15 Ocak 2014 Çarşamba

İki Şiş ile Mucize Çorap Yapımı

İki Şiş ile Mucize Çorap

Sadece yaratıcılığınıza imkan tanıyın


Bugünlerde bu iki şiş ile çorap örgüsü nereye başımı çevirsem karşıma çıkıyor. 

Bir dostum Nadire Şenol Hocam (AtolyeHobi)  çorap örmeyi çok sevdiğimi bildiğinden (onun başına olmadığı müddetçe:-)) bana iki şiş ile örülen bir çorabı örnek olması için getirdi. Ben de büyük bir heves ile örmeye başladım ve gerçekten iki şiş ile olmasına rağmen harikalar yaratıp, kendinizden pek çok şey katabileceğiniz bir çorap modeli olduğunu gördüm ve bir adet ördüm ilk hevesle. Sonra aynı hafta Hanımeli Hobievinden Ayşegüle uğradım yeni gelen yünlerini görmek için. Aaaa baktım orada da var aynı çoraptan, bir hanım yapıp getirmiş Ayşegül de satıyor. Hatta elimde örnek olsun diye aldım bir tanede.

İki Şiş ile Çorap Yapımı
Nazmiye Taşçı İki Şiş ile Çorap Yapımı


Ardından facebook'da gezerken büyük ilgi ile takip ettiğim sayın hocam Nazmiye Taşçı'nın da bu çoraptan örüp örnek ve anlatımını koyduğunu gördüm. Gerçi Nazmiye Hanım bu yazısını geçen sene mart ayında yayımlamış ama ben yeni görmüştüm. Algıda seçicilik bu olsa gerek. Tarifini dikkat ile okudum, bakalım yanlışım var mı? farklı bir şey öğrenebilir miyim diye…hatta kendisine ördüğüm çorabı gönderdim ve çok beğendiğini ileterek beni onore etti sağ olsun.

Dün ise Kanal Türk ekranlarında Derya Baykal'ın programını seyrederken konuğu Niğmet Hanım'ın da mantığı ve yapılışı aynı  ama örneği farklı olan bu çorabı yaptığını gördüm. Ona da bir arkadaşı göndermiş. Belki arkadaşı da Nazmiye hanımın yazısını daha önce okumuştur kim bilir? Ne tesadüf ama di mi? Bana enteresan gelen şu son bir hafta içerisinde bu çorap ile sık sık karşılaşıyor olmam aslında. Çok popüler oldu bu çorap :-) 

Niğmet Hn'ın Çorabı Derya Baykal'ın ayağında :-))


Eee bir çorap bu kadar popüler olur da ben anlatmazsam olmaz deyip bu çoraba ait internet üzerinde bulabildiğim görseller ile benim yaptığım çorabı birleştirdim ve hepsini size konsolide olarak sunuyorum. 


Elif Ersin
HobiKeyif

Elif Ersin Nam-ı Diğer HobiKeyif

Buyrun böyle, hadi bakalım başlıyoruz iki şiş ile çorap örmeye :-)

Malzemeler:

4 Numara Şiş

Orta kalınlıkta ip, tercihen çorap yünü

Yapılışı: 

Örgüye 60 ilmek başlanır.

***Çorabı örmeye bilek kısmından başlanır***


Başlangıç kısmı çorabın ayak bileğini oluşturan kısımdır. Bu nedenle arzu edilen herhangi bir uzunlukta örülebilir. 

Nazmiye Hocam sağdan ve soldan 18'er ilmek keserek yapmış. Bende biraz simetri takıntısı olduğundan ben sağdan ve soldan 15'er ilmek kesip orta kısma otuz ilmek ayırdım.

