeşitli boncukların yanı sıra, tasarım sürecinde kullanılabilecek her tür aksesuar malzemelerini bulmak mümkün. Bunların dışında oldukça fazla kurdele çeşidi var. Epeyce bir baktım kurdelelere. Koton, saten, desenli çok çeşit kurdele vardı. Ancak, en ucuz olanın dahi metresi 6 euro'dan başlıyor. Ben daha ucuzunu göremedim. Ayrıca diğer bir köşede de kumaşlar var. Çok fazla çeşit olduğunu söyleyemem.   Ama genelde pastel tonları kumaş seçenekleri yer alıyordu. Keçeler de bir sutun olarak yerlerini almışlar, genellikle dekoratif süslemelerde kullanılmış. Ufak tefek bir kısım alışveriş yaptıktan sonra La Droguerie'den ayrıldım.

Buradan çıktıktan sonra İstikamet 'La Mercerie Parisienne' oldu. 

'La Mercerie Parisienne'

Umarım bu isimleri yanlış yazmıyorumdur. Çünkü bana hiçbir anlam ifade etmiyorlar. Burası da oldukça şeker bir mağazaydı. Ancak fiyatlar korkunç yüksel geldi bana. Burada da aynı şekilde 4 euro'dan örnekler satılıyordur. Tığ ve şiş ile ilgili örgü kitapları da vardı ama bir de fansızca örgü terimlerini sökmekle gerçekten uğraşamayacağımdan tercihimi bunlardan yana kullanmadım. Aynı şekilde kurdeleler, çok şık, çok cici ama çok pahalı olduklarından tercihim olamadılar. Bir çanta sapı vardı, ördüğüm bir çantaya takabilirim diye düşündüm, ama onun için de 40 euro isteyince, onu da almaktan vazgeçtim. Ama her iki bulunduğum dükkan da içerisinde olması çok hoş, kendinizi huzurlu hissedebileceğiniz yerlerdi. Türkiye'deki mağazalardan farkları buradaki gibi her şeyi elinize alıp bakamıyorsunuz. Ne istediğinizi söylüyorsunuz onlar size veriyorlar. Eğer ne istediğinizi biliyorsanız, ya da bunu ifade edebiliyorsanız, o zaman sorun yok, ama bazen bakarak/görerek alırız ya da hatırlarız, elimizle bakarız, yakışır mı, rengi deseni uyar mı, orada bunu yapmak mümkün görünmüyor, ben beceremedim en azından. Bu belki de o dili bilmiyor olmamdan kaynaklanıyordur bilemiyorum. Farklı bir tecrübe yaşayan var ise lütfen paylaşsın, memnun olurum. 


Buradan çıktıktan sonra artık iki dükkanı saatlerce aramanın ve yürümüş olmanın verdiği yorgunluk ile üçüncü bir yer bakmaya halim kalmadığından pes etmiş, en yakın kafeye kapağı atarak yemeğimi yemek ve kahvemi içmek arzusu ile yine yollara düşmüştüm. Aradığım hiçbir ürünü bulamamıştım. Kısa beş şişler, dikdörtgen kesit beş şişler,  buralarda yoktu. benim olmayan fransızcam ve onların olmayan ingilizceleri ile vücut dilimizi kullanarak iletişim kurmayı başarmış ve aradığım ürünlerin olmadığını anlamıştım. Artık ümidi kesmiş ve kendime ziyafet çekmeye karar vermiştim. Yürüdüm, yürüdüm, taaa ki güze bir kafe bulana kadar :-), oturdum, menüden güzel bir yemek seçtim, açlıktan düşen şekerim biraz da olsa kendine gelmeye başlamıştı. Tam kahvemi içerken yolun diğer tarafında çok da emin olamadığım bir yazı gördüm, evet sanırım Pfaff yazıyordu. Güldüm kendi kendime, olabilir mi dedim. Aramadan karşıma böyle bir dükkan çıkabilir mi? Allah bana acımış olmalı :-)


Kahvemi de içtikten sonra yolun karşısına geçtim ve Pfaff mağazasının içine girdim. Çok güzel bir mağazaydı. Eğer mevcut dikiş bilgimden daha fazlasına sahip olsaydım eminim kendimi kaybedebilirdim. Harika nakış makineları vardı. Dikiş aksesuarları, kasnaklar, Makine taşıma çantaları, portatif valizler, bin bir çeşit makas, çok farklı çeşit aplike makasları vardı, ancak bu konuda uzman olmadığımdan alma girişimde bulunmadım. Bir sonraki sefere ne yapmam gerektiğini biliyorum :-)


