27 Şubat 2014 Perşembe

Çorap Örgücülüğünde Ayak Ölçüsü Nasıl Alınır?

Anlatımlı Açıklamalı Ayak Ölçüsü Alımı

Bir çorap örmeye karar verdiğinizde nasıl başlayacağınızı kaç ilmek atacağınızı, ölçüyü nasıl ayarlayacağınızı bilemezsiniz ilk etapta. 

Aslında bu sanıldığı kadar da zor değildir. Dikkat edilmesi gereken bir iki püf noktasını göz ardı etmez isek, ne kadar başarılı olduğumuza biz bile hayret edebiliriz :-) 

Çorap örerken ölçüyü hesaplamak için birkaç farklı yöntem kullanılabilir. 

Örneğin;
  • ayak ölçüsü almak
  • ayakkabı numarasını kullanmak gibi


Çorap örmeye başlamadan önce ne uzunlukta bir çorap örüleceğine karar verilmesi gereklidir.

  • soket çorap ya da diz altı çorap

her iki çorap çeşidinde de ayağın en geniş kısmı olan tarak kemiği çapı, ayak uzunluğu ve bilek çapı ölçüsü alınmalıdır.

soket çorap için yukarıda belirtilen bu üç ölçü yeterli iken, bunlara ek olarak diz altı çorabı yapılıyor ise baldır çapı ölçüsü de alınmalıdır.


Ayak Tarağı Çapı Ölçüsü:   Ayak baş parmak kemiği ile küçük parmak kemiği arasında tarak kemiği olarak ifade edilen ön ayağın en geniş kısmının dairesel (çapının ölçüsü) ölçüsü alınır. 

Çorap Yüksekliği: Ayağın yuvarlandığı kısımdan bilek ve/veya bilek üstünde çorabın bitmesi istenen yere kadar olan kısmın ölçüsü alınır. 
Ayak Uzunluğu: Ayak yere basar pozisyonda iken en uzun parmağın ucundan topuk bitişine kadar olan kısımdır.

Lütfen şimdi çorabınızı örme hazırlığı için ayak tarak kemiği çapınızı, ayak uzunluğunuzu, bilek çapınızı, eğer diz altı çorap örecekseniz baldır çapınızı ölçerek defterinize not alınız.

Ardından, nasıl bir örnek kullanmak istenildiğine karar verilir, düz, desenli, renkli, ajurlu vb. 

Bu örneğe uygun ne çeşit bir ip kullanmak gerektiği ise bundan sonra alınması gerekli bir karar olmalıdır. 

Soket Çorap Örneği

Örülecek olan çorabın çeşidine, örülecek olan örnek ve bu örneğe uygun ipe karar verdikten sonra, örgü örmenin altın kurallarından bir tanesi de 'örnek ölçü parçası' (gauge swatch) hazırlık aşamasıdır. Ben de dahil olmak üzere! bir çok kişi bu hazırlık aşamasından nefret eder ve direkt olarak örmek istediği çalışmaya başlar. Ne zamanki işler biraz ters gider işte o zaman bu örnek parça çalışmasını yapmadığımıza pişman oluruz. 

Ben şuan sevmesemde, prensip olarak bu parça çalışmasını yapıyorum. Bu çalışmayı yaptıkça da şunu fark ettim,  aynı ip, aynı şiş numarası olsa dahi, düz şiş, beş şiş veya misinalı şişler ile ördüğünüz parçaların hepsinin ölçüsü farklı olmaktadır. Hatta kullanılan şişlerin plastik, metal, bambu oluşu farklı ölçülerdeki parçalar elde etmenize neden olmaktadır. Hatta ve hatta ister inanın ister inanmayın o gün sizin rahat olmanız ya da gergin olmanız örgünüze yansıyabilmektedir. (denemeyle ispatlanmıştır:-)) Dolayısı ile örnek parçamızı mutlaka yapıyoruz!


Diz altı Çorap Örneği
Hesaplamalarda genel olarak uygulanan şudur. Büyük parçalarda, yani hırka,  yelek, şal, vb...10 cm'e düşen ilmek sayısı sayılır. Sonra bu ilmek sayısı 10'a bölünür ve 1 cm'e düşen ilmek sayısı bulunur.

Çorap, eldiven gibi küçük parçalarda ise; 5 cm'e düşen ilmek sayısı sayılır. bu sayı daha sonra 5'e bölünür.

Eğer Çorap ya da Eldiven için hazırlanan örnekteki ilmek sayısı 5'e bölünmüyor ise en yakın küçük sayıya yuvarlama yapılır. 

Bu hesaplama yöntemi sadece çorap ve eldiven gibi vücudu kavrayan aksesuarlar için geçerlidir. Hırka, yelek tarzı daha dökümlü durması gerekli bir ürün için örnek ölçü parçası hesaplaması yapıyorsanız  ve toplam ilmek sayınız 10'a bölünmüyor ise en küçük değil en büyük sayıya yuvarlamanız gerekir.