Gerçi kesilen ilmek sayısını ipinizin ince kalın oluşuna ya da çorabı ördüğünüz kişinin ince ayaklı mı yoksa tonton ayaklı olup olmadığına göre değiştirebilirsiniz. Eğer ördüğünüz kişinin ince uzun bir ayağı var ise 18 ilmek kesmeyi tercih edebilirsiniz. Ya da kurduğunuz örnek örgüyü toplayan bir örnek ise ya da eliniz çok sıkı ise 15 ilmek kesmeyi tercih edebilirsiniz. Buradaki ilmek sayısının farklı oluşu modeli değiştirmeyecektir. Ben kendi ördüğüm çorabı iki ters iki düz olarak ördüm ve simetrik sayıda ilmekler ile örmeyi tercih ettiğimden sağdan 15 soldan 15 ilmek kestim.


***Ayak Üstünün Örülüşü***

***Bilekten Parmak Üstü Başlangıcına Kadar Olan Kısım***


Ayak bileğinizin ön kısmından parmaklarınızın başlangıcına kadar örün

***Üst Parmak Başlangıcından Ucuna Kadar olan Kısım***


Şişte bulunan 30 ilmek sağdan ve soldan birer tane kesilerek 6 ilmek kalana kadar örülür. Burada oluşan üçgen parmağınızın üst kısmını oluşturmaktadır.


***Parmak Ucundan Parmak Altı Bitimine Kadar Olan Kısım***


Şişte kalan 6 ilmek sağdan ve soldan 30 ilmek olana kadar arttırılır.

***Alt Tabanın'ın Örülüşü***

Taban uzunluğu kadar örülür.

***Alt Topuk Kısmının Örülüşü***


30 ilmek burun kısmında olduğu gibi sağdan ve soldan 8 ilmek kalana kadar eksiltilir.

***Arka Topuk Kısmının Örülüşü***


Şişte bulunan sekiz ilmek sağdan ve soldan 30 ilmek olana kadar arttırılır.


Nimet Hanımın Verdiği Diyagram
Nimet Hanımın Ördüğü Çorap

Çorap yapım mantığı anlaşıldıktan sonra üzerine çok farklı örnekler koyarak farklı modeller çıkartılabilecek bir model. Bundan sonra sık sık yapıyor olacağım. Bu çorabı kim ne zaman ilk olarak tasarladı bunu bilemiyorum ama öğrenerek paylaşımda bulunan herkese ben şahsım adına çok teşekkür ederim. Bilgi Paylaştıkça çoğalır, ben de bu öğretiye bir nebze de olsa katkıda olabildiysem ne mutlu bana.


Yazımı beğendiyseniz daha fazla kişinin bu bilgiden faydalanabilmesi için lütfen paylaşın ve yorumlarınızı bırakın. 

Soru ve yorumlarınızı lütfen sosyal medya kanalları yerine blog yorumlarına bırakmayı tercih edin. 

Bu hem size verilen yanıtı takip etmenizi hem de sizinle aynı sorunu yaşayan diğer kişilerin bu yanıta ulaşımını kolaylaştıracaktır. 

Zira ben de yanıtlarken blog yorumlarına öncelik veriyorum. 


Unutmayınız ki bu blog enerjisini sizlerin değerli yorum ve beğenilerinden almaktadır. Destekleriniz benim içim çok değerlidir.

HobiKeyfiniz Daim Olsun

Sevgi ve Saygılarımla

Elif (Nam-ı Diğer HobiKeyif)





20 yorum:

  1. Harika! çok teşekkür ederim paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim nazik yorumunuz için, sevgi ve saygılar

      Sil
    2. Çok teşekkürler .... modelin nasıl yapıldığını arıyordum çokda güzel anlatmışsınız ...elinize yazınıza sağlık

      Sil
  2. çok güzelmiş.. yapmalıyım mutlaka...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. emine hanımcım mutlaka deneyin, samimiyetimle söylüyorum yapımı çok keyifli bir çorap. Eğer bir gün yaparsanız lütfen resimlerini grubumuzda paylaşın. çok memnun olurum. sevgi ve saygılar, elif