Benim ilgi alanıma giren hobi mağazaları bu kadardı ama inanın arasanız bulamayacağınız kadar enteresan farklı hobi mağazaları gördüm. Mesela bunlardan en ilgimi çekenlerden bir tanesi bir kedi/köpek butiği idi. Hiç azımsanmayacak kadar çok kıyafet olan bu butikte farklı büyüklükteki kedi ve köpekler için gece, gündüz ve farklı ortamlarda giyebilecekleri gece gündüz  kıyafetleri vardı. Ben gözlerime inanamadım, ama burası bir gerçekti, çok da güzeldi açıkçası. Bunun dışında (bu çok şaşırtıcı değildi ama çeşidi çok fazlaydı) bir çok pastacılık malzemeleri ile ilgili mağaza gördüm. Maket uçak ve maket araba mağazaları ve bunların yedek parçalarının satıldığı ve tamiratlarının yapıldığı üç katlı oyuncak araba/uçak yetkili servisi gördüm. 

Gezimin hobi ile ilgili kısmı hemen hemen bu kadar diyebilirim. Bunun dışında aklıma gelenleri daha sonra yine paylaşacağım sizler ile...

Yazımın sonunda Paris'e gitmeden önce yaptığım adres araştırmasında bulduğum hobi mağazalarının* adreslerini paylaşıyor olacağım.Kim bilir belki bir gün sizler de diğerlerine gidip bir macera yaşamak istersiniz.

Sevgiler

Elif 
Yazımı beğendiyseniz daha fazla kişinin bu bilgiden faydalanabilmesi için lütfen paylaşın ve fikirlerinizi blog yorumlarına bırakınız. 

Unutmayınız ki bu blog enerjisini sizlerin değerli yorum ve beğenilerinden almaktadır. 

Destekleriniz benim içim çok değerlidir.

HobiKeyfiniz Daim Olsun

Sevgi ve Saygılarımla

Elif (Nam-ı Diğer HobiKeyif)  

Paris Hobi Mağazaları *


1. Entrée des Fournisseurs - La Mercerie Parisienne


Marais, 4ème8 rue des Francs-Bourgeois
75003 Paris
France



2. La DroguerieChâtelet/Les Halles, 1er9 et 11 rue du Jour75001 ParisFrancePhone number

+33 1 45 08 93 27
3. Centre Pfaff

Marais, 4ème
5 Rue De Rivoli
75004 Paris
France
Phone number+33 1 48 87 99 20
4. Mercerie de Charonne
Ledru-Rollin, 11ème69 rue Charonne75011 ParisFrancePhone number+33 1 43 55 31 46

5. Les Coupons de Saint Pierre

Montmartre, 18ème1 place Saint Pierre75018 ParisFrancePhone number+33 1 48 78 18 60

6. Marché Saint Pierre

Montmartre, 18ème2 rue Charles Nodier75018 ParisFrance
Phone number

+33 1 46 06 92 25


  

2 yorum:

  1. Birlikte gitmiş gibi oldum okurken. Eglenceli bir gezi olmuş anlaşılan.daha anlatıcakların vardır.merakla bekliyorum elif abla.
    Çok ilginç olan dokunamamak malzemelere.ben yapamam şahsen. :) ille dokunup hissetcem. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah imrencim olmaz mı anlatılacak, çok ama çok anlatılacak şey var canım :-) ama bir blog yazısına sığdırmak çok güç tüm görülenleri malesef :-)...zaman içersinde yazıcam, hepsini anlatıp sizleri de sıkmak istemedim.
      Canım kültürel faklılıklar var ama alışık olmadığımız bir düzen olduğu için insa yadırgıyor elbette. evet herşeye dokunup bakamıyorsun. istediğini söylüyorsun çıkartıyorlar bakıyorsun. ama o olmaı başka bu olmadı başka yapamıyorsun. zaten çok seviyelililer istesen de pek soramıyorsun canım. Benim iki yerden umudum var. biri almanya diğeri ingiltere. Buralarda aradığım ürünleri bulacağımı düşünüyorum. Amerika tabi bu işin cenneti. ama çok uzak o kadar uzaklara gidemem. :-) Amazon.com ne güne duruyor değil mi :-)) Öpüyorum tatlım....

      Sil