El Örgüsü Çorabın Tarihçesi
(Short History of Sock Knitting)
Örgü Çorab'ın bilinen tarihçesi 13. yüzyılda islamiyetin yayılışının hız kazanarak ve günlük hayatın içerisine tamamen girdiği çok eski dönemlere dayanmaktadır.
13. ve 16. yüzyıllar arasındaki el dokuması çorap ve diğer tekstil ürünleri incelendiğinde islamik renk, desen ve sembollere ağırlık verildiği görülmüştür.
Ardından bu el becerisi Avrupaya yayılmıştır. Bu dönemdeki çoraplar incelendiğinde görülmüştür ki genellikle burundan başlanarak, topuktan bileğe devam eden formda yapılmışlardır.
İlk zamanlarda korunma amaçlı kullanılan çoraplar örüldüğünden yün ve keten ip ile kalın şişler tercih edilmiştir.
Zaman içerisinde avrupada metalin işlenmesi ile gelişen ekonominin yanısıra çorap şişlerinin metalden daha ince ve kaliteli olarak üretilebilmesine olanak tanınmıştır. Hatta ince metal şişler ve ipek ipler ile örülen çoraplar avrupalı aristokratlar ve soylular arasında bir nevi moda olmuş, uzun bir dönem popüleritesini korumuştur. Çorap örme kendi başına bir sektör olmuş ve bir çok kişi bu işten gelir temin etmiştir.
O dönemlerde de elde çorap örgüsünde bir çok farklı teknik kullanılmıştır. Zaman içersinde daha rahat kullanıma sahip çoraplar için kullanılan teknikler geliştirilmiş ve bu teknikler, elden ele, bir örgücüden diğerine anlatılarak bugünlere kadar gelmiştir. Kaynak: Folk Socks; Nancy Bush, Interweave Press, 1994.
Eskiden sadece ihtiyaç için üretilen el örgüsü çoraplar günümüzde artık sadece genellikle hobi amaçlı olarak üretilmektedir. Soğuk iklimlerde ya da kırsal alanlarda halen el örgüsü çorap ve patik kullanımı eskisi kadar olmasa da devam etmektedir. Bu işi bilen, yapan kişilerin sayısı da gün geçtikçe azalmakta ve öğreten öğrenen 'geleneksel öğreti' kavramı da artık yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır.
Ancak Dünyanın değişen yüzü ile teknolojinin nimetlerinden faydalanmak elbette ki mümkün. Arzum el örgüsü çorap örmeyi öğrenmek isteyen kişilere bunu öğretmek.
Bunu da yeni dünya nimetleri yani internet aracılığı ile yapıyor olacağım. Çok fazla popüleritesi olan bir konu olmasa bile benim yapmayı çok sevdiğim bir konu olması ve yapan kişi sayısının gün geçtikçe azalması nedeni ile bir nevi kaynak oluşturmak adına bu çalışmayı yapıyor olacağım. Kim bilir belki benim gibi birilerini daha heveslendiririm :-)
Her çorap ören kişi çok iyi bilir ki elde çorap örme becerisi ve teknik gerektirir. Bu teknik de yüzyıllar içerisinde atalarımız tarafından geliştirilmiştir. Bize bırakılan bu manevi mirası bizim de öğrenerek bizden sonraki nesillere aktarmamız güzel olmaz mı?
Yazımı beğendiyseniz daha fazla kişinin bu bilgiden faydalanabilmesi için lütfen paylaşın ve yorumlarınızı bırakın.
Unutmayınız ki bu blog enerjisini sizlerin değerli yorum ve beğenilerinden almaktadır. Destekleriniz benim içim çok değerlidir.
HobiKeyfiniz Daim Olsun
Sevgi ve Saygılarımla
Elif (Nam-ı Diğer HobiKeyif
Çok beğendim Elif Hanım. Teşekkürler.
YanıtlaSilBeğenilerinize çok sevindim Barış Bey. Asıl ben teşekkür ederim değerli yorumlarınız için, selamlar, Elif
SilMuhteşem bir site olmuş. Ellerinize , yüreğinize sağlık. Bizlere bu güzellikleri sunup paylaştığınız için de sonsuz teşekkürler :))
YanıtlaSilÇimen Hanım, benim için çok değerli ve içten yorumunuz için çok teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim. Böyle güzel sözler duymak çok hoşuma gidiyor ve bana yaptığım çalışmalarda daha iyilerini yapmam için bana destek oluyor. İlginize bir kez daha teşekkür ederim. sevgi ve saygılarımla, tekrar görüşmek üzere, elif
Sil