      Sil
  3. Elifcim kış günleri için harika çalışmalar bunlar ellerine sağlık. hem çok şık hem de sıcacık görünüyorlar. Benim de şu an ayağımda sıcaklığını hiç bir şeyde bulamadığım örgü çoraplarım var. Ne değerli bilgiler paylaşıyorsun hiç bilmeyen birisi bile (mesela ben) kolaylıkla uygulayabilir tariflerini. teşekkürler canım. Emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Juliette'ciğim, çok teşekkür ederim canım benim. Böyle güzel yorumlar almak beni çok keyiflendiriyor. Benim arzum arzu eden herkesin yapabilmesi. Anlatımlarımı da ilk başladığım dönemde nasıl bir uazı ile karşılaşırsam bana faydası olurdu diye kendime sorarak, yanıtlamaya çalışıyorum. Kendi kendime konuşmak ne kadar sağlıklı bilmem :-) ama sonuçlar çıkıyor işte. Gün geçtikçe daha da iyi olmasını arzu ediyorum. Mesela bu sene yapmak istediğim video kaydı yaparak anlatımda bulunmak. Şuan video edit programı üstünde de çalışıyorum. Umarım bu yıl içerisinde bir döenmde bunu da yapabilirim. İlgine bir kez daha teşekkür ederim. sevgiler,elif

    YanıtlaSil
  5. İlk fırsatta deneyip ben de paylaşacağım. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Colette, merakla bekliyorum, yapım sürecinde kafana takılan ne varsa sormaya çekinme lütfen. sevgiler, elif

      Sil
  6. Ellerine sağlık...
    kesinlikle deneyeceğim.. hep dört şiş ile çorap örmeyi istemişimdir. iki şiş ile başlayıp belki sonradan dört şişe terfi edebilirim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla ben beş şişle başladım sonradan ikiye geçtim. Beş şiş ile örmek ayrı bir keyif aslında. Ama bu çorap da çok keyifli. Ara iki şiş ile başka denemelerim de oldu, onlar bu kadar zevk vermemişti bana. Samimiyetle öneriyorum. Beş şiş ile de çorap ve eldiven örgülerini paulaşacağım, o da zor değil inanın. :-)sevgiler, kolay gelsin

      Sil
  7. Gerçekten çok pratik ve zevkle örülecek gibi görünüyor. Öyle güzel anlatmışsınız ki, hemen yapası geliyor insanın, takibe aldım bile, sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya Hanımcım, çok teşekkür ederim, ben de aynı heyecan ile ördüm ve keyif aldım. Lütfen yaparsanız paylaşın bizimle, facebook grubumuza resim gönderebilirsiniz. Takıldığınız bir yer olur ise lütfen çekinmeden sorun, sevgiler

      Sil
  8. Çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Çok teşekkür ederim :-) anlaşılır olmasına çok sevindim, sevgi ve saygılar

    YanıtlaSil
  10. Canım benim beğenip yapman ve böyle güzel bir şekilde anlatman beni çok mutlu etti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nadire Hocam, üzerimden eksik etmediğin desteğin ve değerli yorumun için çok teşekkür ederim. Sevgi ve saygılarımla, Elif

      Sil
  11. Selam Elif hanim sayfanizi cok begendim corap anlatiminizi okudum insallah beceririm size saglik ve mutluluklar dilerim.Sevgiyle kalin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar sevgili Adsız arkadaşım, umarım açıklayıcı olmuştur anlatımım. Yinede takıldığın yer olur ise sormaya çekinme lütfen. Sen bir noktayı anlamadıysan muhtemelen o yer anlaşılır olmamaış ve senin gibi birçok kişi de anlayamayacak demektir. Senden gelecek olan geri dönüş benim anlatımımı düzeltmeme, ve bu yazıyı okuyacak diğer arkadaşlara da yanıt olacağından bir çok açıdan fayda sağlayacaktır. Lütfen çekinmeden sor. ELimden geldiğinde yardımcı olmaya çalışırım. sevgiler, elif

      Sil
  12. Çok teşekkürler çorabın orulme şeklini güzel anlatmışsınız birde dikilme şeklini tarif edermisiniz emeğinize sağlık

    YanıtlaSil