19 Aralık 2013 Perşembe

Orkidelerim Uyanıyor

2014 Yılı Orkide Keyfi Başlıyor


Güzel bir güne uyandım bu sabah...


Adını Sevgili koyduğum orkidem bana ilk çiçeği ile günaydın dedi. 

Bu güzelliğin adı sevgili çünkü eşim bir kaç yıl önce sevgililer gününde almıştı onu bana. O gün bu gündür Sevgili aralık ayında yeni yıla ilk adım atacak yavrularını verir. Yeni yılın girişi ile beraber çiçekleri dalında büyür ve sevgililer günü geldiğinde kutlarım sizi dercesine çiçekler ile döşenmiş olur.

Sevgili bu rutini bu yıl da bozmadı ve bana soğuk ama aydınlık ve ferah bir günde merhaba dedi. 

Sevgilinin uyanışının ardından diğerleri de ona eşlik edecek gibi duruyor. Bir tanesi hariç tümü yeni dallarını verdi. 

Henüz hiç dal vermeyen orkidem ise Evren. Evren benim bakımını yaptığım misafir orkidelerimden bir tanesi. Sanırım o daha henüz yeni evine gelişinin yorgunluğunu üstünden atamadı ve hala uyku dönemi içerisinde.





Ben sizlere orkide bakımı sürecinde neler yapıyorum gün gün adım adım yazacağım. 

Sizler de arzu edersineniz bu bakım rutinini takip edebilirsiniz. Periyodik olarak sizin orkideleriniz ne durumdalar konuşalım. Bu sürece başlamadan önce, Orkide bakımı ile ilgili geçen yıl yazmış olduğum diğer yazılarımı 
( 1 -, 2-, 3-,) okumanızı öneririm. 

Ardından beraber bakımlarını yapmaya başlayabiliriz. 

Ilk açan çiçeğinizin haberini merakla bekliyorum.

Orkide Keyfimiz Daim Olsun

Elif 

Bu konudaki diğer yazılarım

http://hobikeyif.blogspot.com/2013/01/mutlu-orkide-sahibi-olmak.html

http://hobikeyif.blogspot.com/2013/01/mutlu-orkide-sahibi-olmak-2.html

http://hobikeyif.blogspot.com/search/label/Çiçek%20Keyfi


19 yorum:

  1. Merhabalar
    Orkide ile ilgili yazılariniz sayesinde orkidem cok güzel oldu..iki yıldır acmiyordu gecen ay yeni bir dal verdi..coksevindim..Fakat geçen hafta dalin ucu kopmuş:-(:-(:-( saydim dipten beşinci bogumun ortasindan tam..cok üzüldüm ne yapmalıyım? ?
    Simdiden teşekkür


    Nurcan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nurcan hanım selamlar, mail adresiniz olmadığı için size ulaşamıyorum. bana hobikeyif@gmail.com dan ulaşır mısınız? orkidenizi kurtarabilir miyiz bi konuşalım, ne dersiniz?

      Sil
  2. Merhabalar. Öncelikle bildiklerinizi biz orkideseverler ile paylaştığınız için sonsuz teşekkürler.Benim merka ettiğim konu: Çiçekçilerde orkideler şık saksılar içinde, ama söylenen şu ki şeffaf ve kökleri ışık alacak saksıda olması gerekliliği. Siz ne düşünüyorsunuz ?. Teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Nurcan Hanım,

    Öncelikle bakım önerilerimin işe yaramış olmasına ve fayda görmüş olmanıza çok sevindim. Geri dönüş yaptığınız için de ayrıca teşekkürler.

    Görmeden inanın birşey söylemek çok güç, nasıl kırıldı acaba?…Eğer sizin için de mümkünse grup sayfamıza bir fotoğraf gönderin, resmin üzerinden konuşalım.

    Ama ben görmeden anlattıklarınız kadarı ile ne yapardım ilk aklıma gelenleri sizinle paylaşmaya çalışayım.

    1- Eğer dal tamamen kırıldı ise, malesef tek çare onu kesmek. Steril ve üzerinde pas olmayan bir dal makası ile kırıktan önceki boğumun 1 cm üzerinden o dalı kesin. Dalın sağlıkl olan kesilmiş tepe noktasına bir miktar tarçın sürün. Tarçın dalın hava ile temasını kesecek, dalın kurumasını önleyecektir. Eğer bu dal hayatını devam ettirebilir ise ki umarım eder, üzerindeki herhangi bir boğumdan yan dal vermesini beklemeniz tek umudumuz olacak.

    2- eğer dal kırılmış ama kopmamış ise, yani sadece ezilmiş bir görüntüsü var ise ben acaba onu hayatta tutabilir miyim diye bir çaba içerisine girerdim. Kırtasiyelerde satılan kağıt bantlar vardır. yaklaşık 1,5 cm kalınlığında bir kağıt bant ile kırılan bölgeyi sarardım. Bir de yanıan destek çubuğu koyarak bu dalın desteklenmesini sağlardım. Dalın hava ile olan teması kesileceğinden, yaşamını sürdürme ihtimali var.

    Bu iki maddede yazmış oldukların sadece fikirdir. Kesin çare olur mu bilemiyorum. Ama dediğim gibi ben olsam denerdim.

    İnşallah dalınızın hayatını kurtarabiliriz. Ama endişe etmeyin kökler sağlam oldukça yeniden dal vermeye devam edecektir. Bu talihsiz kaza sadece biraz daha geç çiçeklenmesine neden olur.

    Sevgilerimle Elif.

    YanıtlaSil
  4. Nurcan Hanım, bana facebook üzerinden Elif Ersin olarak ya da grup üzerinden aşağıdaki linki kullanarak ulaşabilirsiniz. Lütfen orkidenizin kırık olan kısmının resmii bana bir gönderin bakalım durumu nedir

    https://www.facebook.com/groups/hobikeyif/

    YanıtlaSil
  5. Elifcim ne güzel açmış Sevgili tam yılbaşı hediyesi olmuş. Sevgililer gününe kadar diğer çiçeklerini de açar kocaman kocaman. benim ki dal verdi 1 ay önce sabırla bekliyorum çiçek goncalarını vermesini. bakalım açar açmaz paylaşırım seninle..

    YanıtlaSil
  6. Demet Hanım selamlar,

    Rica ederim, sizler ile birşeyler paylaşmak büyük keyif benim için. Hele bir de önerilrimin faydalı olduğunu görmek ayrı bir mutluluk veriyor bana.

    Sorunuza gelince, evet çiçekçilerde çok şık porselen, seramik, metal saksılarda güzel orkidelerin güzelliğine güzellik katılıyor. Ancak ben ışığın bir orkidenin temel gereksinimi olduğunu düşünerek bu tarz ürünleri kendi baktığım orkidelerde kullanmıyorum.

    Diğerlerini de denedim. Hatta şeffaf olmayan ama orkide saksısı diye satılan plastik saksılar var, bunlar suyun drenajını sağlıyor ve su bir haznede çiçeğin altında birikiyor.
    Suyun süzülmesini sağladığı için bu saksılar gerçekten çok güzeller. ama ışık almadığından zaman içerisinde kökler zayıflıyor.
    Önümüzdeki hafta arzu ederseniz bir yazı hazırlayabilirim. Orkide için kullanılabilecek ya da kullanılmaması gereken saksı çeşitlerini anlatmaya çalışayım detaylı ve resimli olarak. Sanırım bu şekilde daha sağlıklı bir bilgi vermiş olabilirin.

    İlginize çok teşekkür ederim. İletişimi koparmayalım. Sizlerin yorumları benim için çok değerli.
    Sevgi ve saygılar
    Elif

    YanıtlaSil
  7. Elif hn. Benim de tomurcukları başgösteren orkidelerimi paylaşayım bir kaç güne kadar. 5 orkidem var. önceki halleri ile uzaktan yakından alakaları yok. Çok güzel ve çok yoğun çiçekleri vardı. umarım yakalarım aynı görselliği. Ben bir blogta okumuştum. Saksıları 2-3 dakika kadar su dolu bir kaba daldırıp, kenarda süzülmelerini bekleyerek köklerin tamamının suyla temsını sağlamakla alakalıydı. 3 haftadır bu yöntemi deniyorum. Başarılı. Ayrıca çoğaltmak için de kesilen dal suda bekletilip, tersinden dikiliyormuş. Ne derece doğru acaba? Teşekkürler....

    YanıtlaSil
  8. Julietciğim, bana orkidenin bir resmini göndermiştin. Çok sağlıklı görünüyordu. Bolca dış kökleri ve taze bir dalı vardı. Yakında çiçeklenecektir. Maden suyu takbiyesini ihmal etme. Ayda iki defa vermen yeterli olur, hatta destek olur çiçeklenmesi için. Heyecan ile bekliyorum orkidenin açmış halini…sevgiler canım

    YanıtlaSil
  9. Demet hanım,
    Ltfen paylaşın merakla bekliyorum. Bahsettiğiniz yöntem daldırma yöntemi. Aslında bu yöntem tüm çiçek sulamaları için geçerli. Bu şekilde suladığınız zaman toprak susu tamamen çektiğinden sulama aralıklarını uzatmak lazım. Ben de bu yöntemi periyodik sulama yapamayacağım tatil dönemlerinde tercih ediyorum. Evet çok güzel bir yöntem ama çok sayıda orkideniz olunca ve iyi su kullanıyor iseniz (çeşme suyu değil), bu çalışmayı yapmak biraz zahmetli oluyor. Ben bir sulama yöntemi olarak duşlama yöntemini kullanıyorum. Eğer şehir şebeke suyunuzun iyi bir su olduğunu düşümüyorsanız orkidelere duşlama da yaptırabilirsiniz. Orkidenizi mutfak ya da banyoya alıp, 3-5 dk kadar orta dereceki bir su ısısı ve şiddeti ile dış aldırın. Ancak çiçeklenme döneminde ise çiçeklere su gelmesin. Sonra ıslanan yaprakları havlu peçete ile kurulayın.
    Çoğaltma yöntemi olarak ben keiki denen yöntemi biliyorum. Ama dalı ters suya daldırınca kök verir mi onu bilmem. ancak bazen dal üzerinde yaprak verir orkideler, sonra da dış kök verir. Bunların ekilerek çoğaltılabileceğini biliyorum. Ama farklı bir yöntem bilmiyorum. Daha doğrusu amatör ev ortamında uygulanabilecek yöntemler değil bunlar. Denense de ne kadar başarılı olur inanın çok da emin değilim. Ama denenbilir, neden olmasın. Siz bana harika fikirler veriyorsunuz, ben bu konulardan birkaç blog yazısı çıkartırım…
    Resimlerinizi merakla bekliyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Demet Hanım grup adresine girdiniz mi? resim post edemiyorum mesajınız geldi onayladım aslında ama yorumlarda gözükmüyor.

    Size Facebook profile linkimi de gönderiyorum. Ben size face de bulamadım. Eğer facebook kullanmıyorsanız o yüzden resim ekleyememiş olabiirsiniz.
    Siz bana istek gönderin ben onaylayacağım, ardından resim koyabilirsiniz. Olmaz ise o yine yardımcı olurum

    https://www.facebook.com/groups/hobikeyif
    https://www.facebook.com/HobiKeyif

    YanıtlaSil
  11. Ne güzel açmış :) Yılbaşı hediyeniz güzelmiş.

    YanıtlaSil
  12. Bende çok istiyorum bi orkidem olsun. Nazlı ve nazik bir çiçek bence.ama alıp evimde kurumasından korktuğum için almaya cesaret edemiyorum. Nekadar güzel açmışlar çok sağlıklı görünüyorlar. Anlaşılan evlerini ve sahiplerini sevmişler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim İmren Hanım, çok naziksiniz. Aslında orkide bakımı zannedildiği kadar da zor değil. Ben bakımları ile ilgili yazılar yazıyorum. Bana istediğiniz zaman soru sorabilirsiniz. Bence bir tane alın. Zaman içerisinde siz de tecrübeleneceksiniz inanın.
      Bu konudaki iki yazıma bir göz atın derim. Fikir sahibi olursunuz. Sevgiler, Elif

      Mutlu Orkide Sahibi Olmak 2 24 Ocak 2013
      Mutlu Orkide Sahibi Olmak 17 Ocak 2013

      Sil
  13. merhabalar, orkidelere destek yaptığınız çubukları nereden aldınız acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben praktiker den almıştım, ama daha sonra koçtaşta da gördüm. Sevgiler, Elif

      Sil
  14. Ben praktiker den almıştım, ama daha sonra koçtaşta da gördüm. Sevgiler, Elif

    YanıtlaSil
  15. merhaba elif hanım benımde bır orkıdem var.kasımda hedıye geldı.ıkı dalı ve bu dallardan çıkan başka dallar var.cıceklerını doktu dallar kurumadı.bu dalları budamalımıyım..

    YanıtlaSil