24 Şubat 2014 Pazartesi

Anlatımlı Makosen Burun Çorap Yapımı

Çorap Örgüsünde Makosen Burun Nasıl Yapılır


Bir Çorabın Anatomisi isimli yazımda bir çorabı çorap yapan bölümleri görmüş, çorap örgüsünde kullanılan teknikleri öğrenmiş idik. 



Bugün bu tekniklerden ilki olan 'burundan başlama (toe up socks) tekniği'ni kullanarak çorapta makosen burun nasıl yapılır öğreniyor olacağız.   

Burundan başlama tekniğinde örgüye çorabın burun kısmından başlıyoruz. 


Tam olarak parmak ucumuzdan tarak kemiğine kadar olan kısım çorap örgücülüğünde 'burun' olarak tabir edilir. 

'Makosen Burun' çorap örgücülüğünde en basit başlama yöntemlerinden bir tanesidir. Aynı bir makosen ayakkabı burnuna benzediği için bu ismi almıştır. Uluslararası literatürde de bu şekilde kullanılmaktadır. 

Gerekli Malzemeler;

  • Flora Çorap Yünü
  • 3 ya da 3,5 numara 5 şiş (çorap şişi)
  • 1 adet orta kalınlıkta yün tığı
  • 20 - 25 cm uzunluğunda çorap yününden farklı bir renkte artık ip


Gerekli Örgü Bilgisi ve Seviyesi;

  • zincir çekmek
  • ilmek çıkartmak
  • ilmek arttırmak
  • düz örgü
  • orta (intermediate) seviye

Öğrenilecek Teknikler;

  • burundan başlama çorap örgü tekniği (toe up socks technique)
  • geçici ilmek atma tekniği (provisional cast on technique)
  • makosen burun çorap örme tekniği (moccasine toe technique)
  • ilmek arttırma (M1 make one )

Yapılışı;




 1. adım:


  • 10 -12 zincir çekilir.
  • zincirin ön yüzü V şeklindedir
  • arka yüzünde ufak kabarcıklar yer alır.



 2. adım: 


  • zincirin arka yüzünden kabarcıkların içine batılır, çorap örülecek ip tığ ya da şiş üzerine dolanarak kabarcık içinden çıkartılır.


 * zincirden çıkartılan 6 ilmek örgüde kullanılacak olan şiş üzerine alınır.


 3. adım:


  • zincirden çıkartılan altı ilmek örgünün ön yüzünden düz, arka yüzünden ter olarak 8 sırayı tamamlayacak şekilde örülür.


4. adım:

  • ilk adımda yapılan zincir çekme işlemindeki zincirler tek tek sökülerek 6 adet ilmek ikinci bir şişe alınır.



  • tüm ilmekler şişe alındığında üstteki resimdeki şekilde görülür.


5. adım:

  • örgüde ipin olduğu köşeye bir işaret konur. bu işaret örgü sonuna kadar sıra başını göstereceğinden önemlidir. bunun için yüncülerde satılan hazır işaretleyiciler (marker) kullanılabileceği gibi parça ip, çengelli iğne vb bir ürün de kullanılabilir.
  • örgüye başlıyormuş gibi şişler ele alınır, örgünün kenarındaki ilmeklere batıp, şişe ip dolayıp çıkartılarak 6 adet ilmek çıkartma işlemi tamamlanır.
  • 3. şişteki 6 ilmek örülür
  • dördüncü boş kenardan da 6 ilmek çıkartılır.



  • tüm ilmekler tamamlanarak dört adet şiş üzerinde 24 adet ilmeğe ulaşıldığında yukarıda resimdeki görüntü elde edilir. aşağıdaki resimde özet anlatım verilmiştir.

5. adımda yapılan işlemerin özet anlatımı. resmi saatin ters yönünde takip ediniz

 6. adım

  • 24 adet ilmek 6'şar ilmek olarak 4 şiş üzerine dağıtıldı.
  • örgünün birinci adımında zincir üzerine alınarak 1. şişe takılan altı ilmek ile, zincir söküldükten sonra ikinci şiş üzerine alınan 6 ilmek burun kısmı tamamlanana kadar 6 ilmek olarak örülmeye devam edecektir. Bu iki şiş üzerinde 6 şar ilmek üzerinde hiç bir arttırma işlemi yapılmayacaktır. 
  • diğer her iki kenarın başından ve sonundan birer ilmek arttırılır. Bu arttırma işlemi sade tek sayılı sıralarda (1,3,5,7,9....) yapılacaktır. 
  • diğer bir deyiş ile bir sıra arttırma yapılırken ikinci sırada arttırma yapılmaz. 
  • arttırma yapmak için iki şiş arasındaki bir önceki sırada örülmüş ilmek sağ şiş yardımı işe sol şiş üzerine alınır. Örgü terimlerinde bun M1 artış olarak ifade edilir.

  • sol şişe alınan ilmek, arttırma işleminde delik oluşmaması için ilmeğin arka yüzünden düz örülür 

6. adımın özet anlatımı yukarıdaki resimde yer almaktadır.



  •  48 ilmeğe ulaşıldığında örülen çorap burnunun ayak tarak kemiğine gelmiş olduğu farz edilir. Ancak örgüyü etkileyen faktörler gereği bu sayı ayak ölçünüze göre küçük ya da büyük gelmiş olabilir. Bu duruda küçük ise ihtiyaç görülen kadar arttırma işlemine devam edilir ya da 48 ilmeğe ulaşmadan burun kısmı tamamlanabilir.


burun kısmı yuvarlanmaya başladığındaki görüntü

burun tamamlandığındaki görüntü

Beş şiş ile çorap örgüsünde 'makosen burun' yapımını elimden geldiğince en ince ayrıntısına kadar detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Yine de anlaşılmayan bir konu olur ise aşağıdaki yorumlar bölümünden sorularınızı göndermeye çekinmeyin. 

Bundan sonraki çorap ile ilgili yazımızın konusu bu güzel makosen burna yakışır bir topuk çalışması olacaktır. 'sonradan yapılan topuk' (Afterthought Heel) adı verilen bu topuk yapımı ile yeni bir teknik anlatıyor olacağım. Bu tekniği sadece topuk yapımında değil, örgü işlerinizde bir çok farklı alanda kullanabiliyor olacaksınız. Takipte kalın :-)

Yazımı beğendiyseniz daha fazla kişinin bu bilgiden faydalanabilmesi için lütfen paylaşın ve yorumlarınızı bırakın. 

Unutmayınız ki bu blog enerjisini sizlerin değerli yorum ve beğenilerinden almaktadır. Destekleriniz benim içim çok değerlidir.

HobiKeyfiniz Daim Olsun

Sevgi ve Saygılarımla

Elif (Nam-ı Diğer HobiKeyif)

 Diğer Örnek Görüntüler





20 yorum:

  1. Ne güzel anlatmışsın ve görüntülemişsin, harika bir paylaşım olmuş, eminim bir çok kişinin çok işine yarayacak, sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim Hülya Hanım :-) çok ilgi çeken bir konu değil ama azimliyim, unutulmaya yüz tutan eski geleneksel el işimizi hatırlatmaya devam edeceğim :-) Güzel yorumunuza ve desteğinize çok teşekkürler, sevgiler, elif

      Sil
  2. Nasıl da güzel uğraşıyorsun ve de anlatıyorsun ben bile kolaylıkla örebilirim bu anlatımla :))) Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Juliette'ciğim, canım benim :-) inanır mısın bir günde örüyorsam üç günde yazıyorum :-) kendimce bir misyon edindim, bu eski gelenksel el işimizi hatıralardan güncel yaşama taşımaya çalışacağım. Unutulmaya yüz tutan ama aslında yapılması çok keyifli bir iş. Sadece yapılmaa yapılmaya bilinmiyor, türkçe hemen hemen hiç kaynak yok. varsa da ben bulamadım. Bilen bulan varsa benimle paylaşırsa çok sevinirim. Ben bu işi yurt dışı kaynaklardan kitaplardan videolardan öğrendim. Türk gençliğine ve örgücülere hediyem olsun bir kaynakça oluşsun amacı ile bildiklerimi dokümante edeceğim. Tek arzum sayısı çok olmayabilir ama birkaç kişi de olsa bu zevkli el işine birilerini heveslendirmek. Umarım başarırım :-) Denersen çalışmanı benimle lütfen paylaş canım. Değerli yorumuna ve desteğine çok teşekkür ederim

      Sil
  3. Çok güzel olmuş resimli anlatımınız.bu tekniklede bir çift öreyim.
    Buarada ben çorabı tersten örmüşüm.anneannem çok güldü örüş şeklime.bilmeyince kendimce bi tarz bulmuşum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmrencim, çok teşekkür ederim canım. Beğendiysen ne mutlu bana :-) denemeni tavsiye ederim, keyifli bir burun modelidir. Senin ördüğün model kesinlikle yanlış değil. Sadece farklı bir teknik. Belki bilmeden bunu tercih etmişsin ama böyle bir yöntem var canım benim. anneanneciğini güldürmüşsün bak ne güzel olmuş :-) ben bu tekniği de ilerleyen zamanlarda anlatıcam ama önce burundan başlama tekniğini bitirmek istiyorum. sormak istediğin birşey olursa ben her zaman burdayım. bu hafta makosen burun yapımı gibi kolay bir de topuk yapımı anlatacağım. eğer örersen lütfen benimle resmini paylaş canım. şimdiden kolay gelsin. sevgiler

      Sil
  4. İp almam lazım.benim iplerim tüylenme yaptı.iplerimi değiştirip hemen denicem bu modeli lakin aklımda değişik bi fotograf var.onu uygulayıp seninlle paylaşıcam fotografı elif abla.