Şunu düşünüyor olabilirsiniz, neden 10 cm ya da 5 cm'i hesaplayıp sonra 10'a ya da 5'e bölüyorum? direk 1 cm'e düşen ilmek sayısına bakamaz mıyım? Güzel soru :-) bakabilirsiniz tabi, ama yanılma olasılığınız yüksek olur. yani istatistiksel olarak :-) örneğin bir cm'e düşen ilmek sayısına baktığınızda 3 ilmek gördünüz. ama bunu 5cm üstünden hesaplarsanız 3,5 ilmek ya da 4 ilmek düştüğünü görmeniz kuvvetle muhtemel.  bu daha doğru bir hesaplama yöntemi, inanın 
:-)) 

Ben kendi ayak ölçümü aldım. kendi örnek parçamı da ördüm.

Benim ayak ölçüm şu şekilde

ayak tarak kemiği çapı: 21 cm

ayak bilek çapı: 21 cm

ayak uzunluğu: 22 cm

örnek parça 1 cm'e düşen ilmek sayısı: 4 ilmek

yani benim çorabımı örerken seçtiğim ipim ve de seçtiğim örneğime göre oluşturduğum örnek ölçü parçamdan çıkan ilmek sayıma göre ;

tarak kemiğime geldiğimdeki ölçüm ve ilmek sayım: 

21 cm * 4 ilmek= 48 ilmek olmalıdır.

aynı şekilde bileğimi örerken de

21 cm* 4ilmek=48 ilmek olmalıdır.

Ayak ölçünüzü aldığınızda fark etmişsinizdir, baldır ölçünüz bileğinize kıyasla daha kalındır.  Peki çorabımızı örerken bilek kısmından sonra bu genişliği nasıl adapte edeceğiz? Bunun için kullanabileceğimiz iki yöntem var. 

Bir tanesi ördüğümüz örnek parçaya göre bir hesaplama yaparak baldır kısmında belli aralıklarda arttırma yapmak. Ya da arttırma ile uğraşmak istemiyorsak, şiş ölçümüzü bir numara büyüterek baldır kısmını daha geniş örmeyi sağlayabiliriz.

Yazımı beğendiyseniz daha fazla kişinin bu bilgiden faydalanabilmesi için lütfen paylaşın ve yorumlarınızı bırakın. 

Unutmayınız ki bu blog enerjisini sizlerin değerli yorum ve beğenilerinden almaktadır. Destekleriniz benim içim çok değerlidir.

HobiKeyfiniz Daim Olsun

Sevgi ve Saygılarımla

Elif (Nam-ı Diğer HobiKeyif)

6 yorum:

  1. Aneannem değişik bi ölçme yöntemi gösterdi.çorap örerken topuga geldimi diye sürekli giyip çıkartırızya çorabı.hiç ugraşma kızım elinle ölç dedi ve şöyle tarif etti.burun kısmı bittikten sonra elini çorabın içine sok baş parmagın dışarda kalsın, baş parmagın birleşim yerine kadar ör. Orda topugu koymaya başla.herkesin ayak ölçüsü ellerindeymiş.ben çok şaşırdım duyunca.belki bilmeyen vardır bu eskilerden gelen bilgiyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaaa imrencim çok teşekkür ederim öncelikle anneannene ve tabiki sonra da sana. evet herşey eskilerde saklı aslında. çok pratik bir bilgi. deneyeceğim canım.sevgiler

      Sil
  2. Ayyy ne diyeceğim evde de bir çorap örücü var bizim şu an. Bitsin paylaşacağım seninle. Anneciğim çorap örmeye başlamış :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa inanmıyoruuuummm...çok sevindim...harika!!! ve de çok merak ettim.acaba beş şiş ile mi örüyor? yoksa iki şiş tercih edenlerden mi? heyecanlandım şimdi inan...inşallah benim bilmediğim bir çeşit örmüştür ve bende anneciğinden yeni bir model öğrenirim. elleri dert görmesin, afferim ona!. beni yalnız bırakmayan yegane dostlarımdan...canlanacak bu sektör!!! herkes yakın bir gelecekte bir köşe başında vapurda metroda çorap örüyor olacak! demedi demeyin:-) merakla bekliyorum sonucu Julietteciğim :-)

      Sil
  3. Merhaba,
    ben yurt dışında yaşıyorum ve kış gelince o alışkın olduğumuz yün çorapları arar oldum. Geçen sene tanıştım Hobby Keyifle. Tr den bir gelene getirttiğim 5 şişle başladım ve çok şey öğrendim sizden. Yinede yapamıyorum çünkü ben örgü örmeyi bilmiyorum. Yaptım bir kaç deneme çok kötü değil ama o bizim çorap, patikler de değil. Ya çok sıkı ya çok bol bi türlü oturmadı. Bu sene fark ettim ki şiş ip örme biçimi çok önemli. O iplerin üzerindeki 10x10 işini çözemedim. O da bu yazıyı okuyunca oturdu. Hayatım boyunca elime şiş almış değilim 43 yaşındayım. Kıştan kışa alıyorum şişi elime çok da geliştiremedim o yüzden. Görenler bilmiyorsun en zorunda mı başladın diyorlar. Ne yapayım ihtiyaç oydu birde hep çok merak ettim 5 şişle çorap işini. Bana çok şey kattınız Allah razı olsun sizden. Şu bilgiler ne değerli ve öyle güzel anlaşılır ki hiç bilmeyen ben, zor giysekte çorap örüyorum. Çok teşekkür ederim çokkkk teşekkür ederim.saygılar

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil