20 Ocak 2014 Pazartesi

Örgücünün Alet Çantasında Olması Gerekenler

Örgücünün Alet Çantasında Neler Olmalıdır?  

Örgü örenler ve bu işe gönül verenler bilirler, bir örgücünün olmazsa olmazları vardır, bir de bu işi daha bir keyif almak için tercih ettiğimiz zorunlu olmayan hatta belki de fuzuli denebilecek bir kısım aparatlar, aletler mevcuttur.



Türkiyedeki örgücü hanımlar artık şanslı mıyız, yoksa şanssız mı bilemiyorum, çünkü, yurt dışında örgü işi başlı başına çok büyük bir sektör. Bir çok kişi, kadın erkek, genç yaşlı demeden her ortamda örgü örüyorlar. Gerek hobi olarak, gerekse de terapi ya da ek gelir kazanmak amacı ile yapılan işlere olan talep bu sektörün epeyce gelişmesine ve alternatiflerin üretilmesine sebep olmuş durumda. 

İnternetten yaptığım araştırmalarda bazen çok işime yarayabilecek ürünler görüyorum ama bu ürünleri Türkiyede bulamıyorum, dolayısı ile param cebimde kalıyor. Diğer yandan da aklım o gördüğüm ürünlerde kalıyor. İnsanın aklının başında olmaması mı? yoksa parasının cebinde kalmış olması mı daha kötü zaman zaman düşünmüyor da değilim hani :-).

Örgü ören herkesin olmazsa olmazlarında bahsetmek istiyorum bugün. Bunun yanı sıra bir kısım yaptığımız işe keyif katan araçlardan da bahsedeceğim.

İlk başlama noktası olarak iki adet şiş ve bir adet yününüzün olması örgü örmeniz için yeterli olarak görülmektedir. Ancak bir projeyi ilerletebilmek ve tamamlayabilmek istediğinizde farklı şeylere ihtiyaç duyduğunuzu fark edersiniz. Bir örgücünün çantasında mutlaka olması gerekli ürünleri şu şekilde sıralayabiliriz.



Yün İğnesi (A tapestry needle) - Yün iğnesi çok temel ihtiyaçlardan bir tanesidir. Normal bir iğneye benzemekte ancak kalın bir yünün geçebileceği kadar büyük bir göze sahiptir. Diğer dikiş iğneleri ile kıyaslandığında daha kalın ve ucu küttür. 
Yün iğnesini örülen parçaların birbirine dikilmesi ve örgü üzerinde kalan parça iplerin gizlenmesi işlemlerinde kullanırız.



İlmek İşaretleyiciler  (Stitch Markers) - İşaretleyiciler genelde belli sayıdaki ilmekleri ayırmak, örgünün belli başlı kısımlarını işaretlemek için kullanılan, örnek kurma sırasında örgücüye yardımcı olan minik aparatlardır. 


Bunların bir kısmı renkli halkalar şeklindedir. Diğer bir kısmı ise çengelli iğne gibi ucu açılır kapanır şekildedir. Tüm bu araçların farklı renkleri, şekilleri hatta süslü püslü olanları da vardır.


İlmek Tutucular (Stitch holders) - İlmek tutucu olarak bahsedilen aparat aslında büyük bir çengelli iğneden farksızdır. Amacı örgü sırasında daha sonradan örülmek üzere ayrılan bir kısım ilmekleri kenarda bekletmek için koruyuculuk görevi görmektedir.



Sıra Sayıcılar  (Row Counters) - Bir çok örnekte ilmek sayılarını ve kaç sıra örülmesi gerektiğini sürekli olarak saymak gerekir. Nerede kaldığınızı hatırlamak ve örneği takip etmeyi kolaylaştıracak sıra sayıcılar mevcuttur. Artık Akıllı telefonlarda da bu işi takip etmenizi kolaylaitıracak akıllı uygulamalar da mevcuttur. 



Mezura (A measuring Tape) - Örgüde ölçü birimi olarak ilmek ve sıra sayısı kullanılır. Ancak ipin inceliği / kalınlığı,  kullanılan şiş numarası, örgücünün elinin sıkı ya da gevşek oluşuna göre 1 inch ya da 1 cm düşen ilmek sayısı değişmektedir. Bunun işin tasarlanan projeye başlamadan önce örnek bir parça (gauge) örmek gerekir. Ölçü biriminiz inch ya da cm olsun yine de örnek üzerinde mezura'nızı kullanarak ölçülmesinde fayda var. 