    YanıtlaSil
  5. tamam ablacım nasıl istersen, evet yünlerde tüylenme bir sorun malesef. üzerinde tüylenme yazmaz yazanlar var. ben onlarla ördüm bir tane kızım için ama çok çabuk delindi. sanırım onlarda ince oluyor. konuşuruz gene. resmini bekliyorum merakla :)

    YanıtlaSil
  6. Başladım ve örmeye büyük bi keyifle devam ediyorum.topuk anlatımını nezaman yayınlıcaksın elif abla.bu çorap tamamen senin örneklerinden olsun istiyorum.birde çok güzrl anlatmışsın.hem ördüm hemde adım adım takip ettim.acemiler için ve bu modeli ilkyapanlara büyük destek. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Aaaa imrencim başladın mı? çok seivndim...nasıl gidiyor ne güzel...süper ya..çok mutlu oldum...mümkün olduğunca adım atlamadan yazmaya çalıştım, faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Bu burun tipi benim denediklerim arasında beş şiş kullanmaya başlamak için en kolay burun tipi :-)...topuk yapımını da geçen hafta anlatacaktım ama araya birkaç fakrlı blog yazısı girdi. Ne bileyim takipçilerim camda kapıda benim topuğu beklermiş :-)))...Canım benim sanırım yarına yetiştremem zira yaparken adım adım resimlerini çekmem gerekiyor. Bir gün de resimlerin üstüe yazıları yazmam düzenlemem lazım. bir gün de blog yazısı ve resim düzenlemesi için lazım.. Bu hafta allah kısmet ederse yayınlarım ama net bir gün veremiyorum. Elimden geldiğinde erkenden bitirmeye çalışacağım hayatım. Değerli yorumuna çok teşekkür ederim. Kolay gelsin, tez vakitte bitsin çorabın inşallah. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havalar ısınınca yavaş örülüyor çorap.kışın 2 günde bir tek bitiriyodum.ama ben hala burundayım:-) tez vakitte biter inş elif ablA:-)

      Sil
  8. güzel anlatımınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Emine Hanım, asıl ben güzel yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  9. Çok teşekkür ederim açıklaman mükemmel ,ördüm ve çok beğendim,Sonradan örülen topuğuda ördüm .Açıklamalarını takip ediyorum.Diğer burun ve topuk yapılışlarını açıklamanı bekliyorum.Eline koluna sağlık sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili evimdünyam, denemiş olmanıza ve beğenmenize ne kadar çok sevindim anlatamam. Hatta görmeyi de çok arzu ederim. rica etsem bana resim gönderebilir misiniz? beni çok mutlu ederseniz. Diğer topuk ve burun anlatımlarını eylül ayından itibaren yapmayı planlıyorum kısmetse. Bu ilk burun ve topuk beş şiş örgüsünde en kolay yapılabilecek burun ve çorap çeşidi idi. diğerlerini de örgü seviyesine göre adım adım anlatmayı arzuluyorum. İlginize çok teşekkür ederim. Değerli yorumunuza da ayrıca teşekkürler. sevgielr elif. Resimleri bekliyorum :-) mail adresim : hobikeyif@gmal.com

      Sil
  10. Ben bile anladım sağolasın ❤️

    YanıtlaSil
  11. Selam, ben de sizin makosen burun anlatımı paylaşımınızı iki ay önce buldum ve çorap örmeyi bilmediğim halde sadece sizin anlatımınızı birkaç kez okuyarak da olsa çorap burnu örebildim, Kendime blog sayfası açtım, ördüğüm örgülerimi paylaşıyorum.

    Size çok teşekkür etmek istedim.

    Sevgiyle,...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katiliyorum size brnde ilk denenede basariki oldum

      Sil
    2. hobikeyif lutfen burundan sonraki topuga kadar olan bolumjude paylasirmisuniz. burun bitti basarili oldum fakat orda kaldim burundan sonra topuktan once arasinda kaldim

      Sil
  12. merhaba burun kismi sorunsuz öruldu. fakat topuga ulasmak icin kearda duran 6 ilmek iki örulecekmi azaltilacakmi burun kismindan sonra. cok guzel anlatmissiniz ama keske burundan toopuga kadar örulen asamayida verseydiniz. suan burun k8smini bitirdim ne yapacagimi bilmiyorum 😃 bende toplamm 60 ilmek var ?

    YanıtlaSil