22 Şubat 2014 Cumartesi

Bir Çorabın Anatomisi

Dersimiz:  Anatomi
Konumuz: El Örgüsü Çorap



Proje konumuz ne olursa olsun çalışmalarımıza başlamadan önce üretmek istediğimiz parçanın genel yapısını öncelikli olarak incelemekte fayda vardır. Bu ön inceleme süreci çalışmamızın sağlıklı ilerlemesini sağlayacağı gibi, uzun dönemde bize vakit kazandıracaktır. 



Bu gün ve bundan sonra bir seri olarak el yapımı çorap örgüsü çalışmaları üzerine yazılar yazıyor olacağım. Konu hakkında hiç bir fikri ya da bilgisi olmayan bir kişiden tutunda, daha önce çorap örmeyi tecrübe etmiş kişilerin dahi faydalı bulacağı bilgiler paylaşıyor olacağım. 


Yani örgü seviyeniz ne olursa olsun herkese faydalı farklı içeriğe sahip bilgileri ve / ve de bu bilgilere ulaşabileceğiniz kaynakları yazılarımda bulabileceksiniz. 


Bugünkü dersimiz 'Anatomi' ve konumuz 'el örgüsü çorap'. Bir çorabın anatomisi dendiğinde ilk olarak aklınıza ne gelir? 

Ben bu cümleyi ilk duyduğumda gülmüştüm :-) Nasıl yani dedim. Çorabın da anatomisi mi olurmuş?!!!

Meğerse gerçekten de oluyormuş. Burada aslında amaç çorap örgü tekniğinde kullanılan tekniklerin daha kolay anlaşılabilmesi için bir bütünü parçalara ayırmakdan ibaret. 

Bütün bir çoraba baktığınızı hayal edin!

Ne görüyorsunuz?

--Çorap, kırmızı, yeşil, siyah, çizgili, çocuk, bayan vb...


Bu çorabı üretmeye karar verdiniz!... Başlangıç noktanız neresi olacak?... Evet yanıt?....

Farklı yanıtlar verdiğinizi duyar gibiyim...

--ucundan, üstünden, arkasından, bilmemki? çözemedim? hazırını almayı tercih ederim. 

Bir kısmınız diğerlerine göre daha mantıklı yanıtlar vermiş olabilir, bazen birden fazla doğru cevabın olması da mümkündür. Hiç uğraşmayalım hazırını alalım diyenlerin de sayısı azımsanmayacak kadar çok olabilir. Ancak amaç burada öncelikli olarak beyin jimnastiği yapmaktır. Bir konunun çözümüne yönelik fikir üretmektir. 

Çorap örgünün ilk adımı olan fikir üretme adımı bizi düşünmeye sevk eden bir adımdır. Bulacağımız bir ya da iki yanıtın ardından başka ne olabilir? seçenekleri arttırabilir miyiz? sorusu gelir...Bunlara verilen yanıtlar bizi bir sornraki adıma, bir sonraki adıma verilen yanıtlar ise daha sonraki adıma ilerlememizi sağlar. Aynı bir bulmaca ya da puzzle yapar gibi...

Biz bu düşünceler içerisindeyken beynimizin son zamanlarda kullanmadığımız kısımlarını kullanmaya, yıllar yıllar önce yaptığımız aritmetiksel ve geometrik işlemleri yapmaya başlamışızdır bile. Vaktin nasıl geçtiğini anlamadan, alzaymırdan bir adım daha uzaklaşmış olmanın verdiği huzur, yeni bir bulmacayı çözmenin vermiş olduğu haz ile karışır. İnanın ilk çorabı tamamladığınızda hissedeceklerinizi kelimeler ile tarif etmek bile çok güç olacaktır. Sadece biraz azim ve sebat etmek gerekli, her işte olduğu gibi.



Bir bütünün parçalarını tanıyacağız demiştim önceki satırlarda. Evet işte başlıyoruz. Aşağıda görmüş olduğunuz resim bir çorap resmi. İkinci resim ise çorabı oluşturan temel bölümleri görüyorsunuz.

bir çorap


Bir Çorabın Anatomisi
Anatomy of a Sock

Burun (Parmak Ucu) - (Toe) : 

Çorabın parmak ucundan, ayak tarak kemiği kısmına kadar olan kısmı ifade eder. Farklı ilmek atış şekilleri ile başlamak mümkündür.

Ayak (üstü ve altı) - ( Instep and Sole) : 

Ayak tarak kemiğinden ayak bileği ve aynı izdüşümündeki ayak altı kısmına kadr olan kısmı ifade eder.

Köşebent (Gusset) : 

Ayak altındaki topuk kısmı ile arka topuk birleşmesi ile köşebent'e benzer bir açı oluşur. Bu kısım adını benzerliği sebebi ile köşebent den almıştır. 

Topuk (Heel):

Çorap topuk döngüsü, topuk arkası ve köşebent kısımlarının tamamının birleşmiş kısmıdır.

* Topuk Döngüsü (Heel Turn): Ayak alt tabanı ile arka tabanı arasındaki dönüş alanıdır.

* Topuk Arkası (Heel Flap): Ayak döngüsünden sonraki ayak arkasında kalan kısımdır.

Bacak (Leg): 

Ayak bileğinden yukarı doğru olan bacağımıza denk gelen kısımdır.

Bilek (Lastik) - (Cuff): 

Çorabın bacak tarafındaki bitiş, lastik kısmına verilen isimdir.

El Örgüsü Çorap Teknikleri

Elde çorap örgücülüğünde benim şuana kadar keşfettiğim ve de öğrendiğim 3 farklı yöntem mevcut. Başka varsa lütfen benimle paylaşın memenun olurum.

Bunlardan ilki 'burundan başlanan (toe up socks)' ve yukarı doğru örülen çorap yöntemi, ikincisi 'bilekten başlanan (cuff down socks)' ve aşağı doğru örülen çorap yöntemi, üçüncüsü ile 'burun topuk kapalı (houdini socks)' örüldükten sonra bilek örülerek bitirilen çorap yöntemi. 

Her üç yöntemde de farklı burun ve topuk çeşitleri örmek mümkün. Bunların bir kısmı daha kolay, bir kısmı ise daha zor olabilmektedir. 


Ancak hangi yöntem tercih edilirse edilsin hepsinde beş şiş ve yerine göre de misinalı şiş kullanılmaktadr. 

Farklı Burun Çeşitleri:


* Makosen Burun Tekniği (Moccasin Toe)
* Kama Burun Tekniği  (Wedge Toe)
* Kısa Sıra Burun Tekniği (Short Row Toe)
* Turk Tipi Burun Tekniği (Turkish Toe)
* Bosna Tipi Burun Tekniği (Bosnian Style Toe)
* Döngü Tipi Burun Tekniği (Swirl Style Toe)

Farklı Topuk Çeşitleri:  

Resim: http://fromthepurlside.wordpress.com

*Sonradan Yapılan Topuk Tekniği (Afterthought Heel)
*Köşebent Topuk Tekniği (Gusset Heel)
*Kısa Sıra Topuk Tekniği (Short Row Heel)

Bu yazı içerisinde bahsedilen farklı çorap örme tekniklerin yanı sıra farklı burun ve topuk örgü çeşitlerinin de yapılışlarını resimli, açıklamalı ve anlatımlı olarak blogumda yazıyor olacağım. Blog yorumlarına bırakılan tüm sorularınıza yanıt verecek ve yapmak istediğiniz çalışmalarda elimden geldiğinde yardımcı olacağım. Bitirdiğiniz çalışmalarınızın resimlerini hobikeyif@gmail.com 'a gönderirseniz grup fotoğraflarındaki 'Sizden Gelenler' albümünde diğer takipçilerimiz ile de paylaşacağım. 

Yazımı beğendiyseniz daha fazla kişinin bu bilgiden faydalanabilmesi için lütfen paylaşın ve yorumlarınızı bırakın. 

Unutmayınız ki bu blog enerjisini sizlerin değerli yorum ve beğenilerinden almaktadır. Destekleriniz benim içim çok değerlidir.

HobiKeyfiniz Daim Olsun

Sevgi ve Saygılarımla

Elif (Nam-ı Diğer HobiKeyif)



3 yorum:

  1. vay beee dedirtti :)
    anneannemin teyzesi bana birsürü çorap örerdi. 4 şişle ve karadeniz usulü, topuk ve burunları desenli;) hala sıcak sıcak giyerim kış aylarında...
    Rahmetli çılgın teyzemin el emeğini devam ettirmek isterdim hep.
    bir ara şişlerim ile blogunun karşına geçmem gerekecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içten ve güzel yorumunuza çok teşekkür ederim. Ben de aynen bu duygular ile örüyorum çoraplarımı...çoraplar ve eldivenler favorim benim...yurt dışında bu konuda çok kaynak var, yapan kişi sayısı, kurslar, yünler, çorap örgüsüne özel şiş çeşitleri derya deniz...ancak ben bu işi öğrenmeye heves ettiğimde türkçe kaynak bulmakta çok zorlandım. olanlar da yeterli değildi ve belli bir standardı yoktu. Kendimce (nedense :-) bir misyon edinerek belli bir standart oluşturarak bu işi dokümante etmeye karar verdim. Bu iş gerçekten de unutulmaya yüz tutumuş bir konu. Ben çok severek yapıyorum ve dostlarımın da hatırlamasını sağlamak, denemelerini desteklemek istiyorum. Kim bilir belki bu yüzyıla birkaç çorap örgüsü sever dost kazandırırım :-) İlginize teşekkürler. Takıldığınız yer olur ise bana her zaman sorabilirsiniz. Sevgiler, Elif

      Sil
  2. Blogunuz benim gibi bir türlü anlamayacak acemilerin bile anlayabileceği açıklıkta, emeğiniz için teşekkürler

    YanıtlaSil