Klasik Şiş (Straight Needles) - klasik düz örgüce kullanılan şişlerdir.


Misinalı Şişler (Circular Needles) -  60 ila 100 cm arasında değişen misinanın iki kısa düz şişi bağlaması ile oluşan örgü araçlarıdır. Genellikle dikişsiz örgü örmek istendiğinde (şapka, bere, gibi) yada çok sayıda ilmek ile yapılan çalışmalarda kullanılır.  

Çift Taraflı Şiş - Beş Şiş ( Double Pointed Needle)  Genellikle takım olarak satılan bu şişler'e çorap şişi de denir. küçük parça projelerde (eldiven, patik, çorap, şapka gibi) kullanılır.



Yardımcı Şişler (Saç Örgü / Burgu Şişi) : Bu şişler saç örgü ya da burgu yapılacak olan ilmeklerin ayrılmasında yardımcı aparat olarak kullanılır.



Ölçü Cetveli (Knitting Ruller): Örülen örneğin ölçülebileceği gibi, beş şiş ya da misinalı şişlerin numarasının kontrol edilmesi amacı ile kullanılır.



Makas - (Scissors) İpleri kesmek amacı ile kullanılacak olan ufak bir makasa her zaman ihtiyaç duyulur.


Yazımı beğendiyseniz daha fazla kişinin bu bilgiden faydalanabilmesi için lütfen paylaşın ve yorumlarınızı  aşağıya bırakın. 
Soru ve yorumlarınızı lütfen sosyal medya kanalları yerine blog yorumlarına bırakmayı tercih edin. 
Bu hem size verilen yanıtı takip etmenizi hem de sizinle aynı sorunu yaşayan diğer kişilerin bu bilgiye ulaşımını kolaylaştıracaktır. 
Zira ben de yanıtlarken blog yorumlarına öncelik veriyorum. 
Unutmayınız ki bu blog enerjisini sizlerin değerli yorum ve beğenilerinden almaktadır. Destekleriniz benim içim çok değerlidir.
HobiKeyfiniz Daim Olsun
Sevgi ve Saygılarımla
Elif (Nam-ı Diğer HobiKeyif)

9 yorum:

  1. bu kadar detaylı örgü bilgisi işime yarar mı bilemem ama küçücük parlak fikirler geldi aklıma. akşama eve gitmeyi heyecanla bekliyorum:))
    teşekkürler paylaşım için. güzel hazırlanmış bir içerik.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ben teşekkür ederim, parlak fikrin ne olduğunu merak ettim. Selamlar, Elif

      Sil
  2. İlginize ben teşekkür ederim, parlak fikrin ne olduğunu merak ettim. Selamlar, Elif

    YanıtlaSil
  3. Saç örğü şişi çok ilginç ve ilk defa gördüm. Saç örğü modelini severim lakin o ilmek atlatmanın derdinden hiç örmek istemediğim örnektir.lakin bu aparatla sanırım kolay olur.bi denemek lazım. :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla ne yalan söyliyeyim tatlım ben bunları bulmadan önce bana da çok zor gelirdi burgu, saç örgü modellerini yapmak. yüncülerde satılıyor burda...bulamazsan ben sana gönderirim. Alternatif olarka bir okurum kürdan, diğer bir okurum da bir parça kablo kullandığından bahsetmişti. fikir olsun tatlım. sevgiler, elif

      Sil
  4. Cok ama cok teşekkür ediyorum ... Mükemmel bir bilgi paylaşımı yapmışsınız.inşallah bunları bulabilirim

    YanıtlaSil
  5. Cok ama cok teşekkür ediyorum ... Mükemmel bir bilgi paylaşımı yapmışsınız.inşallah bunları bulabilirim

    YanıtlaSil
  6. BİŞEY SORMAK İSTİYORUM O MEZURA İLMEK SAYIINIMI GÖSTERİYO?

    YanıtlaSil
  7. ÖRGÜ MEZURASI İLMEK SAYISINIMI GÖSTERİYOR

    YanıtlaSil